14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVamesii corupti au fost eliberati

Vamesii corupti au fost eliberati

Cei 17 vamesi retinuti joi pentru luare de mita pe Aeroportul „Henri Coanda“ vor fi cercetati in libertate. Judecatorii au respins cererea de arestare preventiva formulata de anchetatorii DNA. Procurorii au facut recurs, dar Curtea de Apel a amânat judecarea pâna la inceputul saptamânii viitoare.


Instanta a respins cererea DNA de arestare preventiva a vamesilor acuzati de coruptie, insa a mai dispus ca lucratorii vamali sa nu paraseasca Bucurestiul timp de 30 de zile.


17 dintre cei 18 vamesi ridicati de la Aeroportul „Henri Coanda“, au fost retinuti pentru 24 de ore de procurorii anticoruptie, joi, sub acuzatia de luare de mita si primire de foloase necuvenite. Dupa audierile de joi noapte de la Tribunalul Bucuresti, judecatorii au dispus punerea lor in libertate. Cel de-al 18-lea vames este cercetat in stare de libertate si a primit interdictie de a parasi localitatea, timp de 30 de zile. Cei 17 lucratori de la Punctul Vamal de la Aeroportul „Henri Coanda“ au fost acuzati ca, in perioada decembrie 2005 – septembrie 2006, au primit diverse sume de bani de la reprezentantii unor firme de comisionariat vamal, pentru a urgenta procedura de vamuire. Procurorii au avut un om infiltrat in rândul vamesilor, pentru a putea strânge probe impotriva acuzatilor.


Interceptari telefonice si supravegheri video


La operatiunea „Otopeni“ au participat, sub coordonarea procurorilor, ofiteri din cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a MAI, ofiteri din cadrul Politiei Transporturi si alte structuri din Inspectoratul General al Politiei Române. Informatiile care au condus la retinerea lucratorilor si comisionarilor vamali au fost primite in urma cu doua luni, dupa ce mai multi agenti economici care desfasoara activitati de import-export au semnalat faptul ca le sunt percepute diverse taxe ilegale de catre lucratorii vamali, fapte la care au participat si trei comisionari vamali care activeaza in cadrul Biroului Vamal „Henri Coanda“ – Marfa. Informatiile se refera la refuzul lucratorilor de a intocmi actele vamale pe marfuri daca reprezentantii firmelor nu ofera un „bonus“ cuprins intre 200 si 300 de euro. In cauza au fost dispuse atât interceptari telefonice, cât si supravegheri video. Dupa retinerea vamesilor, care reprezentau aproape o treime din personalul sectorului cargo, activitatea Biroului Vamal Otopeni a fost paralizata timp de câteva ore.


Spaga ca la Ploiesti


Procurorii DNA au decimat in urma cu doua saptamâni si Biroul Vamal Ploiesti, când 13 lucratori vamali au fost arestati sub acuzatia de luare de mita. Procurorii sustin ca toti cei 13 au pretins bani in schimbul urgentarii operatiunilor vamale de import-export. Potrivit procurorilor, vamesii obtineau intre 50.000 si 100.000 de lei vechi pentru fiecare act emis, plus cafea si sucuri. Suma estimata de procurorii anticoruptie pe care vamesii o primeau lunar se ridica la 400 de milioane de lei vechi, adica 11.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII