14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFirmele, zgârcite cu studentii

Firmele, zgârcite cu studentii

Bursele private sunt o necunoscuta atât pentru mediul de afaceri, cât si pentru miile de studenti craioveni. Desi a fost votata in urma cu doi ani, legea burselor private a ramas doar pe hârtie, oamenii de afaceri considerând ca facilitatile fiscale sunt insuficiente.


Dupa doi ani de la aparitia Legii nr. 376/2004 a burselor private, doar patru studenti craioveni au beneficiat de o astfel de bursa. Si studentii, si oamenii de afaceri invoca diferite motive pentru care sistemul de burse private atât de cunoscut in alte tari nu reuseste sa-si faca loc in mediul universitar si in mentalitatea olteneasca. De la slaba mediatizare la facilitatile fiscale insuficiente, cei care ar trebui sa fie implicati in acest sistem au explicat motivele pentru care nici o firma nu a creat un program de burse pentru studenti, iar rezolvarea problemei pare sa stea in aparitia unui nou cadru legislativ care sa motiveze agentii economici. „Cu toate ca exista numerosi studenti craioveni care ar merita astfel de burse, pâna acum nici o firma nu a prezentat un program prin care sa acorde burse private. Problema este ca legea a fost slab mediatizata si nici studentii, nici oamenii de afaceri nu stiu de existenta ei“, a spus Dana Pruna, presedintele Conventiilor Organizatiilor Studentesti din Craiova.


Doar promisiuni din partea marilor firme


Conducerea Universitatii din Craiova considera insa ca firmele nu sunt interesate de astfel de programe prin care studentii ar fi ajutati financiar si profesional. „Acum doi ani am avut patru astfel de burse si de atunci numeroase promisiuni din partea marilor firme. Am trimis studenti de la Facultatile de Mecanica, Agronomie, Stiinte Economice la testari, dar nu s-a concretizat nimic pentru ca de fapt firmele nu sunt interesate. Studentii isi doresc sa faca practica la firmele care ii vor, noi ne dorim sa ii ajutam astfel pe cei mai buni studenti. Firmele craiovene nu doresc insa sa selecteze studenti pe care sa ii formeze si sa ii ajute financiar, studenti care, conform legii, s-ar angaja la firma respectiva dupa terminarea studiilor“, a explicat Ion Vladimirescu, rectorul Universitatii din Craiova.


Studentii bursieri, viitorii angajati


Potrivit legii, agentul economic care acorda burse beneficiaza de reducerea impozitului pe profit daca sumele de bani pentru burse se incadreaza in limita de 3% din cifra de afaceri si nu depasesc 20% din impozitul pe profit. Cu toate acestea, mediul de afaceri doljean nu se simte indeajuns de motivat pentru a acorda burse studentilor cu rezultate bune la invatatura si a-i transforma in viitori angajati. „Legea este incompleta si nu este un cadru bine definit prin care bursele oferite studentilor sa intre pe cheltuiala firmei. Când iei un student in practica, el mai greseste si firma plateste pentru greselile lui, dar ea nu are nici un avantaj pe termen scurt. Pe termen lung câstiga insa un angajat bun pe care l-a format pe banii ei, de aceea consider ca o parte din impozite ar trebui sa se intoarca la firme, iar banii sa fie folositi in astfel de programe din care ar avea de câstigat atât angajatorul, cât si studentul care obtine bani, o pregatire in plus si un loc de munca dupa terminarea facultatii“, a precizat Valentin Cristea, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR).


Daca rectorul Universitatii din Craiova considera ca firmele nu sunt interesate sa acorde burse studentilor, vicepresedintele CNIPMMR crede ca facultatile de profil nu incearca sa convinga agentii economici sa acorde astfel de burse. „Cu toate ca nu exista un cadru legal care sa sprijine firmele in a selecta studenti si a le acorda burse, nici facultatile de profil nu sunt interesate de o colaborare cu mediul de afaceri doljean. Ar trebui sa se organizeze intâlniri intre firme si studenti pentru ca agentii economici sa isi selecteze viitorii angajati. Intre Universitate si firme ar trebui sa existe parteneriate si o permanenta colaborare si comunicare“, a explicat Cristea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS