9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii, suparati pe ministrul educatiei

Profesorii, suparati pe ministrul educatiei

Profesorii din invatamântul preuniversitar ar putea boicota a doua sesiune a bacalaureatului, programata pentru luna aceasta, dupa ce ministrul educatiei a cerut desfacerea contractului de munca pentru 14 profesori acuzati ca ar fi supraevaluat lucrari in prima sesiune a bacului sau la Testele Nationale.


Ministrul educatiei, Mihail Hardau, sustine ca a intocmit o lista cu 94 de profesori care au supraevaluat lucrari. 14 dintre ei ar putea fi dati afara din sistemul de invatamânt, iar alti 48 vor fi sanctionati cu 15 la suta din salariu, pe o perioada de sase luni. De asemenea, lor li se va interzice sa participe la comisiile de evaluare, timp de trei ani. Totodata, 32 de cadre didactice vor primi un avertisment si li se va interzice participarea in comisiile de evaluare pe o perioada de un an. Ministrul cere fiecarui inspectorat scolar sa reevalueze lucrarile de la examene pentru a descoperi si alti profesori care nu au dat note pe merit. Profesorii din toata tara au reactionat imediat la anuntul ministrului Hardau. Cei acuzati ca ar fi dat note prea mari elevilor acuza subiectivitatea baremelor de corectare trimise de la minister si lipsa unor prevederi clare ale indatoririlor lor. Liderii sindicali ii sustin pe dascali si califica drept ilegala decizia ministrului educatiei de a cere desfacerea contractului de munca.


„Ministrul educatiei nu-si da seama ca exista o lege care stabileste conditiile desfacerii contractului de munca. Legislatia actuala, buna sau rea, nu mentioneaza ca daca profesorul a dat patru puncte in plus la o lucrare i se va desface contractul de munca. Se pare ca domnul Hardau nu are niste consilieri care sa ii spuna ce sa faca; a inceput sa lanseze niste lucruri care nu au acoperire legala. Statutul personalului didactic spune foarte clar cum se desface contractul de munca unui cadru didactic“, a declarat Constantin Rada, liderul Sindicatului Liber din Invatamânt Dolj.


Pozitia ministrului, neclara si foarte dura


Sindicalistii doljeni din educatie spun ca nu sunt pentru boicotarea examenelor, chiar daca in urma masurilor anuntate de ministrul Mihail Hardau, foarte multi colegi au declarat ca nu mai vor sa participe la cea de-a doua sesiune de bac. Cadrele didactice spun ca in situatia in care un profesor merge la corectura si nu stie foarte clar care ii sunt drepturile si obligatiile, nu i se creeaza niste conditii de munca normale, el poate deveni victima sigura in sistemul in care cineva vrea sa faca dovada ca lucrurile merg prost in invatamânt din cauza profesorilor si nu din cauza managementului catastrofal. „Pozitia ministrului este neclara si in acelasi timp foarte dura la adresa dascalilor. Problemele treneaza, numai ca anul asta au iesit mai mult la iveala. Am sesizat de multa vreme ca invatamântul românesc costa si daca vrem sa avem calitate trebuie sa platim. Ministrul a venit cu acuze la adresa dascalilor, care, in parte, sunt adevarate. Nici un ministru nu acuza subalternii pâna când nu face totul pentru ei. Nu am auzit ce s-a intâmplat cu cei care au dat sau au vândut subiectele la Testele Nationale. Când s-au eliminat examenele la liceu sau facultate am spus ca se renunta la calitate si ca parintii si copiii vor fugi dupa note mari. La fiecare inceput de ciclu elevul trebuie sa sustina examen de admitere. Cine are curajul se duce la concurs“, a precizat Constantin Rada.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS