19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalReculegerea Americii

Reculegerea Americii

La cinci ani de la tragedie, presedintele american George W. Bush a lansat, la New York, festivitatile de comemorare a victimelor atentatelor de la 11 septembrie.  


Intr-o liniste incarcata de emotie, liderul de la Casa Alba si sotia sa, Laura Bush, au depus doua jerbe in locul unde a fost World Trade Center. Nu departe de ceremonie, zeci de manifestanti au protestat fata de politica lui Bush si razboiul din Irak, indiciu al diviziunii care a inlocuit unitatea nationala din urma cu cinci ani. Manifestantii nu au tulburat insa solemnitatea momentului. Ulterior, Bush si sotia sa au asistat la o slujba religioasa, oficiata in Catedrala episcopala „Saint Paul“. Lacasul de cult vechi de 240 de ani a scapat ca prin minune din dezastrul de la 11 septembrie. „Este o zi a comemorarii si am jurat sa nu uit niciodata lectia acestei zile“, a declarat presedintele Statelor Unite, George W. Bush.


120 de marsuri pe intreg teritoriul SUA


La Washington, mii de persoane au luat parte la Marsul Libertatii, dedicat memoriei victimelor atentatelor de la 11 septembrie 2001. Manifestarea, care a inceput in fata monumentului National Mall, s-a incheiat in fata Pentagonului. Ajunsi in fata centrului de comanda al armatei americane, participantii la ceremonie au aprins 184 de proiectoare in memoria fiecarei victime ucise in atentatele de la Pentagon. Pe teritoriul Statelor Unite au fost organizate in total 120 de astfel de marsuri. Ieri, la ora la care in urma cu cinci ani a fost comis primul atac, cel asupra turnului de nord al complexului World Trade Center, toti americanii au pastrat un minut de reculegere. La ora 15.50, ora României, familiile victimelor atentatelor s-au reunit la Ground Zero. Potrivit unui ritual anual, rudele au rostit numele celor disparuti. Al doilea minut de reculegere a fost pastrat la ora 16.03, pentru a marca al doilea atac, cel asupra turnului de sud, comis cu ajutorul unui avion deturnat al companiei United Airlines, plecat de pe Aeroportul din Boston. La 16.59 a fost tinut al treilea minut de reculegere, pentru momentul prabusirii turnului de sud. O data cu venirea noptii, doua coloane de lumina care simbolizeaza cele doua turnuri gemene au fost proiectate spre cer de pe locul unde s-au aflat acestea. Presedintele Bush a tinut, din Biroul Oval al Casei Albe, un discurs, care a evitat orice referire cu caracter politic.


Mesaj de la autorii atentatelor


Al-Qaeda a tinut sa marcheze cea de a cincea comemorare a atentatelor de la 11 septembrie 2001 printr-un nou mesaj video. Mult mai sofisticat fata de cele anterioare, acesta are o durata de 92 de minute, iar unele declaratii sunt subtitrate in limba engleza.


In inregistrare apar câtiva dintre autorii atentatelor de la 11 septembrie. Acestia jura sa devina martiri. Mesajul contine imagini ale turnurilor gemene de la World Trade Center dupa ce au fost atacate de teroristi. Apar, de asemenea, imagini ale liderului Al-Qaeda, Osama bin Laden, care ii elogiaza pe piratii aerului. In final, este prezentat un mesaj al numarului doi al retelei teroriste, Ayman al-Zawahiri. Principalul locotenent le-a cerut musulmanilor din Somalia sa lupte impotriva militiilor aliate cu Statele Unite.


UE ramâne alaturi de SUA


La cinci ani dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, Uniunea Europeana este alaturi de Statele Unite. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a asigurat Washingtonul de deplina cooperare a Uniunii Europene in combaterea terorismului. Vicepresedintele Comisiei, Franco Frattini, care este, totodata, si comisar pentru justitie si securitate, le-a trimis procurorului general si secretarului american al Securitatii Interne un document care angajeaza Uniunea Europeana in lupta impotriva terorismului alaturi de Statele Unite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU