17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCaz de contrabanda cu diluanti, in atentia DNA

Caz de contrabanda cu diluanti, in atentia DNA

Comisarii financiari estimeaza ca prejudiciul la bugetul statului depaseste 38 de miliarde de lei vechi. In acest an, s-au depistat sapte cazuri suspecte de spalare de bani si s-au facut 35 de sesizari penale, pentru prejudicii de circa 104 miliarde de lei vechi.


Comisarii Garzii Financiare Dolj au sesizat recent Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in legatura cu un posibil caz de fraudare a bugetului de stat cu peste 38 de miliarde de lei vechi, de catre o societate comerciala din Craiova. Acestia au efectuat in ultima luna verificari incrucisate in colaborare cu mai multe sectii din tara ale Garzii Financiare, in legatura cu livrarea catre firme-fantoma a peste 1.600 de tone de diluanti, care se banuieste ca au ajuns pe piata neagra a carburantilor. Diluantii provin din uleiuri minerale neaccizate, achizitionate de firma craioveana in baza autorizatiei de utilizator final eliberate de fisc. Daca ajunge pe piata carburantilor, materia prima ar trebui accizata, conform legislatiei in vigoare. In urma verificarilor, comisarii au descoperit ca printre firmele beneficiare se regasesc si societati tip fantoma (care nu au activitate, au sedii fictive sau nu si-au depus situatiile financiare la fisc). In consecinta, acestia au sesizat DNA pentru a cerceta mai departe cazul. Prin neplata accizelor, a TVA-ului si a impozitului pe profit, se estimeaza ca bugetul de stat a fost prejudiciat cu 38,23 miliarde de lei vechi, cantitatea de diluanti livrata ridicându-se la 1.635 de tone. „Sesizarea a fost trimisa la DNA pentru ca valoarea prejudiciului depaseste un milion de euro. De asemenea, exista mai multe conexiuni care trebuie investigate si trebuie stabilit daca este vorba de coruptie. Am trimis cazul si fiscului doljean, pentru stabilirea obligatiilor de plata ale firmei catre bugetul de stat“, a precizat Dragos Ursulescu, comisarul-sef al Garzii Financiare Dolj.


Prejudicii de peste 100 de miliarde


Garda Financiara a intocmit si un bilant al rezultatelor pe primele noua luni ale anului in curs. De la inceputul anului, comisarii financiari au verificat peste 1.600 de agenti economici, aplicând 1.317 amenzi, in valoare totala de 33,55 miliarde de lei vechi pentru neregulile constatate. De asemenea, au fost formulate 35 de sesizari penale, iar in sapte cazuri a fost sesizat Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB).


Prejudiciile sunt estimate la circa 104 miliarde de lei vechi. De asemenea, comisarii au suspendat activitatea a 35 de agenti economici (18 pentru lipsa caselor fiscale de marcat si 17 pentru nereguli in ceea ce priveste produsele accizabile) si au efectuat cercetari in 46 de cazuri, la solicitarea Parchetului si Politiei. „In acest an, s-au constatat mai multe cazuri suspecte de spalare de bani ca anul trecut. De asemenea, in mai multe cazuri s-a suspendat activitatea unor agenti economici pentru nefolosirea si lipsa caselor de marcat fiscale si s-au facut capturi importante de tigari de contrabanda – circa 19.000 de pachete confiscate ultima data. Valoarea prejudiciilor constatate a crescut cu 60% fata de anul trecut“, a mai spus Dragos Ursulescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS