14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDrumul European 70, capcana pentru soferi

Drumul European 70, capcana pentru soferi

Soferii care circula noaptea pe Drumul European 70 pe raza localitatilor Strehaia si Filiasi risca sa-si tamponeze masina sau, mai rau, sa accidenteze mortal pietonii. De câteva saptamâni, soseaua cu pretentii europene este in bezna, deoarece iluminatul public nu functioneaza din cauza lucrarilor de modernizare.


Aventura la volan legat la ochi. Asa poate fi numit Drumul European (DE) 70 in dreptul localitatilor Strehaia din Mehedinti si Filiasi din Dolj. Soferii care au circulat noaptea in ultimele zile in zonele respective povestesc cu groaza cum au trait cu frica in sân sa nu faca accident. „Ieri (alaltaieri- n.r) veneam dinspre Mehedinti catre Craiova in jurul orei 20.00.


In dreptul localitatilor Strehaia si Filiasi era un intuneric sa-l tai cu cutitul, incât nu vedeam in fata la mai mult de câtiva metri. A trebuit sa conduc cu viteza foarte mica, deoarece la tot pasul apareau carute nesemnalizate. Nu se poate ca pe un drum european sa nu existe iluminat in timpul noptii“, s-a plâns I.V.


Primarii celor doua localitati recunosc cu jumatate de gura ca tot ceea se intâmpla pe DE 70 nu este normal pentru un drum european. „Electrica Oltenia a inceput de doua saptamâni sa schimbe stâlpii de iluminat pe partea dreapta a drumului catre Mehedinti din 50 in 50 de metri, deoarece soseaua se largeste cu câtiva zeci de centimetri. In total este vorba despre vreo 60 – 70 de stâlpi. Si mie mi se opreste curentul chiar in timpul zilei la primarie sau la finante. Le-am facut adresa celor de la Electrica si am inteles ca, pâna pe 15 octombrie, trebuie sa termine“, a declarat primarul din Filiasi, Nicolae Stancioi.


Nu numai lucrarile de inlocuire a stâlpilor au lasat drumul in bezna. Un punct de aprindere care s-a ars in urma cu putin timp trebuie inlocuit pâna la sfârsitul acestei saptamâni. „Am facut comanda inca de acum doua saptamâni. Arderea punctului de aprindere a afectat mare parte din strada principala“, recunoaste Stancioi.


Doar câteva zile de cosmar


In timp ce soferii care trec prin Strehaia orbecaie, incercând sa nu iasa de pe sosea, primarul Simion Burcu neaga ca portiunea de drum care trece prin localitate nu ar fi luminata. „Stâlpii de curent au fost inlocuiti o data cu modernizarea drumului, dar intreruperile s-au facut pe tronsoane. Intr-adevar, curentul a fost intrerupt o saptamâna, dar nu pe drumul principal“, a spus primarul Burcu.


Singurul care recunoaste ca pe DE 70 sunt probleme cu iluminatul este Stefan Croitoru, director executiv la Sucursala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Craiova (SDFEE). Acesta spune insa ca iluminatul cade in sarcina primariilor. „Se lucreaza la modernizarea drumului, iar noi inlocuim stâlpii de iluminat. Cum o dam tot nu e bine. Daca modernizam nu e bine, daca nu facem nimic, iar nu e bine. Iluminatul e atributul primariei“, a declarat Croitoru. Conform spuselor sale, cosmarul soferilor ar trebui sa se termine pâna la sfârsitul acestei luni, când vor fi finalizate lucrarile de inlocuire a stâlpilor. Din fericire, pâna acum nu s-au inregistrat accidente din cauza intunericului de pe sosea. Cel putin asa sustin politistii. „La noi, ultimul accident a fost inregistrat in august, dar si atunci a fost din cauza vitezei mari“, a declarat comisarul Emilian Bescuca, ofiterul la comanda al Politiei Filiasi. Acesta stie insa de lipsa curentului de pe drumul principal.


„Se mai intâmpla sa pice curentul pentru o scurta durata. Noi avem probleme mari cu carutele. Joia si duminica, atunci când sunt târguri, e nenorocire. Le dam amenda, dar altceva nu avem ce sa le facem. Ma indoiesc ca asa cum sunt structurate drumurile de la noi, circulatia carutelor va putea fi deviata“, a precizat Bescuca. Norocul sau vigilenta i-au facut pe soferi sa scape pâna acum de accidente atunci când trec prin Strehaia sau Filiasi, pe timp de noapte. Asta nu inseamna ca lipsa iluminatului nu poate cauza tragedii. La urma urmei, mor oameni in incidente rutiere in miezul zilei, daramite când nu vezi nimic in fata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU