11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudentii isi cer drepturile

Studentii isi cer drepturile

Reprezentantii Uniunii Nationale a Studentilor din România (UNSR) sunt hotarâti sa nu cedeze si ameninta cu proteste si cu greva generala, pe 1 octombrie.


Studentii protesteaza din nou. De aceasta data, potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Studentilor din România (UNSR), Florin Gust, nerespectarea de catre minister a mai multor puncte din protocolul incheiat in toamna anului trecut, la care se adauga noi revendicari – dublarea burselor studentesti sau aducerea acestora la echivalentul salariului minim pe economie, de aproximativ 3,3 milioane de lei, marirea subventiei pentru camine si cantine, cât si reactivarea cantinelor studentesti pe anul scolar universitar 2006-2007 – ii determina pe studenti sa afirme ca ministrului educatiei nu-i pasa de tineri.


„Noi, studentii, suntem in continuare umiliti si tratati cu indiferenta de reprezentantii MEdC. La toate intâlnirile se discuta fel de fel de lucruri, mai putin despre problemele reale ale studentilor. Motiv pentru care noi consideram ca ministrului nu-i pasa si ia in derâdere problemele noastre. Astfel ca joi, 14 septembrie, am decis sa ne asezam din nou la masa tratativelor cu ministrul educatiei si in functie de negocieri se va hotari daca la 1 octombrie 2006 noul an universitar va debuta cu proteste sau, asa cum ar fi normal, cu o deschidere festiva de primire a bobocilor“, a spus Florin Gust, presedintele UNSR.


„Cerem sa se reactiveze cantinele studentesti“


Studentii sunt de acord sa lupte pâna la capat pentru rezolvarea tuturor revendicarilor, pentru ca, dupa cum spune presedintele UNSR, Florin Gust, „sunt doleante reale ale tinerilor. Revendicari care le afecteaza viata si statutul de student. Cererea unei burse decente si a unei taxe rezonabile la cazarea in camin nu sunt lucruri chiar imposibil de realizat“.


In ceea ce priveste revendicarea dublarii burselor de studiu, Florin Gust a precizat: „Studentul trebuie sa stie când ia o bursa ca acesti bani reprezinta ceva pentru el si ca nu va mai fi nevoit sa-si caute de lucru pentru a-si asigura traiul zilnic. In ceea ce priveste marirea subventiei pentru camine si cantine, ne dorim ca incepând din acest an scolar aceasta sa fie de 960.000 de lei, in prezent bursa fiind doar de aproximativ 600.000 de lei“. Printre cererile formulate de studenti spre rezolvare alt punct nevralgic il reprezinta servirea mesei in incinta cantinelor studentesti. „Cerem ca din acest an sa se reactiveze cantinele studentesti, iar cei cazati in campus sa primeasca tichete de masa cu care studentii sa poata mânca decent. Sa nu mai fie nevoiti sa gateasca si sa manânce in aceeasi camera unde invata si unde dorm“, a continuat Florin Gust.


Studentii nu se raliaza grevei profesorilor


Potrivit presedintelui UNSR, revendicarile studentilor sunt punctuale si distincte de cele ale profesorilor. „Vom merge separat la masa negocierilor cu guvernul, dar asta nu inseamna ca revendicarile cadrelor diadctice nu sunt reale si necesare. In definitiv, daca toti cei trei factori – guvernul, profesorii si studentii – vor un invatamânt de calitate, trebuie ca problemele lor sa fie corelate“, a concluzionat Gust.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS