20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNastase, la un pas de judecata

Nastase, la un pas de judecata

Procurorii anticoruptie au finalizat anchetele Zambaccian si Eurografica, dosarele urmând sa fie trimise in instanta dupa ce le vor fi prezentate invinuitilor materialele probatorii.


Prezentarea materialului de urmarire penala a inceput ieri in dosarul Zambaccian, cu Ioan Paun, fostul consul general al României in China si consilier economic la reprezentanta României din Shanghai. Adrian Nastase a refuzat sa se prezinte la DNA, deoarece spune ca il va recuza pe procurorul care s-a ocupat de caz. Ioan Paun este primul invinuit din dosarul Zambaccian caruia i se prezinta materialul probator, iar daca agenda procurorilor anticoruptie va fi respectata, cel mai mediatizat caz de coruptie ar putea sa plece in instanta saptamâna viitoare.


Nastase si prietenii sai


Paun este invinuit in dosarul cu accesoriile de la imobilele din strada Zambaccian si strada Christian Tell, Bucuresti si comuna Cornu, judetul Prahova, pentru savârsirea infractiunilor de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la folosirea, in fata autoritatilor vamale, a unor documente falsificate. Acesta ar fi mijlocit transportul in tara, cu ocazia unei expozitii de mobila, a unei parti din mobilierul chinezesc ce decoreaza imobilele din Zambaccian si Cornu, detinute de Adrian Nastase. Prin intermediul consulului, fostul premier ar fi primit mobila chinezeasca in valoare de peste 100.000 de euro, de la o firma ce le-a apartinut fostului secretar de stat in Ministerul Transporturilor si Locuintei, Sergiu Sechelariu, si Irinei Jianu, fost sef la Inspectoratul de Stat in Constructii. Nastase ar fi primit mita, de la Irina Jianu, termopane, parchet, mobilier, un tavan fals de otel si alte bunuri in valoare totala de aproximativ 400.000 de euro, pentru a o numi si apoi mentine in functia de sef la Inspectoratul de Stat in Constructii. In dosarul Zambaccian, Dana Nastase este invinuita si ea, pentru complicitate la luare de mita.


Materiale electorale penale


Si dosarul Eurografica a fost finalizat, procurorii anticoruptie urmând sa le prezinte invinuitilor materialele probatorii, in zilele de 11, 12 si 13 septembrie. Procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva lui Adrian Nastase, in dosarul afiselor electorale, in 28 iunie 2006, pentru ca ar fi primit foloase necuvenite sub forma unor materiale electorale in valoare de 26 de miliarde de lei, in timpul campaniei din 2004, de la reprezentantii a doua firme – Vertcon Bacau si Eurografica SRL Bucuresti. Infractiunea i-ar putea aduce lui Nastase o condamnare cuprinsa intre unu si cinci ani. In afara acestor doua dosare, Nastase mai este invinuit de procurorii anticoruptie si intr-un dosar in care este acuzat ca l-ar fi mituit pe Ioan Melinescu atunci când l-a promovat sef al Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB).


De asemenea, fostul premier are un dosar penal si la Parchetul General, unde este invinuit in cazul construirii Muzeului National de Arta Contemporana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII