9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDemocratii au câstigat alegerile din America

Democratii au câstigat alegerile din America

Partidul Democrat a câstigat alegerile de marti pentru Camera Reprezentantilor si pentru guvernatori si au sanse mari sa preia si controlul Congresului din Statele Unite ale Americii.


Pentru prima data in ultimii 12 ani, democratii revin in forta la putere, ambele camere fiind controlate de republicani din 1994 incoace. Republicanii presedintelui George W. Bush au pierdut majoritatea in Camera Reprezentantilor si sunt pe cale sa piarda si Congresul. Potrivit presei americane, democratii au câstigat sase mandate de guvernatori detinute pâna acum de republicani si pentru prima data in ultimii 12 ani vor ocupa majoritatea celor 50 de functii. De acum incolo, guvernarea se anunta a fi extrem de dificila pentru presedintele american mai cu seama ca democratii detin acum si majoritatea posturilor de guvernatori. Dupa victoria din Camera, pentru prima data presedintia va fi asigurata de o femeie, Nancy Pelosi. Aceasta a criticat de-a lungul timpului politicile interne si internationale ale presedintelui Bush. A votat impotriva utilizarii fortei in Irak si a afirmat ca, in cazul in care vor obtine majoritatea, democratii vor incerca sa obtina o retragere treptata a trupelor americane din aceasta tara pâna la sfârsitul anului 2007. Alegerile legislative din Statele Unite nu au fost lipsite de controverse. Cele doua partide si-au lansat reciproc acuzatii de frauda si intimidare a alegatorilor la scrutinul care s-a incheiat ieri-dimineata. Campania alegerilor pentru Congres a fost dominata de tema razboiului din Irak.


Votul din America, bucuria europenilor


Multi europeni au salutat infrângerea republicanilor, sperând ca democratii vor contribui la aplanarea divergentelor transatlantice din ultimii ani, dar analistii nu cred ca politica externa americana se va schimba peste noapte, potrivit NewsIn.


Analistii citati de Reuters spun ca nu este de asteptat o schimbare majora de politica, mai ales in ceea ce priveste Irakul, si avertizeaza ca relatiile cu democratii ar putea fi si mai dificile in domenii precum comertul international. Constitutia americana prevede ca presedintele este cel care determina politica externa, desi Congresul are o anume influenta prin comisiile de specialitate. Analistii au avertizat de asemenea ca democratii sunt mai protectionisti decât republicanii când este vorba despre comert. Toate acestea nu reduc totusi satisfactia europeana pentru rezultatul alegerilor din Statele Unite. Un sondaj al Fondului Marshall din Statele Unite arata recent ca doar 18 la suta dintre europeni sustin politica externa a lui Bush.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS