14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii cu dizabilitati - pentru prima data la scoala

Copiii cu dizabilitati – pentru prima data la scoala

30 de copii si tineri sunt adusi de acasa, zilnic, in cele doua centre de care se ocupa Organizatia „Trebuie“. La „Voinicel“ si „Justin“, persoanele cu dizabilitati au descoperit alta lume. In câtiva ani, copiii care nu puteau vorbi sau care nu puteau sa tina in mâna o jucarie, au ajuns sa realizeze mobila in atelierul de terapie ocupationala si sa confectioneze martisoare, dupa ce au invatat sa mearga si sa zâmbeasca. Ieri, dupa 11 ani de activitate a organizatiei, cei 30 de beneficiari ai serviciilor oferite in centre au trait bucuria unui inceput de an scolar. Ca urmare a unui protocol semnat intre Scoala Speciala Bals si Inspectoratul Scolar Judetean Olt, cadre didactice specializate vor veni in cele doua centre pentru a le preda copiilor si tinerilor. Pentru mare parte dintre ei, abecedarul are multe taine, pentru altii, destul de putini, se petrece revenirea la scoala. Chiar si pentru unele cadrele didactice este un inceput, pe care il intrevad greu, dar spera sa se descurce cu ajutorul colegilor.


In Centrul „Justin“ sunt adusi aproximativ 20 de tineri din Slatina si judet. „La inceput, acum 11 ani, se asezau fiecare intr-un colt si puteau sa stea asa ore intregi. Pentru noi a fost un succes sa-i facem sa se apropie, sa se inteleaga, sa-i facem sa se bucure de timpul petrecut impreuna. In timp au ajuns sa realizeze tot ce vedeti aici“, a spus directorul organizatiei, preotul Marin Bica. In celalalt centru, amenajat in Clocociov, sunt adusi copii de la trei-patru ani pâna la 14. Ingrijiti de personal specializat, dobândesc in timp o oarecare autonomie. Stau in centru sase ore, iar dupa-amiaza se intorc in familie. Pâna acum nu au existat resurse financiare pentru a li se putea oferi o masa la prânz, dar se spera ca aceasta problema sa se rezolve cât de curând. Oricum, se pare ca vor fi, de acum, si ei pe lista beneficiarilor programului „Lapte si corn“.


Se va deschide al treilea centru


In baza de date a organizatiei exista 190 de copii si tineri cu probleme. Nu toti vor ajunge in centre, chiar daca viata lor s-ar schimba in bine. Posibilitatile financiare ale celor de la „Trebuie“ sunt reduse, o vreme activitatile desfasurându-se cu voluntari. Cu toate acestea, pe diverse programe, zeci de familii au beneficiat de ajutoare de urgenta, iar consiliere se ofera pentru apropiatii tuturor copiilor. In aceasta vara s-a mers, cu eforturi mari, si in tabara, in doua serii a câte sase copii (cu trei insotitori pentru fiecare serie), pentru sase zile, la Govora. Acum au câstigat fonduri pe Programul PHARE 2003 – Consolidarea societatii civile. Se va deschide al treilea centru, tot in Clocociov, cu locuinte de tip garsoniera, unde vor fi ajutati tinerii cu dizabilitati si familiile acestora. Si asistenta la domiciliu este un proiect, astfel incât alti copii din grupul-tinta sa invete sa mearga, sa vorbeasca, sa se joace.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS