19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCaldura, taiata cu contorul

Caldura, taiata cu contorul

Autoritatile au gasit metoda pentru a-i constrânge pe rau-platnici sa plateasca apa calda si caldura pe care le consuma: saltatul contorului sau al gigacalorimetrului.


In prezent, toate scarile de bloc din Craiova sunt prevazute cu aparate de masurare a caldurii, 180 aflându-se la revizia de doi ani si urmând a fi reinstalate pâna la sfârsitul acestei saptamâni. La peste 2.400 de scari sunt montate contoarele de apa calda, iar pâna la 1 ianuarie la toate cele 4.000 de intrari in condominiile racordate la sistemul centralizat de incalzire vor exista astfel de echipamente. Potrivit calculelor Regiei Autonome de Termoficare Craiova, demontarea oricaruia dintre aparatele de masura a caldurii si apei calde, actiune soldata cu intreruperea furnizarii, costa infinit mai putin decât oprirea punctului termic la care sunt arondate asociatiile de proprietari restante. „De acum e mult mai simplu sa-i constrângem pe rau-platnici: desfacem gigacalorimetrul sau contorul, ori si pe unul si pe celalalt, si le luam. Ne costa o nimica toata. Masura va fi aplicata imediat dupa aprobarea pretului local de referinta al energiei termice, dar numai la scarile in care toti proprietarii sunt restantieri“, a declarat directorul general al Termoficarii, Tatian Tudorache. Dintre cele 368 de asociatii de proprietari din Banie, care datoreaza peste 600 de miliarde de lei la caldura si apa calda, 60 au de achitat catre Termoficare peste trei miliarde de lei fiecare, iar 17 dintre acestea – peste cinci miliarde de lei fiecare.


Termoficarea lucreaza in pierdere


O situatie aparte de care oficialii nu mai vor sa auda se intâlneste la centralele termice care produc energie pe baza de gaz metan. Din cauza restantelor uriase catre Distrigaz Sud SA, Termoficarea a transferat furnizorului de gaz cota sa din incasarile de la populatie, pentru a evita inghetarea definitiva in aceasta iarna a punctelor de incalzire. Conform sistemului de plata a utilitatilor adoptat in acest an, asociatiile vireaza banii intr-un cont bancar, 77,5 din fondurile depuse intrând automat in contul Distrigaz Sud SA, iar restul – reprezentând transport, facturare alte servicii – in contul Regiei de Termoficare. Aceeasi procedura este urmata si de asociatiile deservite de punctele termice, acestea depunând banii intr-un cont rezervat Complexului Energetic Craiova – producatorul de agent termic primar. „Ne-am consultat cu primaria si am decis sa transferam si cota noastra de 22,5% in contul Distrigaz Sud. Acum mai avem de platit 6,5 miliarde dintr-un total de 140 de miliarde, bani pe care trebuie sa ni-i recuperam de la populatie. Aceste fonduri erau directionate catre lucrari la retele, iar lipsa lor se resimte in proportia executiei la inlocuiri de conducte, de pilda: 10 km, in loc de 30“, a spus directorul general al Termoficarii. Viceprimarul Sorin Iordache, in subordinea caruia se afla Termoficarea, se teme ca acest transfer de fonduri sa nu constituie un precedent. „Craiovenii trebuie sa inteleaga ca asa nu se poate, iar aceia care intr-adevar au probleme sa ceara ajutor pentru incalzire“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU