20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPericol pe patru roti

Pericol pe patru roti

O actiune comuna a lucratorilor RAR si a politistilor de la rutiera, executata ieri in Craiova, a scos la iveala ca peste jumatate dintre autoturismele scolilor de soferi controlate sunt neconforme cu normele in vigoare, unele prezentând defectiuni grave la sistemele de frânare sau directie.


Actiunea de ieri, prin care s-a urmarit verificarea tehnica a vehiculelor care functioneaza in regim de scoala, a picat cât se poate de prost pentru instructori, pentru ca aceasta s-a suprapus cu „orasul“ dat de aspirantii la dobândirea permisului de conducere. Masinile „Scoala“ au fost verificate deoarece, conform spuselor politistilor, sunt predispuse la o uzura mai avansata fata de cele obisnuite, in principal datorita modului de exploatare, crescând semnificativ riscul producerii accidentelor. Trei masini ale politistilor de la rutiera si laboratorul Registrului Auto Român au fost amplasate in apropierea intersectiei Râului cu bulevardul Stirbei Voda, unde erau poftiti sa-si traga pe dreapta masinile toti instructorii care treceau prin zona. „Prin actiunea de astazi am dorit sa verificam daca autoturismele folosite de scolile de soferi au inspectia tehnica efectuata. Cu ajutorul laboratorului mobil am efectuat si controlul tehnic al tuturor masinilor oprite, incercând sa stabilim daca acestea prezinta defectiuni tehnice care pot pune in pericol siguranta traficului sau a pasagerilor“, a explicat Marcel Marcea, directorul RAR Dolj.


Dacie cu piese de Oltcit


Chiar daca instructorii erau nemultumiti de actiunea politistilor si inspectorilor RAR, s-a descoperit ca masinile lor ascundeau câteva „secrete“ la sistemele vitale, directia si frânele. „La orice control de acest fel trebuie sa existe si vinovati. La mine nu au gasit defectiuni mari, dar cred ca sunt vinovat ca exist si de aceea tin sa ma sanctioneze“, a spus instructorul Eugen Barbosu. Un caz inedit, care i-a surprins chiar si pe angajatii RAR, a fost cel al unui instructor care montase pe Dacia sa folosita ca scoala piese de… Oltcit. Pe lânga faptul ca avea furtunurile de frâna extrem de uzate si jocuri in sistemul de directie, barbatul instalase in locul cuplajului de volan original unul de Oltcit. Proprietarul masinii nu a putut explica defectiunile, spunând doar ca atunci când a efectuat inspectia tehnica periodica totul a fost in regula cu Dacia sa. Pe lânga aceste defectiuni care pot pune in pericol siguranta traficului, oamenii legii au constatat ca o multime de instructori aveau instalate folii neomologate pe geamuri, foloseau alte claxoane decât cele permise de lege, iar majoritatea casetelor cu inscriptia „Scoala“ erau neomologate sau neiluminate.


In total au fost verificate 76 de autoturisme „Scoala“, au fost aplicate 36 de sanctiuni, in valoare totala de 21 de milioane de lei. Oamenii legii au retinut noua certificate de inmatriculare si un permis de conducere, toate pentru defectiuni tehnice gasite la autoturismele controlate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS