17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCheltuielile pentru scoala, gaura in bugetul familiei

Cheltuielile pentru scoala, gaura in bugetul familiei

Dupa o vacanta de trei luni, elevii se vor intoarce pe 15 septembrie la scoala. Gândul la putinele zile care au ramas pâna atunci le da fiori reci parintilor, care va trebui sa scoata din buzunare milioane de lei pentru a-l pregati pe copil cum se cuvine pentru scoala.


Pentru parinti, emotia inceputului de an scolar este greu de descris. Copilul a mai crescut un pic si uniforma i-a ramas cam mica sau urmeaza sa intre acum la scoala in clasa intâi. Unii au facut economii, renuntând la un concediu la mare sau la munte, altii au apelat la imprumuturi pentru nevoi personale doar ca sa poata sa-i cumpere copilului cele necesare pentru scoala. Prevazatori, unii parinti s-au dus din timp la cumparaturi ca sa evite aglomeratia din ultimele zile, chiar daca acum preturile sunt mai mari.


Ghiozdanul are mare cautare


Cea mai buna afacere au facut-o parintii care s-au aprovizionat direct din angrouri si cei care si-au putut permite sa nu faca rabat la calitate. Cel mai bine se vând in aceasta perioada ghiozdanele si rucsacelele. Un astfel de articol costa intre 7 si 50 de lei, dar se gasesc si ghiozdane mai scumpe, la 100 – 150 de lei, superioare calitativ. Rechizitele costa si ele. Din „trusoul“ unui elev nu trebuie sa lipseasca nici caietele normale, nici caietele speciale, cum sunt cele pentru muzica (0,4 lei cele normale si 1,5 lei, daca sunt de calitate mai buna, cu 48 de file), caietele studentesti (4 – 5 lei bucata), creioanele (0,1 – 1 leu), stiloul (2 – 3 lei unul mai ieftin sau 10 – 50 de lei unul de firma cum ar fi Pelikan sau Bic), guma de sters, acuarelele (3 – 20 de lei), culorile (0,5 lei cele mai ieftine), penarul (2 lei) sau trusa de geometrie (3,5 – 100 de lei). Unele magazine au venit in intâmpinarea clientilor cu penare „echipate“ cu tot necesarul. Sunt mai ieftine si ii scutesc pe clienti de grija de a mai umbla cu biletelul in mâna prin raioane, in cautarea fiecarui produs. Un astfel de penar costa intre 10 si 50 de lei.


Cheltuielile cresc progresiv cu numarul copiilor


Daca ai insa mai multi copii, cheltuielile cresc progresiv cu numarul acestora. Cristina Cochina are trei copii, un baiat care va merge la gradinita in grupa mijlocie si doua fete, una in clasa I si cealalta in clasa a VI-a. Femeia nu vrea sa stie cât a cheltuit in total pentru ca fetitele si baietelul ei sa fie pregatiti pentru prima zi de scoala.


„Nici nu vreau sa ma gândesc câti bani am dat. Nu am cumparat tot o data, ci pe parcurs, ca sa nu se dea peste cap bugetul familiei. Dar daca ar fi sa fac o socoteala, cred ca am depasit sase milioane. Si cheltuielile nu s-au terminat. O sa urmeze fondul clasei, fondul scolii, flori pentru profesori si educatoare, caietele speciale pentru cel mic la gradinita, hârtie glase, plastilina, hârtie creponata si ce le-o mai cere educatoarea“, a spus Cristina Cochina.


Se mai poarta uniforma?


In afara de rechizite, copilul mai are nevoie de echipament sportiv. Un trening costa cel putin 30 de lei, iar adidasii nu se gasesc cu mai putin de 15 lei. Alta problema este uniforma. Comerciantii s-au aprovizionat cu clasica rochita cu patratele si sortulet si costumul bleumarin pentru baieti. Uniforma costa 18 – 24 de lei pentru fetite si 30 de lei pentru baieti, insa deocamdata nu prea se cumpara, desi preturile nu sunt prea mari. „Am primit uniforme, dar nu prea se cauta. O explicatie ar putea fi faptul ca oamenii nu stiu daca din acest an se vor mai purta uniformele clasice sau fiecare scoala va avea uniforme proprii“, a spus Roberta Dragu, comerciant.


Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj au lamurit insa lucrurile. Elevii de clasele I – IV vor purta tot clasica uniforma, in timp ce pentru unii elevi de gimnaziu va exista un alt tip de uniforma. In unitatile scolare in care consiliul profesoral si parintii au fost de acord, s-a introdus uniforma – al carei aspect difera de la o scoala la alta. Uniformele sunt confectionate la comanda si costa 70 – 100 de lei. Daca parintii sau profesorii nu au fost de acord, nu s-a introdus uniforma.


S-au facut inscrierile in clasa I


Judetul Dolj va avea 7.450 de elevi de clasa I in anul scolar 2006 – 2007. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Dolj sustin ca majoritatea scolilor au terminat inscrierea elevilor, insa mai sunt cazuri sporadice de parinti care s-au trezit abia acum si se duc sa-si inscrie copilul la scoala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS