20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMagistratii ameninta cu greva

Magistratii ameninta cu greva

Modificarile legislative din cadrul reformei justitiei sunt la un pas de a provoca un protest in masa al magistratilor. Judecatorii si procurorii doljeni se vor intâlni zilele urmatoare pentru a decide daca incep sau nu protestul alaturi de Asociatia Magistratilor din România.


Dupa ce personalul auxiliar din cadrul instantelor judecatoresti a protestat pentru a obtine mariri salariale, magistratii ameninta cu suspendarea sedintelor de judecata la nivel national, incepând cu 25 septembrie, câte o jumatate de ora pe zi, pe lânga sesizarea forurilor internationale. Anuntul a fost facut luni de Asociatia Magistratilor din România (AMR), care a inaintat o scrisoare deschisa catre autoritati, prin care solicita ca pâna la sfârsitul acestei saptamâni sa fie abrogate doua prevederi abia introduse in Codul de procedura penala si in Legea privind statutul magistratilor.


Marea suparare a AMR vine de la articolul 99, litera h), din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, articol prin care s-a introdus un nou tip de abatere disciplinara, si articolul 504 din Codul de procedura penala, care obliga statul român sa declanseze imediat actiunea in regres contra procurorilor sau judecatorilor care au determinat plata unor daune pentru erorile judiciare comise.


Fuga de raspundere


Cele doua articole contestate sunt menite sa garanteze, pentru prima data in legislatia româneasca, o minima raspundere reala a magistratilor pentru prejudiciile pe care le produc cetatenilor si pentru care, in ultimii ani, nici un procuror sau judecator nu a raspuns administrativ, disciplinar, civil sau penal. Se urmareste evitarea erorilor voite sau involuntare ale magistratilor, din pricina carora oameni nevinovati ajung sa faca ani grei de puscarie, sau a cazurilor in care o persoana care a omorât câtiva oameni sa faca mai putina puscarie in comparatie cu cineva care a furat o pâine. Totodata, se vrea stoparea pierderilor statului de milioane de euro atunci când instantele internationale indreapta greselile magistratilor români. Astfel de cazuri au facut ca increderea oamenilor in justitie sa scada foarte mult in ultimii ani.


Primul articol instituie un nou caz de raspundere disciplinara a magistratilor pentru nerespectarea normelor de procedura, iar AMR sustine ca astfel de raspundere nu isi gaseste corespondent in nici un sistem judiciar din Europa. A doua prevedere atacata spune ca in orice caz statul se va intoarce impotriva judecatorului care a dat solutia condamnata de o instanta internationala, adica despagubirile vor fi suportate de magistratul care a gresit.


Magistratii doljeni urmeaza sa decida


Reprezentantul AMR Dolj spune ca urmeaza ca magistratii sa se intâlneasca in perioada urmatoare pentru a decide daca se alatura miscarii de protest din 25 septembrie, in cazul in care cererile AMR nu vor fi onorate. „Deocamdata nu am luat nici o hotarâre la nivelul judetului, insa urmeaza sa stabilim in cadrul unei intâlniri daca ne aliem sau nu protestului din 25 septembrie“, a declarat procuror Cristina Fota-Barbulescu, purtator de cuvânt al Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj.


Magistratul a mai subliniat faptul ca raspunderea disciplinara a magistratilor pentru nerespectarea normelor de procedura face ca orice eroare a magistratilor sa fie tratata ca abatere. „Legislatia actuala prevede cai de atac, cum ar fi recursurile, prin care pot fi reparate eventualele erori aparute la instante inferioare. Fireste ca se comit si greseli, dar nu toate trebuie tratate ca si abateri disciplinare“, a mai declarat Cristina Fota-Barbulescu.


In legatura cu condamnarile suferite de România la CEDO, AMR a explicat ca majoritatea au avut drept motiv instabilitatea legislativa si incoerenta actelor normative din tara noastra, iar astfel de situatii ar trebui sa nu atraga raspunderea magistratului care a fost obligat sa aplice o lege aflata in vigoare. „In multe situatii de procese pierdute la CEDO nu este vina magistratilor. De pilda, intr-un proces un acuzat poate veni cu martori mincinosi, iar judecatorul sa ia o decizie in functie de spusele acestora, caz in care nu este vina acestuia. Putem vorbi si de schimbari rapide ale legii, pentru ca se poate intâmpla, sa zicem, ca un judecator sa dea o sentinta la ora 12.00, fara sa stie ca la ora 11.00 s-a modificat legea“, a explicat procurorul Cristina Fota-Barbulescu.


Pagube


Din cauza sentintelor strâmbe ale magistratilor, România a fost obligata de CEDO sa plateasca pâna acum peste patru milioane de euro. Statisticile oficiale ale Ministerului Finantelor arata ca pe lânga cele patru milioane de euro platite de la buget, din 2003 si pâna in prezent, pentru erorile judiciare s-au platit alte 41 de milioane de euro pentru sutele de erori judiciare constatate pe cale interna de instantele superioare românesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU