19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Vacanta indoliata

O fetita de 12 ani din Craiova a murit in urma unui stupid accident produs in timp ce se afla la bunici, la Caraula. Intrebarea care a ramas acum dupa tragica intâmplare este daca nu cumva sistemul medical ar fi putut face mai mult pentru a-i salva viata.


Denisa Pistol, de 12 ani, din Craiova, se afla la bunici, in comuna doljeana Caraula. Duminica, dupa prânz, fata s-a urcat intr-o caruta si s-a taiat intr-o coasa depozitata acolo. De fapt, lama i s-a infipt in picior, sectionându-i artera si vena femurale. Rudele fetei au anuntat Serviciul de Ambulanta Dolj si un echipaj de la Statia de Salvare de la Plenita a luat copilul si l-a transportat la Spitalul din Calafat. Aici fetita a fost investigata si i-a fost suturata plaga, insa hemoragia nu a putut fi oprita. Depasiti de gravitatea cazului, medicii calafeteni au dispus trimiterea fetitei la Craiova.


In jurul orei 18.00, copilul a ajuns in sala de interventii a SMURD-ului de la Spitalul de Urgenta Craiova. Medicii de aici s-au chinuit sa o resusciteze, insa fetita a decedat pe masa de interventie. „A venit in serviciul nostru in soc hemoragic, prezentând o plaga intepata la nivelul pachetului vascular femural drept. Imediat dupa aducere in sala de interventii a facut stop cardiac. A fost resuscitata, apoi bagata in sala de operatii. In timpul interventiei chirurgicale a decedat, cauza fiind pierderea masiva de sânge“, a declarat dr. Florin Croitoru, purtatorul de cuvânt al Spitalului Judetean de Urgenta Craiova.


Drumul lung ar fi contribuit la deces


Corpul Denisei Pistol a fost depus la morga Spitalului de Urgenta Craiova, unde ieri medicii legisti au efectuat necropsia. Parintii nu inteleg de ce copilul a fost transportat la Calafat in loc sa fie dus direct la Craiova si cred ca drumul lung ar fi contribuit la agravarea starii ei de sanatate.


De aceeasi parere sunt si unele cadre medicale de la Spitalul de Urgenta Craiova, care au spus ca, având in vedere dificultatea cazului, fetita ar fi trebuit sa fie transportata direct la Spitalul de Urgenta Craiova, chiar daca era mai departe decât Spitalul din Calafat, unde ar fi fost conditii mai bune pentru acordarea asistentei medicale. Iar personalul medical de pe salvare, stiind ca la Spitalul din Calafat nu sunt conditii pentru efectuarea unei interventii medicale de o asemenea complexitate, ar fi trebuit sa ia decizia corecta.


Sistemul sanitar, bata-l vina


Ca Spitalul din Calafat a fost depasit de situatie o recunoaste si prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Dolj. Mogos a spus ca o interventie chirurgicala de o asemenea complexitate ca aceea la care ar fi trebuit sa fie supusa Denisa Pistol ar trebui sa se efectueze in mod normal intr-o clinica de chirurgie vasculara, nu intr-o sectie de chirurgie care se confrunta cu tot felul de lipsuri, asa cum este Sectia de chirurgie de la Spitalul din Calafat. Directorul ASP Dolj a mai spus ca, in conditiile actuale, Spitalul de Urgenta Craiova ar fi fost totusi cea mai buna optiune, desi nici aici nu exista chirurgie vasculara. „Aici a fost un defect de coordonare a cazului, in sensul ca trebuia indrumat la Craiova. Nici la Craiova nu exista sectie de chirurgie vasculara, dar ar fi fost totusi alte conditii“, a precizat Mogos.


Conducerea Serviciului de Ambulanta Dolj sustine ca nu a fost informata pâna ieri in legatura cu acest caz, dar a promis ca va face investigatiile necesare pentru a se stabili daca modul in care au actionat cadrele medicale de pe salvare a fost corect. „Nu cunosc amanuntele in acest caz, insa, de regula, cazurile de o gravitate deosebita ar trebui transportate la Spitalul de Urgenta Craiova. Vom face cercetari si vom vedea daca decizia pe care au luat-o cadrele medicale de pe salvare a fost cea corecta“, a declarat dr. Cristian Gângioveanu, directorul Serviciului de Ambulanta Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII