20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn miner si-a descoperit vocatia de sculptor

Un miner si-a descoperit vocatia de sculptor

Un miner care lucreaza la Paroseni, in Valea Jiului, si-a descoperit vocatia de sculptor, „dintr-un necaz“, dar acum lucreaza cu pasiune si chiar are piese exceptionale de care e mândru. Alfred Schnaider are 30 de ani si in colectia sa personala are zeci de lucrari, prima fiindu-i cea mai draga.


Barbatul, care munceste in mina din 1995, spune ca a inceput sa sculpteze in urma cu un an si jumatate „din suferinta“, dupa despartirea de familie, când in urma unui divort s-a trezit singur, lucru ce l-a afectat foarte tare.


Alfred se mândreste cu peste 70 de lucrari. Minerul sculpteaza in lemn, pe care de cele mai multe ori il cumpara, dar se mai aprovizioneaza si din padure, de unde, de regula, aduna radacini de copaci. „Folosesc lemn de tei, paltin si nuc, deoarece este de esenta tare. Cumpar bucati prelucrate pe care le insufletesc si le dau o forma“, a spus minerul.


A inceput cu unelte imprumutate, iar acum are propriile obiecte de lucru, unele originale si performante, iar pasiunea pentru sculptura a venit in timp. „Am inceput de la a sculpta o frunza si o ghinda cu niste dalti imprumutate. Apoi m-am indragostit asa de mult de aceasta arta, incât mi-am cumparat zece dalti speciale din Germania, pe comanda“, a spus Alfred.


Acesta a afirmat ca lucrarile le realizeaza cu sufletul si in colectia sa toate sunt unicat, refugiul in arta venind dupa orele lungi si grele petrecute in mina.


„In subteran, viata de miner este foarte grea, lucrez chiar la brigada, in abataj. Abia astept insa ca sa ies din adânc si sa ma apuc de sculptat. A devenit o pasiune“, a mai spus Alfred.


Acesta sustine ca a lucrat cel mai mult la o sculptura, o gravura flamanda, aproape o luna, insa de regula o lucrare o face in câteva zile si atunci când face asta uita de el si-i face bine.


Prima expozitie a avut-o pe holurile minei, unde si-a montat pe un panou câteva dintre cele mai reprezentative creatii, ortacii fiind uimiti de maiestria lui Alfred.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS