16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBatalie pentru Bârca

Batalie pentru Bârca

Turul doi al alegerilor pentru fotoliul de primar din comuna Bârca a incins spiritele intre reprezentantii partidelor cu candidati in alegeri. Alianta D.A. si PSD au bagat la inaintare minoritatile din partid care si-au impartit scatoalce pe ulitele satului, amenintând ca vor continua conflictul in Craiova.


Primele ore ale diminetii au fost destul de linistite pentru cei peste 3.300 de alegatori din Bârca, asteptati ieri la urne pentru a-si exprima optiunea pentru unul dintre cei doi candidati care au ajuns in turul doi al alegerilor. Inca de la ora sapte, oamenii s-au dus la vot, mai pe jos, mai cu microbuzul, care circula, se pare, numai in zi de alegeri si oprea intotdeauna in fata sectiei de votare numarul 1. La fel de disciplinati erau si cei doi candidati, Oprea Motoi din partea Aliantei D.A., si Cornel Popa „Tapu“ din partea PSD, care se plimbau intre cele doua sectii de votare incercând sa surprinda eventualele fraude ale adversarului. Numai ca linistea alegerilor a fost tulburata in jurul orei 11.00 de un incident care a avut loc pe una din ulitele cartierului Dragalina, din Bârca, locuit de romi.


Bataie intre tabere de consilieri


Firul evenimentelor este povestit diferit de cele doua tabere protagoniste ale evenimentelor, tabara lui Ilie Bambaloi, consilier al prefectului Nicolae Giugea pe probleme ale romilor, care este sustinut de Alianta D.A. PNL-PD, si tabara lui Dumitru Tatian, consilier pe aceleasi probleme pentru primarul democrat Antonie Solomon, care este sustinut de PSD. Miza incidentului? Câstigarea electoratului de etnie roma, electorat care are un cuvânt greu de spus in alegerea primarului din Bârca. In comuna traiesc in prezent aproximativ 900 de locuitori romi din totalul de peste 4.000, cât numara populatia comunei. Tabara Bambaloi sustine ca Tatian si presedintele PSD Dolj, Ion Calin, au provocat scandalul in timp ce reprezentantii romi ai Aliantei D.A. in frunte cu fratele consilierului Bambaloi erau pe ulitele satului, in cartierul romilor. Potrivit consilierului judetean Gelu Visan, Dumitru Tatian s-a luat la cearta cu fratele lui Bambaloi, enervat fiind de faptul ca metoda convingerii din poarta in poarta a electoratului are succes. „Calin a incercat sa mute la Bârca diferendele intre liderii romi, incaierând romii fara nici un fel de legatura cu aceste alegeri. A amenintat intr-unul din ziarele locale din Craiova ca va veni cu Tatian si trupa lui la Bârca si ca daca vrem scandal o sa iasa cu sânge“, a spus Gelu Visan.


Tatian s-a dus la Bârca din ambitie


De partea pesedista a incidentului, lucrurile stau cu totul altfel. Reprezentantii PSD spun ca situatia tensionata din ziua alegerilor a fost cautata cu lumânarea de tabara Bambaloi. Deputatul Ion Calin, presedintele PSD Dolj, a declarat ca politia fusese anuntata sa nu permita intrarea celor doi lideri ai romilor in Bârca, iar Tatian s-a dus in localitate numai pentru ca romilor din cartierul Dragalina nu li se permitea sa se duca la vot. „Tatian s-a ambitionat si a venit si el si au inceput sa se certe. La un moment dat, in timp ce se certau, fratele lui Bambaloi i-a dat o palma lui Tatian. Tatian a vrut sa ia o piatra de jos, dar ceilalti tigani au intervenit“, a spus Ion Calin. Deputatul Calin a precizat ca prezenta sa in mijlocul conflictului este cu totul intâmplatoare si ca nu l-a insotit pe Tatian, ci doar l-a sustinut.


Bambaloi: „Calin a luat bataie de la romi“


In timp ce Visan si Calin il dau ca victima pe Tatian, Ilie Nelson Bambaloi sustine ca persoana care a incasat scatoalce este deputatul Ion Calin, care a fost inconjurat si batut de romii din Bârca. Bambaloi a declarat ca ambele tabere sunt in prezent la discutii in fata judecatorilor batrâni ai etniei, pentru a aplana conflictul. „Eu nici macar nu am fost acolo, dar am aflat de la romii de-acolo ce s-a intâmplat. Calin a luat bataie de la ei si acum nu mai recunoaste nimic. In momentul de fata suntem la discutii cu judecatorii batrâni ca sa rezolvam lucrurile. Oricum, vreau sa strâng toti romii din Craiova sa se duca sa-l intrebe de ce ii obliga pe oamenii aia sa voteze cu Tapu’“, a spus Ilie Bambaloi.


Scatoalcele, „discutie contradictorie“ pentru politisti


Desi ambele tabere au recunoscut ca s-a ajuns la bataie, politistii aflati in Bârca pentru a asigura ordinea publica au inregistrat incidentul drept „discutie contradictorie“ si au spus ca nu vor interveni decât daca una dintre parti depune plângere pentru lovire. Cu toate acestea, pe tot parcursul zilei de ieri, in cartierul de romi din Bârca patrulau masini ale politiei pentru a preveni orice fel de incidente. „Au avut o discutie contradictorie, dar nu a depus nimeni nici un fel de plângere cu privire la faptul ca ar fi fost loviti. In prezent, avem 15 politisti, zece jandarmi si alti trei politisti de frontiera care supravegheaza zona si patruleaza in cartierul Dragalina, locuit de romi“, a spus subcomisarul Mihai Stoian, seful Serviciului de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj.


„Votai si eu pe cineva, care-o fi, ca nu stiu sa citesc“


Incidentul de duminica a trecut neobservat in fata alegatorilor de etnie roma din Bârca. Pe la orele prânzului, la urechile romilor din cartierul Dragalina ajunsese vestea ca lupta din alegeri s-ar fi lasat cu bataie, insa conflictul nu i-a impresionat pe etnici. „Votai si eu pe cineva, acuma care o fi, ca nu stiu sa citesc. Votai acolo unde scria D si A, ca asa scrie pe hârtia asta. Ne-au dat-o acum ceva timp si ne-au spus sa votam ce e acolo“, a spus Antoneta Paun. Ieri-seara, in jurul orei 5.00, votasera deja aproape 1.800 din cei 3.370 de alegatori, iar in cursul zilei de astazi cei doi candidati vor afla daca au meritat eforturile din campanie, cu sau fara etnici romi.


Politistii craioveni, in alerta


Incidentele din localitatea Bârca si conflictul deschis intre cele doua tabere de romi au pus pe jar si conducerea Politiei municipale din Craiova. „Pentru a preveni orice conflict intre liderii romilor, vom suplimenta numarul de patrule in zonele unde acestia locuiesc, in cartierul Fata Luncii“, a declarat comisarul Constantin Ion, seful Politiei Municipiului Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS