17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPsihoterapia si rolul ei in viata oamenilor

Psihoterapia si rolul ei in viata oamenilor

Gina Chiriac, psihoterapeut din Craiova, ne spune ce inseamna sa faci psihoterapie si explica diferentele dintre psihoterapie, psihologie, psihiatrie.


M-am hotarât sa scriu pentru vecina mea de bloc care vine acasa, intotdeauna, cu plasa plina si chipul trist, sa scriu pentru femeile din cartierul meu, pe care le cunosc atât de bine, pentru oamenii din orasul asta si sa ajung altfel la sufletul lor, tocmai pentru ca imi sunt atât de apropiati, sa salut politicos, asa cum m-a invatat mama ca e frumos sa saluti vecinii, apoi sa te prezinti si sa le spui ce ai de spus. Fara farduri, fara masti, pe care le punem când iesim din casa, fara acel zâmbet de complezenta sub care se afla de multe ori durerea, care se ascunde in spatele lui „Ce faci?/ Bine!“… si cu care se incheie invariabil un asa-zis dialog. Pot sa va spun, deci, ca exista o cale prin care sa scapati de convenientele din viata dumneavoastra, asta daca le identificati, sau daca a aparut deja alta „ea“ sau va gânditi deja la alt „el“, puteti apela la serviciile unei persoane specializate in a rezolva problemele cuplului dumneavoastra, intr-un mod sigur si eficient.


500 de psihoterapeuti acreditati in tara


Fac parte din persoanele specializate in aceasta forma de terapie care se numeste „psihoterapie“. Suntem 500 de psihoterapeuti acreditati in toata tara. Nu stiu daca in prezent urmati un tratament psihoterapeutic, insa ar trebui ca terapeutul dumneavoastra sa aiba o diploma de psihoterapeut si sa fie acreditat de forul superior de acreditare a psihoterapeutilor, altfel puteti face orice altceva in timpul terapiei, dar psihoterapie, in afara acestor doua cazuri, nu exista.


Psihoterapia e o meserie noua la noi in tara si suntem atât de putini pentru ca, dupa ce termini facultatea de psihologie, medicina, sociologie sau filozofie, urmeaza patru ani de specializare in psihoterapie si apoi inca doi de supervizare dupa care se da un examen si abia dupa zece ani de studiu primesti dreptul de a profesa si se poate spune ca practici psihoterapia.


In toti acesti ani, un psihoterapeut invata despre toate problemele cu care se poate confrunta un cuplu si fiecare partener in parte, invata sa asculte, sa puna intrebari intr-un anumit fel, total diferit de ceea ce se cheama ca faci conversatie cu un prieten. Apropo de asta, trebuie sa stiti ca un prieten care va asculta – si asta pentru ca va iubeste, ca ii pasa de dumneavoastra, va va da sfaturi din experienta lui proprie, implicându-se si proiectând asupra problemelor dumneavoastra experienta lui de viata. Uneori se potriveste, alteori nu… Imi amintesc acum de o tânara care se logodise recent si fiind in vizita la cea mai buna prietena a ei, care tocmai divortase, astepta telefonul logodnicului pentru a merge sa-l astepte la gara. El venea din alt oras, urma sa petreaca primul lor week-end in casa noua. Si cum telefonul ei nu mai suna si el nu mai raspundea la telefon, prietena divortata a inceput o tirada pe tema infidelitatii fostului sot, din dorinta de a o proteja pe tânara prietena de suferinta prin care ea trecuse… Si astfel indoiala, teama si incertitudinea umbreau speranta din sufletul tinerei logodnice… In cele din urma, s-a dovedit ca toata acea tirada nu a avut nici un sens, bietului om ii furasera mobilul in tren si totul s-a terminat cu bine. Au ramas insa umbrele din acea zi – in sufletul tinerei se nascuse indoiala.


Diferente intre psihoterapeut, psiholog si psihiatru


Ca sa va protejati sufletul, iubirea si relatia acum stiti ca puteti alege si altfel. Exista alternativa unui psihoterapeut. El stie sa ramâna obiectiv, stie sa analizeze si va poate ajuta pentru ca stie ca fiecare suntem unici, iar problemele noastre, chiar daca seamana, au rezolvari specifice. A face psihoterapie e total diferit de a merge la psihiatru. Medicul psihiatru trateaza problemele medicale ale pacientilor pe cale chimica, prin prescrierea de medicamente. Psihiatria se adreseaza pacientilor ce prezinta tulburari de sanatate mintala, psihice, ce afecteaza sever viata bolnavului si capacitatea lui functionala. De aceea, un psihoterapeut la prima intâlnire trebuie sa stabileasca daca problema dumneavoastra se poate trata prin psihoterapie sau va indruma spre un psihiatru, daca se constata ca aveti nevoie de tratament medicamentos. Multe persoane confunda psihologia cu psihoterapia. Psihologia este stiinta care se ocupa cu studiul psihicului uman, nu este o metoda de tratament in sine. Psihologii sunt absolventii facultatii de psihologie care, daca doresc sa practice psihoterapia, trebuie sa urmeze o pregatire speciala si sa obtina o specializare care sa le confere calitatea de psihoterapeut (exista o lege care reglementeaza toate aceste aspecte). Consilierea psihologica este centrata pe ceea ce apartine prezentului: acum si aici, rezolvând o anumita problema, fara a restructura personalitatea, in timp ce psihoterapia pune accentul pe interventie, tratament si reconstructie a personalitatii. Psihoterapia adopta un model medical, in timp ce consilierea adopta un model educational al dezvoltarii fiintei umane. Psihoterapia se adreseaza oamenilor „normali“, care au insa probleme emotionale, somatice sau de relationare, dificultati in viata de cuplu. Este o forma de tratament care nu include medicatia si care, prin tehnici proprii, trateaza crizele de viata, generate de diferite cauze, ajutând clientul sa depaseasca dificultatile de natura psihologica, relationala sau emotionala si ajuta clientul sa faca schimbarile pe care nu a reusit sa le realizeze singur.


Ce inseamna sa faci psihoterapie


Inseamna sa te asculte o persoana calificata sa faca asta, fara sa te judece, fara sa isi impuna punctul de vedere, ramânând obiectiva si impreuna cu care sa gasesti cea mai buna solutie pentru problema ta. Inseamna sa gasesti noi modalitati de a-ti gestiona starile, sa depasesti blocajele generate de relatii sau probleme familiale din trecut, sa spargi vechile tipare si sa cladesti strategii noi, creative.


Inseamna vindecarea vechilor rani psihologice, eliminarea starilor de rau cu radacini in trecut si simptome la nivel fizic in prezent.


Invatarea starii de iubire pentru noi insine si pentru cei din jur.


Imbogatirea relatiilor cu un plus de respect si bucurie. Inseamna sa fii ghidat de o persoana cu instruire speciala pe un drum spiritual, atunci când cauti asta.


A face psihoterapie inseamna autocunoastere, iar informatia inseamna putere, puterea de a merge mai departe, de a gasi ceea ce cauti!


Material realizat de Gina Chiriac, psihoterapeut la Centrul de Sanatate „Sf. Grigorie Decapolitul“ din Craiova, situat in incinta Liceului de Chimie, telefon: 0744.545.352

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS