9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenia se doteaza pentru situatii de urgenta

Oltenia se doteaza pentru situatii de urgenta

Consiliile judetene din regiunea Olteniei trebuie sa se asocieze pentru a putea accesa fondurile structurale necesare achizitionarii de echipament pentru interventia rapida si acordarea primului ajutor in situatii de urgenta.


Prin programul Operational Regional 2007-2013, de Implementare a Strategiei Nationale de Dezvoltare Regionala, Uniunea Europeana pune la dispozitia autoritatilor judetene peste 12 milioane de euro pentru imbunatatirea sistemului de interventie in cazuri de urgenta. Acest program le-a fost prezentat autoritatilor din regiunea Oltenia ieri, in cadrul unei intâlniri la Prefectura Dolj, de generalul Vladimir Secara, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), si de doctorul Raed Arafat, coordonator SMURD. Intâlnirea, la care au participat prefectii, vicepresedintii consiliilor judetene si sefii inspectoratelor pentru situatii de urgenta din cele cinci judete ale regiunii, a avut ca scop incheierea unui acord intre autoritatile prezente. „Consiliile judetene din regiune trebuie sa se asocieze pentru a putea obtine finantarea de 85% din valoarea acestui proiect din partea UE. 13% va fi asigurat de guvern prin consiliile judetene, iar comunitatile locale trebuie sa contribuie cu 2%. Consiliile judetene din regiune trebuie sa isi aleaga dintre ele un reprezentant care sa prezinte documentatia la Bruxelles. Chiar daca avem proiect, fara o asociere regionala, nu putem accesa fondurile. Regiunea de Sud-Vest va primi cei mai multi bani, 12,930 milioane de euro, si pot spune ca acest lucru a nemultumit celelalte regiuni care au primit mai putini bani pentru ca au deja unele dotari pentru interventia rapida si acordarea primului ajutor“, a explicat generalul Secara.


Fiecare judet are riscurile lui


Consiliile judetene din Oltenia trebuie sa aprobe asocierea pentru accesarea fondurilor UE si sa isi aleaga un consiliu care sa le reprezinte, pâna la 10 noiembrie. Reprezentantul Regiunii Sud-Vest Oltenia va trebui sa gestioneze banii, sa achizitioneze echipament medical si de interventie si sa imparta achizitiile, in functie de problemele care sunt in fiecare judet. „Se vor alcatui comisii, care sa particularizeze proiectul in functie de necesitatile fiecarui judet. Avem Kosloduiul in coasta noastra, apa grea in Mehedinti si alunecari de teren in Gorj. Este normal ca unele judete sa primeasca mai mult si altele mai putin, dar va exista si echipament, care va fi comun tuturor celor cinci judete si va fi depozitat in mijlocul regiunii“, a mentionat Secara.


Pompierii, pregatiti pentru acordarea primului ajutor


Consiliul care va reprezenta regiunea Oltenia va trebui sa achizitioneze diferite tipuri de autospeciale printre care si cele de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic) si ambulante de prim ajutor si reanimare. „Conform unui raport european din 2004, România are o capacitate scazuta de acordare a primului ajutor si s-a cerut implicarea in interventii si a masinilor de pompieri care trebuie dotate cu aparatura necesara. Autospecialele de pompieri si personalul de interventie vor fi pregatiti pentru astfel de situatii de urgenta“, a explicat doctorul Arafat. Pâna la 15 august presedintii consiliilor judetene din Oltenia trebuie sa se intâlneasca pentru a stabili detaliile asocierii si liderul de proiect care va reprezenta regiunea in Europa. In acest sens, Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj, a propus autoritatilor din judetele Olteniei ca Doljul sa fie liderul de proiect si asteapta pâna astazi raspunsul consiliilor. Daca propunerea lui Prioteasa nu va fi acceptata, consiliile judetene din Oltenia trebuie sa se intâlneasca pentru a-si alege reprezentantul. Atât judetul Dolj, cât si judetul Vâlcea „se bat“ pentru postul de lider al Olteniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS