12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul de Urgenta Craiova bate recordul la datorii

Spitalul de Urgenta Craiova bate recordul la datorii

Disciplina financiara lasa in continuare de dorit in sistemul sanitar. Au ramas mai putin de doua luni pâna la sfârsitul anului si spitalele craiovene au acumulat deja datorii care insumeaza 141,229 miliarde de lei. Drept „rasplata“, Ministerul Sanatatii s-a oferit sa plateasca datoriile.


In topul datornicilor din judetul Dolj se afla Spitalul de Urgenta Craiova, cu 121,812 miliarde de lei. Din aceasta suma, care este cea mai mare datorie de pâna acum a unitatii sanitare, mai mult de 103 miliarde de lei reprezinta datoriile catre furnizorii de medicamente si materiale sanitare, iar 30 de miliarde sunt sume ramase neachitate dinainte de 2006.


Conducerea unitatii sanitare recunoaste ca nu s-au efectuat servicii medicale, motiv pentru care o parte din medicamente si materiale sanitare au fost achizitionate pe datorie. Mai mult, furnizorii ameninta cu sistarea livrarilor, dupa cum sustine directorul finante-contabilitate al Spitalului de Urgenta, Maria Rata. „Pâna acum furnizorii nu au impus penalitati, dar ne-au trimis somatii de plata“, a precizat Maria Rata.


Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat in schimb ca toate datoriile spitalelor din intreaga tara vor fi achitate de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate pâna la 15 decembrie, urmând sa fie alocate in acest sens aproximativ 1.000 de miliarde de lei. O abordare total diferita fata de anul trecut când, pentru o datorie mult mai mica, de 80 de miliarde de lei, ministrul a demis intreaga conducere a Spitalului de Urgenta Craiova, pe motiv de „management defectuos“. Ca si atunci, din bugetul total al Spitalului de Urgenta Craiova 83% se duce pe salarii, iar pentru medicamente se aloca lunar doar sapte miliarde de lei, necesarul fiind completat prin contributia personala a pacientilor.


Datorii in limita bugetului


Pe lista spitalelor cu datorii se afla si Spitalul Municipal „Filantropia“ Craiova. Desi unitatea sanitara a terminat anul financiar trecut cu bani in cont (2,298 miliarde de lei), figureaza in prezent cu o datorie de 11,559 miliarde de lei, o suma nesemnificativa totusi comparativ cu cea a Spitalului de Urgenta Craiova. Conducerea Spitalului „Filantropia“ sustine ca nici nu ar fi vorba de fapt de datorii. „Majoritatea achizitiilor s-au facut in a doua jumatate a anului, având in vedere ca bugetul a fost aprobat abia in luna mai, iar plata se face pe baza de facturi cu scadenta la 60 sau 180 de zile. Au fost insa si factori subiectivi care au condus la aceasta situatie. Pe perioada verii si in luna septembrie adresabilitatea a scazut din cauza concediilor de odihna si a muncilor agricole. Trebuie spus insa ca datoriile devin exigibile la sfârsitul anului financiar, ele fiind angajate in limita bugetului de venituri si cheltuieli aprobat“, a spus ec. Mihai Coman, managerul Spitalului „Filantropia“.


Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ Craiova si Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova au si ele datorii, insa acestea insumeaza doar 3,5 miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII