13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Noaptea Sfântului Dumitru“- spectacol de poveste

„Noaptea Sfântului Dumitru“- spectacol de poveste

Spectacolul in aer liber „Noaptea Sfântului Dumitru“ a adus personaje din Biblie, forte ale raului aflate intr-o lupta permanenta cu fortele binelui, care, desi sunt doborâte, reusesc prin credinta, asa cum a fost cazul Sfântului Dumitru, sa duca peste veacuri cuvântul Domnului.


O data cu lasarea serii, centrul Craiovei a fost „impânzit“ de peste o mie de personaje care le-au spus craiovenilor povestea Sfântului Dumitru. Personajele au inceput sa se indrepte de la blocul S 200 incet, in bataile tobelor, spre Teatrul National, alaiul fiind condus de un inger care cu mâinile impreunate se ruga pentru linistea Craiovei si a craiovenilor. In spatele lui, giganti biblici cu torte in mâna amenintau spectatorii de pe trotuare. Unii fugeau din calea lor, altii le faceau poze pâna când prin fata treceau alte personaje si gigantii erau dati uitarii. Spectatorii se linisteau atunci când prin fata lor treceau ingeri si fluturi albi si aplaudau când vedeau niste creaturi colorate si saltarete care topaiau si dansau. Din când in când, printre personaje „izbucneau“ focuri de artificii si fumuri care ii provocau pe spectatori la ropote de aplauze. Alaiul s-a oprit in fata Teatrului National, unde o voce indepartata a inceput sa spuna povestea Sfântului Dumitru, protectorul Craiovei. Personajele din alai au disparut una câte una, iar in mijlocul sutelor de oameni adunati in fata teatrului au aparut jongleri cu mingi de foc, care au amintit de luptele purtate de Sfântul Dumitru in armata romana.


Sfântul Dumitru vegheaza Cetatea Baniei


Spectacolul a continuat cu dansurile ingerilor si fluturasilor, dupa care dansurile s-au mutat pe scena din fata teatrului, unde ingerul care a condus alaiul a inceput sa cânte rugaciunea „Tatal nostru“, iar corul a continuat cu „Ave Maria“. Pe scena luminata de artificiile care izbucneau la fiecare nou dans spectatorii au putut admira scene de balet care reprezentau diferite momente din viata Sfântului Dumitru.


Deznodamântul a fost clar, Sfântul Dumitru, interpretat de un balerin, a fost ucis cu sulita in temnitele romane si a fost strapuns ca si Mântuitorul in coasta dreapta. Ultimul dans a fost cel al inmormântarii Sfântului ucis in numele credintei, dupa ritualul crestinesc cu coliva, priveghi si lumânari aprinse ca sa-i lumineze calea. Pe cerul negru a inceput o ploaie de artificii printre care se ridica Sfântul Dumitru, protectorul orasului. De acolo, de sus, Sfântul protejeaza Cetatea Baniei si pe ai ei locuitori, zi de zi, noapte de noapte.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS