19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProfesorii intra la titularizare

Profesorii intra la titularizare

Dupa elevii si liceenii doljeni care au trecut prin emotiile examenelor de Teste Nationale si bacalaureat, acum vine rândul profesorilor sa fie evaluati. Concursul de competenta isi deschide portile incepând cu 17 iulie.


Concursul de competenta (titularizare) 2006, sustinut de catedrele didactice debutante, absolventi de facultate sau suplinitori, se apropie de start. „Batalia“ cea mare se va da pe un post sau o catedra viabila din invatamântul preuniversitar, cu o perioada mai mare de patru ani. Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, judet-pilot al concursului de competenta, examenul se va desfasura in perioada 17 – 19 iulie. „Probele scrise ale examenului de competenta se vor desfasura conform calendarului prestabilit de ISJ Dolj, dupa cum urmeaza: 17 iulie – pentru profesori; 18 iulie – invatatori si educatori; 19 iulie – disciplinele tehnice, profesori ingineri si maistri. Tot pe 19 iulie, Liceul CFR din Craiova organizeaza examen la toate probele, ca unitate de invatamânt independenta. Isteria subiectelor deja cunoscute se pare ca i-a cuprins si pe profesori. Astfel de zvonuri nu se confirma. Inspectoratul a stabilit ca in acest an subiectele sa fie elaborate in noaptea de dinaintea examenului scris, din 17 iulie. De asemenea, tot in acel moment, se vor extrage biletele cu numele membrilor comisiilor de examen. In mod aleatoriu, la fiecare disciplina vor fi extrasi doi sau trei oameni, dintr-o lista de aproape o suta de persoane“, a spus inspector scolar general adjunct Geanina Chirigiu, presedinte al comisiei judetene de competenta. Potrivit sursei citate, „cei alesi“ sa faca parte din comisiile de examen nu vor avea voie sa dialogheze cu alte persoane pâna la ora 10.00, când subiectele vor ajunge pe masa candidatilor.


Patru ore de emotii pentru peste 2.000 de candidati


In Dolj, pe listele celor inscrisi la concursul de competenta din 2006 figureaza 2.248 de dascali pentru cele aproximativ 1.244 de posturi (760 de norme didactice intregi si 484 de fractiuni de norma, posturi incomplete). „Programa impusa de concursul de titularizare a fost extrem de aberanta. Pot spune imposibil de asimilat chiar si de o minte logica, normala, a unui absolvent de facultate din acest an. Sa speram ca vom avea parte de un concurs curat si nu de unul comandat pe bani“, a spus un dascal, candidat al concursului de competenta din acest an, care a dorit sa ramâna in anonimat. Inspectoarea Geanina Chirigiu a spus ca majoritatea posturilor titularizabile sunt in judet si nu in Craiova, asa cum era de preferat. „Daca vom acoperi cerintele a maximum jumatate dintre oameni este bine. Motivatia este simpla. Numarul orelor este redus, iar acestea sunt in mare parte segmentate in mai multe scoli pentru a forma in ultimul rând o catedra intreaga. Insa, sanse de titularizare sunt pentru fiecare, atâta timp cât sunt pregatiti“, a explicat Chirigiu.


Din culise…


Potrivit membrilor comisiei de inscriere a candidatilor, la proba practica (proba A) a examenului de competenta, desfasurata in luna mai, o parte dintre cei care si-au manifestat anul acesta intentia de a intra in invatamântul preuniversitar doljean, prin concursul de titularizare, s-au dovedit a fi de la inceput slab pregatiti. „Nu am crezut nici o clipa ca asa ceva este posibil. Onoratii nostri candidati habar nu aveau pe ce lume se afla. Superficiali, au luat chiar de la inceput acest concurs in derâdere. Desi li s-a dat totul mura-n gura, nu au priceput mare lucru. Au venit sa se inscrie fara a deschide cel putin o data metodologia de examen. Asemenea celor din anii trecuti, vin sa sustina un concurs, dar nici ei nu stiu de fapt ce vor!“, a precizat profesor Danut Anghel, membru al comisiei de inscriere.


Opt centre de examen


In Dolj, concursul de competenta se va desfasura conform calendarului de examen, in opt centre: Liceul de Arta „Marin Sorescu“, Colegiul National „Fratii Buzesti“, Liceul Teoretic „Traian Vuia“, Grupul Scolar CFR (centru-pilot care isi organizeaza propriile examene cu o comisie din scoala si unde vor concura doar cei care au optat pentru aceasta unitate de invatamânt), Grupurile Scolare Calafat, Bailesti, Dabuleni si Scoala Bradesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS