23.4 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJucariile si dezvoltarea copilului

Jucariile si dezvoltarea copilului

Jucându-se, copiii isi folosesc mintea si corpul, treptat invata despre lumea din jurul lor si se dezvolta. Site-ul www.babyblog.ro va spune care sunt jucariile potrivite pentru bebelusi, copii mici si prescolari.


Bebelusi (pâna la un an)


• Vederea si abilitatile motorii determina, in mare parte, ce jucarii sunt potrivite pentru bebelusi. Nou-nascutii inca isi dezvolta vederea, asa ca, alegând culori si modele contrastante (de exemplu alb si negru sau rosu si negru) le atrageti atentia. Pentru bebelusii intre una si trei luni puteti alege jucarii ce produc diferite lumini, de exemplu un carusel muzical cu lumini.


• Intre patru si sapte luni, bebelusii isi imbunatatesc abilitatile vizuale si motorii. Pot urmari vizual mingi moi care se rostologesc spre ei si sunt fascinati sa se uite in oglinda. Bebelusii de aceasta vârsta iubesc jucariile din materiale moi si placute la atingere ce produc sunete, la fel si cartile pentru copii cu pagini din diverse materiale placute si colorate.


• La opt si 12 luni jucariile potrivite includ jucariile de constructie, de diferite marimi, forme sau culori. Sunt indicate piesele de constructie mari, „centrele de activitate“, cu obiecte pe care bebelusii sa le apese, sa le deschida sau sa le foloseasca pentru a face galagie (la aceasta vârsta invata legatura cauza-efect), papusile mari si jucariile de impins. Dupa ce au invatat sa scoata obiectele dintr-o cutie si sa le puna la loc, incepe sa le placa sa se joace cu galetuse (sa le umple cu diferite obiecte).


Copii mici (1 – 3 ani)


Copiii mici se descurca cu jucarii mai complexe deoarece abilitatea de a tine si de a manipula obiecte este mai avansata. Le place sa se joace cu cuburile si cu jucariile de tip „forme potrivite“. Acum vor fi interesati de masini, camioane, creioane colorate de dimensiuni mai mari pentru colorat si puzzle pentru incepatori. Este vârsta la care si imaginatia se dezvolta, asa ca alegeti jucariile care imita activitatile oamenilor mari: papusile si accesoriile lor (hainute de imbracat-dezbracat), seturi pentru bucatarii, aspirator, garaj sau parcare auto, telefoane, ferma cu animale.


Prescolari (3 – 5 ani)


La aceasta vârsta, mingiile de toate marimile sunt populare (pot lovi mingea cu piciorul, o pot arunca sau prinde). In jurul vârstei de trei ani, pot desena o forma sau pot colora, dati-le hârtie si multe creioane. Prietenii devin din ce in ce mai importanti pentru prescolari si interactiunea cu alti copii ii invata sa imparta si sa se joace pe rând cu jucariile.


In plus, alt copil poate fi un partener in jocul lor: le place sa se imbrace si sa pretinda ca sunt altcineva, mama, tata sau alt personaj imaginat de ei. Pastrati la indemâna haine, accesorii mai vechi cu care sa se joace.


Jucaria il pregateste pentru viata


Sarcina parintelui este sa ofere copilului jucarii in functie de vârsta, de nivelul sau de dezvoltare, dar si de preferintele acestuia. Prin joc, copilul isi formeaza aptitudinile si increderea in sine, se pregateste pentru viata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS