11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirectorii lacomi taie salariile profesorilor

Directorii lacomi taie salariile profesorilor

Vicepresedintele Consiliului Judetean Dolj, Constantin Dascalu, a cerut in cadrul sedintei din aceasta saptamâna sanctionarea directorilor de scoli care solicita mai multi bani decât au nevoie pentru plata salariilor profesorilor. Potrivit vicelui, aceasta este cauza faptului ca unii dascali doljeni au ramas fara leafa pe perioada vacantei.


Situatia descrisa in cadrul sedintei CJ Dolj desfasurata la inceputul acestei saptamâni de vicepresedintele pe probleme economice, Constantin Dascalu, se repeta, potrivit acestuia, in fiecare an, din 2004. Vicepresedintele CJ a folosit drept exemplu situatia existenta la nivelul scolilor din Craiova unde, in timp ce unii profesori nu si-au primit salariile pe perioada vacantei, 39 de miliarde de lei alocate la inceputul anului de administratia judeteana nu au fost cheltuite de manageri. Potrivit vicelui CJ, acest lucru se datoreaza faptului ca banii primiti pe baza unor note de fundamentare intocmite de directori depasesc cu mult necesarul real al scolilor pentru plata drepturilor salariale ale cadrelor didactice. „In acest moment, sunt scoli in Craiova unde profesorii nu au primit salariile pe vacanta deloc sau partial si 39 de miliarde care au ramas necheltuite la alte scoli. Anumiti directori cer mai mult decât le trebuie si astfel celorlalti le ramâne mai putin, iar inspectoratul scolar ar trebui sa sanctioneze administrativ directorii care cer prea multi bani“, a spus Constantin Dascalu. Acesta a adaugat ca a identificat problema dupa ce mai multi directori de scoli din Craiova i s-au plâns ca nu mai au bani pentru plata dascalilor.


Sanctionarea directorilor, doar pe baza de fisa


In timp ce vicepresedintele CJ considera ca Inspectoratul Scolar Judetean ar trebui sa se implice mai mult in sanctionarea pe linie administrativa a directorilor lacomi, inspectorul general Diana Busoi sustine ca pedepsirea acestora se poate face numai conform unei fise aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii. „Inspectoratul nu are dreptul sa intervina in circuitul banilor dintre Consiliul Judetean si scoli pentru ca nu este ordonator tertiar de credite. In ceea ce priveste directorii, acestia primesc sanctiuni conform unei fise aprobate de minister, nu ii pot sanctiona dupa ureche“, a precizat Diana Busoi.


Situatia scolilor, rezolvata de consiliu


Situatia profesorilor care nu si-au primit pâna acum banii pentru lunile de vacanta s-a remediat luni, când consilierii judeteni au aprobat alocarea sumelor catre autoritatile locale. Directorul Directiei Economice din cadrul Primariei Craiova, Nicolae Pascu, a declarat ca, in cadrul sedintei de joi a consiliului local, plusul de 39 de miliarde de lei gasit la unele scoli din municipiu a fost redistribuit catre alte unitati de invatamânt din localitate. „Azi (joi – n.r.) am avut sedinta de consiliu in care am solicitat scolilor sa prezinte situatia cu salariile la acest moment. Acolo unde am constatat ca banii au fost in plus, i-am luat si i-am realocat altor scoli, care aveau un deficit in achitarea salariilor pe vacanta. Unii care au fost neseriosi au zis ca merge vechea metoda, când cereau mai mult ca sa li se dea cât trebuie. Numai ca acum unele scoli au ramas fara bani din aceasta cauza“, a mentionat Nicolae Pascu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS