19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFamilia Toma iubeste sportul si copiii

Familia Toma iubeste sportul si copiii

Formeaza un cuplu de peste sapte ani, au trecut impreuna prin greutati mari, insa avându-se unul pe altul au reusit sa depaseasca toate necazurile. Muncesc mânati de pasiune, ea pentru copii si invatamânt, fiind institutor, iar el pentru sport, fiind antrenor al echipei masculine de baschet a Universitatii Craiova si director adjunct al Directiei Judetene de Sport Dolj.


Marius si Georgiana Maria Toma formeaza o pereche frumoasa, sunt tineri, modesti, pentru care in viata a face ceea ce iti place reprezinta scopul lor, singura lor aspiratie. Marius are 30 de ani si este director adjunct la Directia Judeteana de Sport (DJS) Dolj si antrenor al echipei de baschet masculin a Universitatii Craiova. Ascensiunea lui profesionala a fost extrem de rapida, insa a muncit mult, si-a dedicat majoritatea timpului pasiunii lui: jocul de baschet. Avea rezultate deosebite, performante insemnate la matematica, dar in liceu a trebuit sa se decida. A ales baschetul, neputându-se imagina profesor de matematica la catedra in detrimentul terenului de sport, dar mai ales de baschet. A urmat Liceul „Nicolae Balcescu“, dupa care a jucat baschet la Clubul Sportiv Universitatea Craiova. Pasiunea pentru sport, implicit pentru baschet, l-a determinat sa aleaga Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Craiova. Imediat dupa absolvirea ei, Marius Toma a devenit profesor la catedra de educatie fizica si sport in acelasi liceu in care a studiat timp de 12 ani, desfasurându-si activitatea aici timp de sapte ani.


„In cantonament, plecam cu sandvisurile dupa noi“


Practica baschetul de peste 20 de ani, sport despre care marturiseste ca i-a „modelat cariera, il defineste ca om, pe terenul de baschet incarcându-si de fiecare data bateriile, timpul pentru el oprindu-se in loc“. Pentru majoritatea dintre noi, numai gândul ca cineva este antrenor la o echipa de baschet intr-un oras mare cum este Craiova ne-ar determina sa credem ca acest „serviciu“ este unul care aduce si mari satisfactii financiare. In realitate, nu este deloc asa. „Spre deosebire de fotbal, baschetul craiovean nu este la fel de promovat si implicit nu sunt la fel de multi bani investiti. Am parcurs un drum sinuos, nu presarat cu flori si lauri… Am avut perioade când, pentru a merge in cantonament, baietii din echipa se deplasau cu masinile personale, iar masa nu o luau la restaurante cum era firesc, ci plecam cu sandvisurile dupa noi, primite de la prietenii nostri, oameni care dezinteresat ne-au ajutat, ne-au sponsorizat si sustinut. Au fost momente când am sustinut echipa din buzunarul meu… Anual ni se repartizeaza un buget de salvare, de supravietuire, nu unul pentru investire in performanta. In 2004 – 2005 urma sa participam la turneul semifinal de promovare in divizia A, dar din lipsa banilor nu ne-am mai prezentat“, a povestit Marius Toma.


Georgiana Toma, amatoare de sport


Ca director adjunct la Directia Judeteana de Sport, Marius Toma se ocupa de activitatea si calendarul sportiv. Lucreaza foarte mult, de dimineata de la ora 8.00 pâna seara la ora 22.00. Pe lânga programul foarte incarcat, directorul adjunct al Directiei de Sport este nevoit sa calatoreasca mult, fiind nevoit sa mearga in deplasari si cantonamente in tara si in strainatate. Este fericit si linistit, având lânga el o femeie extraordinara, o tânara care ii intelege pasiunea, il sprijina si il incurajeaza in momentele grele. Ii place sa spuna ca tot datorita sportului a cunoscut-o si pe cea care i-a devenit sotie. „Am cunoscut-o pe Georgiana in 1999. Mi-a atras foarte mult atentia in momentul in care am zarit-o cu copilasii la a carei clasa era invatatoare la o ora de educatie fizica, pe terenul de sport. Sotia mea este absolventa a Liceului Pedagogic si licentiata a Facultatii de Litere, Sectia româna – engleza. Este o persoana deosebita, pasionata de munca ei. Este nascuta pentru a fi invatatoare. A ajuns deja la a treia generatie de elevi. Am trecut impreuna prin necazuri mari, pe care, din pacate, a trebuit sa le suportam la o vârsta frageda. Am reusit sa depasim toate nenorocirile, doar pentru ca ne-am avut unul pe altul. Viata a fost cruda, m-a determinat ca de la vârsta de 25 de ani sa fiu nevoit sa ma descurc singur… Eram in plus si cap de familie. Sprijinul meu pentru a-mi pastra echilibrul au fost Georgiana si baschetul“, a adaugat Marius Toma.


„Este important sa nu uiti de unde ai plecat…“


Pe plan profesional, directorul adjunct al Directiei Judetene de Sport isi doreste foarte mult sa creeze o echipa de baschet competitiva, care sa fie „cât mai repede capabila sa promoveze in prima liga“, asa cum este si normal pentru o echipa dintr-un oras important precum Craiova. „Pe plan personal, ne dorim foarte mult sa ne pastram linistea si echilibrul pentru a ne continua cu succes carierele. In viitorul apropiat ne dorim foarte mult si un copilas! In momentul de fata sunt implicat in mult prea multe activitati si imi doresc ca atunci când voi deveni tata sa ii fiu alaturi sotiei cât mai mult timp, sa o ajut si sa o sprijin in cresterea si educarea copilului. Este important sa nu uiti de unde ai plecat, sa iti mentii prietenii, sa le fi recunoscator oamenilor care te-au sprijinit. Chiar imi doresc sa multumesc tuturor prietenilor care au fost alaturi de mine in clipele grele, care au crezut in noi, sprijinind din buzunarele lor echipa de baschet pe care o conduc“, a mai spus tânarul director adjunct.


Este mândru de echipa pe care o conduce, fiecare jucator este bine selectionat, unul dintre criteriile de selectie fiind si nivelul intelectual. Marturiseste ca are o echipa elitista, niste baieti extraordinari care au stiut sa isi urmeze pasiunea in ciuda piedicilor si greutatilor prin care au fost nevoiti sa treaca. Alta pasiune a lui Marius Toma este politica, fiind din 1996 membru in Partidul National Liberal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU