Cine este Nietzsche?

Autori


Friedrich Wilhelm Nietzsche este apreciat de majoritatea marilor intelectuali ai lumii ca fiind cel mai important filozof nihilist din toate timpurile. Altii il apreciaza ca unul din cei mai importanti filozofi germani din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, intrucât a exercitat o influenta considerabila, adesea controversata, asupra gândirii filozofice a generatiilor ce i-au urmat.

S-a nascut pe 15 octombrie 1844, in Röcken (Germania) si a trait numai 56 de ani. Pe 25 august 2006 au trecut 106 ani de la moartea acestuia. In pofida faptului ca tatal sau era pastor, Nietzsche nu a crezut in Dumnezeu. Avea o memorie de invidiat, era foarte inteligent si la numai 25 de ani a fost numit profesor la Universitatea din Basel. Nietzsche a studiat filozofia antica greaca, Heraclit si Empedocle fiind preferatii sai. Din cauza sanatatii precare a renuntat la cariera universitara, iar la 35 de ani a plecat prin Venetia, Torino, Nisa si Engadin pentru a-si trata boala. Capodopera sa, Also sprach Zarathustra („Asa grait-a Zarathustra“), a aparut in 1885, iar trei ani mai târziu s-a mutat la Torino, unde a scris Götzen-Dämmerung („Crepusculul idolilor“) si Ecce Homo. La inceputul anului urmator, Nietzsche a avut prima criza de nebunie. Delira, se credea Dionysos, iar uneori Iisus. Friedrich Nietzsche a murit la 25 august 1900 la Weimar, pâna la moarte fiind ingrijit de sora sa. A dorit sa se casatoreasca, insa niciodata nu a fost acceptat de femeia iubita. Nietzsche a criticat aspru valorile fundamentale ale societatii, ajungând la negarea oricarui principiu transcendent si la afirmarea liberului arbitru ca destin imanent al omului. In conceptia lui, mila, altruismul, toate valorile umanitare sunt de fapt valori prin care omul se neaga pe el insusi pentru a-si da aparenta unei frumuseti morale si a se convinge de propria sa superioritate. Pentru Nietzsche, doar arta era singurul factor care justifica viata.


Filozofia lui Nietzsche a avut o influenta considerabila asupra culturii secolului XX. Thomas Mann, André Gide, Hermann Hesse, Sigmund Freud, Martin Heidegger si Emil Cioran sunt doar câteva nume care „au imprumutat“ câte ceva de la Nietzsche. Asadar, in secolul XXI vor mai aparea mari gânditori care sa fie influentati de filozofia lui Nietzsche? Categoric, da!Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. Dragos C. said:

    Fara indoiala ca acest genial hulitor al Divinitatii va ramâne in istorie drept cel care a inaugurat un nou stil in filosofie, abdicând de la linia unei separatii categorice intre arta si filosofie; discursul sau filosofic se imbina intim cu cel poetic, anuntând aparitia a ceea ce el numea “filosoful-artist”. Nietzsche aprecia ca, de fapt, ceea ce va ramâne din filosofie dupa ce sistemul ei va fi dpdv stiintific mort, este tocmai calitatea de opera de arta; pt. el, filosoful este cel care “cunoaste inventând si inventeaza cunoscând”, iar filosofia, “o arta ca scopuri si ca produse”.

Alte stiri

13 mai 2019

Mehedinţi: Minor la volan, sub influența alcoolului

Polițiștii Biroului Rutier din Drobeta Turnu Severin au depistat, astăzi, un minor de 15 ani, din comuna Prunişor, județul Mehedinți, în timp ce conducea un autoturism pe bulevardul Nicolae Iorga, din municipiu, fără a poseda permis de conducere ...

Sumarul ediției de joi, 7 septembrie 2006

Actualitate

» Primarii dosesc mii de hectare de teren
» Elevii curata mizeria din scoli

Local

» Ridicati de mascati, eliberati de procurori
» Discutii despre coruptie
» Precizare
» Secretar de stat din MAI, ranit intr-un accident de circulatie
» Reactii on line
» Directorii invata sa cheltuiasca banii
» „Sa dam cartile pe fata“
» Cursuri de alfabetizare pentru parinti
» Autoritatea Sanitara reia controalele in scoli
» ELECTROPUTERE livreaza trenuri pentru METROREX
» Centura de nord, mai scumpa cu câteva milioane de euro
» Taranii intra in UE legati de pamânt
» Ministrul apararii va fi cercetat penal
» Impact pe Câmpia Islaz

Sport

» Universitatea, la rascruce de drumuri
» Juvetii se respecta
» Igna in locul lui Craciun
» Obligat sa faca modificari
» Calafetenii dau peste „panduri“
» Revansa „cocosilor“
» „Cât de departe este Cupa Mondiala“
» Nadal a fost eliminat
» Meciuri tari in semifinale
» Româncele au ajuns in turul trei
» Trei puncte norocoase
» „Am depasit un moment delicat“
» Olanda si Bulgaria au câstigat
» „Am jucat execrabil impotriva nemtilor“

Bani & Afaceri

» Banca SanPaolo scrie istorie la Craiova

Sanatate

» Când medicamentele dauneaza grav sanatatii
» Uleiul de masline previne cancerul
» Crusânul, ideal pentru curele de slabire
» Alcoolismul afecteaza un român din zece

Magazin

» Ia te uita!
» Bancul zilei
» UTILE CRAIOVA
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» Program cu publicul
» MERCURIAL
» Picatura de cunoastere
» Sejur in insula Creta
» Calatorie in inima Thailandei
» Scurte stiri
» Horoscop
» Ia te uita!
» Bancul zilei

Opinii

» Paralizia Parlamentului

Top