14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSinistratii din Rast - atac la ministru

Sinistratii din Rast – atac la ministru

Venit in inspectie in tabara de la Rast, ministrul delegat Laszlo Borbely si-a pus sinistratii in cap dupa ce a inceput sa critice primarul din localitate si autoritatile judetene pentru lipsa de organizare. Ministrul a adus vesti bune si rele deopotriva: statul acorda 70 de milioane de lei pentru manopera celor care isi construiesc case. Locuintele nu vor fi gata, insa, pâna la iarna.


Vizita facuta de ministru in tabara de la Rast l-a pus pe oficial fata in fata cu o realitate complet diferita de cea prezentata in rapoarte – sinistrati nemultumiti ca in doua luni de la revarsarea Dunarii nu au primit nimic altceva decât promisiuni. Acesta a fost surprins sa vada ca in Rast nu au ajuns pâna acum decât 18 module si doar noua au fost montate si a criticat modul de organizare a autoritatilor locale si judetene. „Trebuie sa se implice si prefectura, si consiliul judetean, si primarul pentru ca nu este normal ca locuintele modulare sa nu fie montate din cauza ca aici nu e decât o macara, iar cele care au fost ridicate sa fie goale“, a spus ministrul Borbely.


Sinistratii din Rast sar in apararea primarului


Elanul ministrului a disparut brusc atunci când sinistratii din Rast l-au inconjurat si au sarit in apararea primarului. „Ce vina are primarul ca nu e macara? De unde sa ia el macara, când el nu stie ce sa mai faca si unde sa se mai duca sa ceara ajutor. A fost si la dumneavoastra, la Bucuresti. Primarul nu trebuie lasat singur. Ne-a scos de doua ori din apa pâna acum, atunci când ne-ati inundat si pe ploile alea mari, când a intrat cu tractorul pe câmp sa ne scoata cu copiii ca ne luase vântul corturile si era apa de o juma’ de metru. Patimim toti aici pe câmp si dumneavoastra veniti cu teorii“, a spus un sinistrat care se inghesuia prin multime ca sa ajunga la Borbely. „Trebuia deja sa distribuiti materialele de constructii care au venit si sa se inceapa deja turnarea fundatiei. Eu nu am venit aici sa construiesc, ci sa aduc materiale de constructii. Este timpul sa ne descotorosim de mentalitatea ca vine tovarasul de la Bucuresti si ne controleaza“, a explicat ministrul.


Firmele de constructii, dezinteresate de lucrari


Autoritatile locale nu aveau insa cum sa imparta materialele de constructii pentru case care nu aveau un proiect aprobat, lucru pe care si ministrul l-a recunoscut atunci când a fost intrebat de ce nu s-a ales firma care sa construiasca toate cele 567 de case ai caror proprietari au fost declarati in urma anchetelor sociale inapti de munca. „Am organizat o licitatie saptamâna trecuta, la care au participat 14 firme, dar nu am ales nici una pentru ca in urma apelului cetatenilor am reproiectat casele si le-am adaugat si baie si le-am marit – o casa cu o camera, bucatarie, baie si un hol are 40 de metri patrati, iar una cu doua camere, bucatarie, baie si hol are 60 de metri patrati. Nici una dintre firmele participante nu a avut o oferta care sa nu depaseasca 240 de euro pe metru patrat si toate ofertele au fost peste 300 de euro pe metru patrat“, a mentionat ministrul. Acesta a precizat ca interesul firmelor de constructii pentru Rast este scazut deoarece acest proiect nu implica un câstig foarte mare, iar timpul de executie a lucrarilor este foarte scurt.


70 de milioane pentru manopera


Chiar daca Borbely a spus ca lucrarile la construirea caselor din Rast trebuie sa inceapa peste doua saptamâni, din declaratiile ministrului a reiesit ca toamna si primele luni ale iernii ii vor apuca pe sinistratii din Noul Rast cu santierul in ograda. „Peste doua saptamâni vom incepe lucrarile la reconstructia caselor prin Agentia Nationala a Locuintelor, insa pâna atunci asteptam ca mai multe firme de constructii sa se prezinte la licitatie, in special constructori locali, pentru ca nu are sens sa incredintam lucrari in Rast unor firme din nordul tarii. Este foarte important sa ne miscam repede. Sunt tehnologii de constructie noi, bune, civilizate, pe schelet metalic, iar materialele pot suporta umezeala si temperaturile scazute, asa ca se poate lucra si in noiembrie-decembrie“, a spus ministrul. Borbely nu a plecat insa fara sa le dea autoritatilor judetene si sinistratilor o veste buna – sinistratii saraci care isi construiesc singuri casele vor primi 70 de milioane de lei pentru manopera, iar in sedinta de guvern de saptamâna viitoare guvernul va aloca din rezerva de inundatii inca 1.500 de miliarde de lei pentru zonele calamitate. Si autoritatile doljene i-au dat o veste ministrului – au nevoie de fonduri suplimentare pentru refacerea infrastructurii doljene afectata de revarsarea Dunarii. La rândul lor, sinistratii i-au invitat pe ministri sa-si petreaca vacanta alaturi de ei, oferta la care acestia au evitat sa raspunda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU