17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConditii medievale in scolile de la tara

Conditii medievale in scolile de la tara

Situatia unitatilor de invatamânt din judetul Dolj se dovedeste dezastruoasa la mai putin de o saptamâna pâna la inceperea noului an scolar. Singurele unitati de invatamânt care arata cât de cât bine sunt cele din mediul urban, insa si aici sunt destule probleme.


Potrivit Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj, doar 112 din totalul de 786 de unitati de invatamânt din Dolj au autorizatii sanitare de functionare. Principala problema care impiedica scolile sa functioneze legal este lipsa apei potabile si a circuitelor functionale.


Incepând cu 24 august, inspectorii sanitari ai ASP Dolj au inceput controalele pe linie tematica in unitatile de invatamânt, fiind vizat modul in care s-au efectuat reparatiile si igienizarile in vederea pregatirii pentru noul an scolar. Pâna acum au fost controlate 343 de obiective (crese, gradinite, licee, internate, camine studentesti, cantine) dintre care 168 aveau autorizatii sanitare de functionare. Dintre unitatile de invatamânt verificate, total neadecvate pentru desfasurarea activitatilor educative s-au dovedit gradinitele cu program normal. Mai mult de jumatate din unitatile de acest gen nu au spatiu suficient, grupele fiind constituite dintr-un numar foarte mare de copii comparativ cu capacitatea incaperilor, au probleme cu aprovizionarea cu apa potabila, dar si cu instalatiile sanitare (acolo unde exista).


Fose septice mizere si apa cu nitriti


Peste 90% din scolile si gradinitele care nu indeplinesc conditiile de avizare sanitara sunt din mediul rural. In mod normal, pentru a putea functiona, o unitate de invatamânt ar trebui sa aiba apa potabila si toalete amenajate corespunzator. Scolile si gradinitele de la tara nu pot oferi copiilor decât conditii medievale. Latrine in fundul curtii, fose septice mizerabile, apa cu continut mare de nitrati sau nitriti sau chiar lipsa unei surse de apa sunt doar câteva aspecte care se perpetueaza de la un an la altul fara ca autoritatile locale sa gaseasca solutii. Mai nou, in ciuda investitiilor in masa facute cu bani europeni pentru reabilitare, o proportie ingrijorator de mare, circa 60%, continua sa aiba mobilierul vechi, deteriorat sau neadaptat, ca dimensiuni, diferitelor grupe de vârsta.


Investitii serioase pentru confortul elevilor


Daca in mediul rural situatia este cea prezentata, in Craiova aceasta difera foarte mult. Elevii nu invata in lux, insa conditiile sunt in general decente. Dar si fondurile alocate pe masura.


Grupul Scolar Energetic din Craiova se mândreste din aceasta toamna cu o cancelarie si o sala de protocol nou-noute, dar si o sala de clasa pentru copiii de clasa I amenajata ca dupa reviste. Pentru reparatii si amenajari s-a facut o investitie de peste 600 de milioane de lei, mare parte de la Primaria Craiova. Prin contributia financiara a parintilor, scoala a reusit sa amenajeze si o sala de informatica, dotata cu 15 calculatoare cu monitoare LCD.


In ciuda investitiilor, mai sunt insa multe lucruri de facut pentru ca scoala sa ajunga la standarde europene. Din 20 de sali de curs, doar una a fost amenajata corespunzator. Restul claselor vor incepe noul an scolar cu acelasi parchet putred, dar reparat pe ici, pe colo si cu mobilierul vechi de zeci de ani.


La Grupul Scolar „Matei Basarab“ reparatiile sunt pe ultima suta de metri. Aspectul salilor de curs nu s-a imbunatatit insa prea mult fata de ultima zi de scoala. Bancile si parchetul invechit sunt acoperite pe ici, pe colo de un strat gros de praf, semn ca oamenii de serviciu nu au trecut inca pe acolo.


Mult mai bine se prezinta Scoala nr.13. Unitatea de invatamânt a fost renovata prin programul de integrare al copiilor de etnie roma, astfel incât scoala nu prea mai are nevoie de imbunatatiri semnificative. Usile si ferestrele sunt toate de PVC, salile de curs sunt dotate cu mobilier nou, iar toaletele arata impecabil.


Scoala din Mofleni asteapta bani pentru amenajarea WC-urilor


O situatie deosebita se intâlneste in schimb la Scoala nr. 26 din Mofleni. Unitatea de invatamânt este printre putinele din Craiova care nu au obtinut autorizatia sanitara de functionare. Motivul, potrivit conducerii scolii, il constituie lipsa canalizarii. „Anul trecut am primit bani pentru montarea unei centrale termice in una din cele trei cladiri ale scolii, pentru instalatia de apa si montarea de gresie si faianta. Din cauza ca in cartier nu exista canalizare, nu am reusit sa amenajam corespunzator toaletele pentru a obtine autorizatie sanitara. WC-urile noastre sunt de fapt niste fose septice care trebuie vidanjate. Am reusit in schimb sa ne aprovizionam cu lemne de incalzit, sa deratizam si sa facem dezinfectie“, a declarat Petrina Petricica, directorul Scolii din Mofleni.


Unitatea de invatamânt nu are grup sanitar corespunzator, dar in schimb are sistem antiefractie, cu senzori. Deocamdata alarma nu este conectata la sectia de politie, din cauza costurilor pe care le-ar presupune, insa este destul de galagioasa pentru a-i alerta pe paznicii scolii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS