Adoptati cu soarta necunoscuta

Autori


In anul premergator intrarii in vigoare a Legii restrictionarii adoptiilor internationale, 20 de copii din judetul Dolj au parasit tara in perioada 2002-2003, fiind adoptati de familii din strainatate. De patru micuti nu se mai stie nimic. La Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Dolj nu a mai ajuns vreo informatie legata de soarta lor.

Sute de bebelusi sau minori, care nu au avut sansa sa fie crescuti de parintii lor biologici, au parasit de-a lungul anilor tara, ajungând in sânul unor familii, in cele mai indepartate colturi ale lumii. Doar in perioada 2002-2003, potrivit DGASPC Dolj, au fost adoptati international 20 de copii. „In acea perioada când au avut loc adoptiile internationale, Directia Judeteana pentru Protectia Copilului Dolj nu avea nici un fel de putere pentru facilitarea adoptiei, toate etapele, documentatia si adoptia propriu-zisa, fiind intocmite de Comitetul Român pentru Adoptii. Noi aveam doar obligatia sa raportam numarul copiilor declarati adoptabili si starea lor de sanatate. In unele cazuri, actele pentru adoptie se intocmeau direct intre organizatiile nonguvernamentale din tara si din strainatate si tribunal. Doar in perioada mentionata au fost adoptati 20 de micuti doljeni in SUA, Israel, Luxemburg si Spania. In luna decembrie 2003 s-a inregistrat ultimul caz de adoptie internationala a unui micut din Dolj“, a mentionat Claudia Medelet, inspector de specialitate in cadrul Biroului de Relatii Publice de la DGASPC Dolj.

Oficiul Român pentru Adoptii a preluat sarcina copiilor adoptabili

Un aspect grav este ca pentru patru micuti nu s-a primit nici un raport postadoptie, asa cum era firesc. „In 16 cazuri s-au primit periodic rapoartele, s-a tinut legatura cu familia care a infiat copilul. Desi familiile adoptatoare erau obligate sa trimita rapoarte anuale cu privire la starea micutilor, acestea nu au ajuns nici pâna astazi. Despre patru micuti nu mai avem nici un fel de informatie, nu am mai primit nici un fel de raport de când au parasit tara“, a adaugat inspectorul din cadrul Biroului Relatii Publice din cadrul DGASPC Dolj. Desi adoptiile internationale s-au reluat pe 1 ianuarie 2005, noua lege este mai restrictiva decât precedenta. Din acel moment, Oficiul Român pentru Adoptii a devenit singurul forum abilitat sa se ocupe de facilitarea adoptiilor nationale si internationale.

O data cu noua lege, au aparut restrictii referitoare la vârsta copiilor adoptabili si la factorii care se pot implica in acest proces. Principala restrictie din lege presupune ca minorii români pot fi adoptati in strainatate numai de rude de gradul doi, copiii cu vârste mai mici de doi ani neputând fi adoptati peste granitele tarii. Se elimina, de asemenea, interventia fundatiilor in derularea adoptiilor, acestea având doar dreptul de a se implica in servicii de protectie a copiilor, prin sprijinirea familiilor cu anumite donatii sau ajutoare, pentru prevenirea abandonului.


Presiuni pentru reluarea adoptiilor

Potrivit reprezentantilor DGASPC Dolj, strainii nu s-au obisnuit cu ideea ca micutii români nu mai pot fi adoptati. Multi dintre cei care ii cunoscusera pe copii si apoi au aflat ca nu mai au dreptul sa ii infieze continua sa ii viziteze si astazi, sa depuna cereri peste cereri la tot felul de foruri internationale. Presati de sute de cetateni americani ale caror adoptii au fost stopate de moratoriu, congresmenii americani nu au intârziat sa faca presiuni la toate nivelurile. Autoritatile române s-au asezat „acum“ insa pe pozitii ferme si nu vor sa renunte la noua legislatie, despre care spun ca este conforma cu trei importante acorduri internationale: Conventia Europeana pentru Drepturile Omului, Conventia ONU privind Drepturile Copilului si Conventia de la Haga privind Adoptia Internationala.

Procedura adoptiei internationale

Legea nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei precizeaza ca adoptia internationala a copilului care are domiciliul in România poate fi incuviintata numai in situatia in care adoptatorul sau unul dintre sotii din familia adoptatoare care domiciliaza in strainatate este o ruda de gradul doi. Cererea de incuviintare a adoptiei se transmite instantei judecatoresti de Oficiul National pentru Adoptii.Comenteaza acum

Alte stiri

17 mai 2019

O nouă serie de elevi, în practică la Jandarmeria Mehedinți

17 elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,,Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani se află în stagiul de practică. Ei au preluat ștafeta de la colegii lor care s-au aflat timp de 4 luni în pregătire la sediul inspectoratului. Elevii au

Sumarul ediției de joi, 7 septembrie 2006

Actualitate

» Primarii dosesc mii de hectare de teren
» Elevii curata mizeria din scoli

Local

» Ridicati de mascati, eliberati de procurori
» Discutii despre coruptie
» Precizare
» Secretar de stat din MAI, ranit intr-un accident de circulatie
» Reactii on line
» Directorii invata sa cheltuiasca banii
» „Sa dam cartile pe fata“
» Cursuri de alfabetizare pentru parinti
» Autoritatea Sanitara reia controalele in scoli
» ELECTROPUTERE livreaza trenuri pentru METROREX
» Centura de nord, mai scumpa cu câteva milioane de euro
» Taranii intra in UE legati de pamânt
» Ministrul apararii va fi cercetat penal
» Impact pe Câmpia Islaz

Sport

» Universitatea, la rascruce de drumuri
» Juvetii se respecta
» Igna in locul lui Craciun
» Obligat sa faca modificari
» Calafetenii dau peste „panduri“
» Revansa „cocosilor“
» „Cât de departe este Cupa Mondiala“
» Nadal a fost eliminat
» Meciuri tari in semifinale
» Româncele au ajuns in turul trei
» Trei puncte norocoase
» „Am depasit un moment delicat“
» Olanda si Bulgaria au câstigat
» „Am jucat execrabil impotriva nemtilor“

Bani & Afaceri

» Banca SanPaolo scrie istorie la Craiova

Sanatate

» Când medicamentele dauneaza grav sanatatii
» Uleiul de masline previne cancerul
» Crusânul, ideal pentru curele de slabire
» Alcoolismul afecteaza un român din zece

Magazin

» Ia te uita!
» Bancul zilei
» UTILE CRAIOVA
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» Program cu publicul
» MERCURIAL
» Picatura de cunoastere
» Sejur in insula Creta
» Calatorie in inima Thailandei
» Scurte stiri
» Horoscop
» Ia te uita!
» Bancul zilei

Opinii

» Paralizia Parlamentului

Top