14 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAparate medicale puse in functiune dupa un an

Aparate medicale puse in functiune dupa un an

Unitatile medicale din Târgu Jiu, Motru si Turceni au primit aparate pentru raze care au stat mai bine de un an pentru ca spitalele nu au avut banii necesari punerii in functiune a acestora.


Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a trimis anul trecut mai multe aparate de medie performanta pentru raze, care nu au putut fi folosite pentru ca reprezentantii MSP nu au trimis si fondurile necesare. Banii, 600 de milioane de lei vechi pentru fiecare unitate medicala, au fost primiti abia ieri. Potrivit lui Aristica Morosanu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Gorj, nici una dintre conducerile spitalelor din judet nu si-a permis sa aloce sumele necesare punerii in functiune a acestor aparate. „Pentru ca aparatele sa poata functiona este nevoie de spatii special amenajate. Pentru asta e nevoie de bani, iar pâna sa trimita ministerul nu s-a gasit nici o alta solutie“, a precizat Morosanu. La Turceni, autoritatile locale au alocat o mica suma de bani pentru amenajarea spatiului in care va fi pus aparatul pentru raze.


Laborator de microbiologie la Spitalul Judetean


De la MSP au mai sosit 2,3 miliarde de lei vechi pentru amenajarea unui spatiu in incinta Spitalului Judetean Târgu Jiu. In acest spatiu va functiona, incepând cu 1 iunie 2007, un laborator de microbiologie BK. Potrivit lui Morosanu, nu se stie sigur daca suma primita de la MSP este suficienta pentru lucrarile ce vor demara saptamâna aceasta. Toate spitalele din România va trebui sa aiba asemenea laboratoare de microbiologie, echipate conform normelor Uniunii Europene. Aparatura medicala necesara functionarii la norme europene a noului laborator va sosi tot de la minister. „Mai exista un laborator de microbiologie in cadrul ASP Gorj, dar spitalele au nevoie si de astfel de laboratoare pentru ca lumea sa nu se inghesuie, sa aiba unde sa-si faca analize. Banii au venit tot de la minister, dotarile vor veni tot de la ei, pentru ca laboratorul va deveni functionabil abia in vara anului viitor“, a spus Morosanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS