11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAjutoarele scad factura la intretinere

Ajutoarele scad factura la intretinere

Familiile cu venituri mici din judetul Dolj nu vor mai primi pentru perioada iernii bonuri valorice pentru subventionarea caldurii doar in functie de venitul pe membru de familie, ci si in functie de incadrarea judetului intr-o anumita zona de temperatura.


Reprezentantii Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj vor trimite pâna pe 20 septembrie tuturor primariilor si furnizorilor de agent termic in sistem centralizat si gaze baza de date cu beneficiarii ajutorului de incalzire din sezonul trecut. Doljenii care se incalzesc cu combustibili solizi: lemne, carbune primesc banii din bugetele locale ale primariilor de care apartin.


Compensare de 100% pentru beneficiarii de ajutor social


Pe 30 august 2006, guvernul a emis o ordonanta de urgenta privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice, incepând cu 1 noiembrie 2006 – 31 martie 2007.


Una din noutatile acestei ordonante consta in stabilirea unor zone de temperatura, in functie de care s-au stabilit cuantumurile ajutorului, dar si consumurile maxime, in functie de care se acorda ajutoarele. Judetul Dolj a fost repartizat de guvernantii nostri, alaturi de judete ca: Satu Mare, Dâmbovita, Arges, Braila, Buzau, Maramures, Salaj, Ilfov etc. in zona temperata. Totodata, au fost stabilite si niste „consumuri maxime lunare“, in functie de care beneficiarii vor putea primi banii. In zona temperata, in care Doljul se incadreaza, pentru o camera consumul maxim stabilit este de 0,91 gigacalorii, pentru doua camere 1,66 gigacalorii etc. „Daca oamenii consuma mai mult decât maximum stabilit, la hotarârea cuantumului se ia in calcul doar cota maxima admisa in ordonanta, diferenta fiind nevoiti sa o suporte din propriul buzunar. Familiile si persoanele singure cu venituri mici, care utilizeaza pentru incalzirea locuintei energie termica furnizata in sistem centralizat, beneficiaza de ajutor lunar pentru incalzirea locuintei prin compensarea procentuala a valorii efective a facturii la energie termica“, a precizat Florian Vlaescu, director executiv al DDFSS Dolj. Compensarea se acorda in proportie de 90% din valoarea facturii la energie termica in situatia in care venitul mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure, se situeaza pâna la 125 de lei. In conditiile in care venitul mediu lunar pe membru de familie se situeaza intre 125 de lei si 170 de lei, compensarea este de 80%, daca venitul membrului de familie este cuprins intre 170 si 210 lei, compensarea este de 70%, intre 210 si 250 de lei, compensarea este de 60%. Compensarile, incepând din acest an, merg chiar pâna la venitul mediu pe membru de familie de 500 de lei, in acest caz compensarea din valoarea facturii la energie termica fiind insa in proportie de 10%. Persoanelor singure sau familiilor beneficiare ale ajutorului social li se vor achita integral facturile de energie termica.


O familie cu un venit de 500 de lei primeste 70 de lei


Cei care utilizeaza pentru incalzirea locuintei gaze naturale primesc sume de bani in functie de veniturile pe membru de familie. „Persoanelor ale caror venituri pe membru de familie se situeaza pâna la 125 de lei vor primi 210 lei, cei care au pe membru de familie venituri cuprinse intre 125 si 170 vor primi 130 de lei, cei care au intre 170 si 210 pe membru de familie vor primi 110 lei. In cazul in care venitul mediu pe membru de familie este cuprins intre 250 si 290 vor primi 70 de lei“, a adaugat directorul DDFSS Dolj. Persoanele sau familiile beneficiare ale ajutorului social care utilizeaza pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni si combustibili petrolieri beneficiaza de un ajutor lunar de numai 50 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS