16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMatematica, o problema pentru elevi

Matematica, o problema pentru elevi

Subiectele la proba scrisa de matematica a Testelor Nationale nu li s-au parut deloc usoare elevilor, mai ales o problema de geometrie, care le-a dat mari batai de cap. Majoritatea si-au pus sperantele in istorie sau geografie.


Proba de matematica a marit emotiile candidatilor doljeni inscrisi anul acesta la Testele Nationale. Numarul celor prezenti in centrele de examen a scazut, in a doua zi, cu 27 de elevi. „Din totalul de 7.205 elevi de clasa a VIII-a – dintre care 6.709 absolventi in acest an si 496 de elevi din seriile precedente – inscrisi la probele Testelor Nationale, au raspuns prezent ieri, la cea de-a doua proba scrisa, de matematica, mai putini candidati. Celor 245 de elevi declarati absenti la prima proba de catre comisia judeteana de supraveghere a examenului de Teste Nationale li s-au adaugat 27 de adolescenti“, a spus inspectorul scolar general, prof. Diana Busoi, din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj. „Si de aceasta data, din urna secreta a fost extras biletul cu numarul 2. Suntem putin retinuti si nu putem spune inca daca aceasta varianta le-a purtat noroc sau nu candidatilor. Subiectele nu fost extrem de dificile, dar nici usoare. Partea a II-a a subiectelor elaborate de Serviciul National de Evaluare si Examinare (SNEE), problema 3, i-a pus in dificultate pe elevi“, a spus profesor de matematica Constantin Lungulescu, membru al comisiei de corectare.


Parintii au apelat la Sfântul Anton


Batuti de soare, speriati si cu inima in piuneze, parintii candidatilor au fost mai emotionati decât copiii. Timp de doua ore, cât a fost prevazut ca timp de lucru, ei au luat cu asalt Biserica „Sfântul Anton“ din centrul Craiovei, si nu numai. „Am auzit la radio ca subiectele probei de matematica au fost extrem de grele. Trec prin cele mai mari emotii din viata. Noi nu putem sa-i ajutam acum cu nimic, doar sa ne rugam pentru ei… si asta am facut. M-am rugat la Biserica «Madona» si acum la «Sfântul Anton». Sper ca Dumnezeu sa le dea putere de lucru si de concentrare. De ultima proba nu ne mai este atât de frica“, a spus Ileana Alexandru, mama unei eleve de la Colegiul National „Fratii Buzesti“ din Craiova.


„A fost o proba naspa“


Gradul de dificultate sporit al subiectelor de la proba de matematica nu i-a afectat atât de tare pe toti candidatii doljeni. Unii au fost de parere chiar ca exercitiile si problema de geometrie au fost banale. „Eu cred ca am facut totul. Subiectele au fost banal de usoare. Sper sa iau nota 9, daca nu chiar mai mult“, a spus Ionut Sandu, de la Colegiul National „Fratii Buzesti“. Cu zâmbetul pe buze si extrem de sigur pe el a fost, si la aceasta proba, elevul Mihaita Madalin Patru, care a spus ca putina bataie de cap i-a adus doar partea a doua a subiectului (problemele de geometrie). „Mai frica mi-a fost la româna decât la matematica. De ultima proba, de geografie, nici pomeneala sa-mi fie teama“, a spus Mihaita Madalin Patru, de la Scoala nr. 31 „Theodor Aman“ din Craiova. „Geometria ne-a pus capac. Asta e… a fost dificil“, a spus Mitiana Stefanescu, eleva tot la Scoala nr. 31 „Theodor Aman“.


Vigilenta sporita


De la reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj am aflat ca la cea de-a doua proba a Testelor Nationale vigilenta si siguranta examenului au crescut. „In toate centrele de examen a fost o strictete maxima. Ca si la prima proba, toata lumea a fost legitimata, iar elevii au fost verificati sa nu aiba asupra lor fituici sau alte surse de inspiratie. Telefoanele mobile le-au fost retinute de profesorii supraveghetori. Precizez faptul ca s-a facut o verificare ca la politie. Nimeni nu misca, nici profesori, nici elevi. Daca e pe bune, atunci sa fie“, a spus prof. Diana Busoi, inspector scolar general al ISJ Dolj. De la elevi si parinti am aflat ca profesorii din salile de examen au fost extrem de drastici. „Nici nu am putut sa miscam. Ce sa mai vorbim de consultat intre noi. Nici pomeneala. A fost mai rau ca la politie. Mai aveau sa ne puna pusca la spate“, a spus alt elev.


Sapte elevi din Gorj nu sustin capacitatea la scoala


Potrivit lui Gheorghe Gamaneci, inspector scolar adjunct al ISJ Gorj, din totalul de peste 4.580 de elevi prezenti la Testele Nationale, sapte au sustinut primele doua probe acasa. „La Motru am avut doi elevi bolnavi de oreion care au dat examenul in sali separate. La Scoala Generala nr. 1 din Târgu Jiu avem patru copii care au dat examenul acasa. Unul dintre ei si-a rupt mâna si a dictat raspunsurile unui profesor. La Târgu Carbunesti avem un copil grav bolnav, a dat la spital probele“, a afirmat Gamaneci. Si in anii trecuti au existat situatii asemanatoare, elevii promovând cu note mari cele trei probe ale examenului de capacitate. Potrivit inspectorului scolar adjunct, Legea invatamântului permite elevilor care au probleme de sanatate sa sustina probele acasa sau la spital. Acestia sunt supravegheati de doi profesori, lucrarile lor fiind corectate o data cu ale elevilor care au sustinut examenul in centrele de testare.


Doar apa potabila pentru comisie


De la membrii comisiei de supraveghere a probei de matematica am aflat faptul ca pe mesele profesorilor supraveghetori nu s-a aflat nici macar o sticla de apa minerala, ci doar una cu apa potabila. „Comisiile de examen au fost exagerat de exigente. Apa minerala a fost inlocuita cu apa potabila. Doar elevii au beneficiat de o sticluta de jumatate de apa minerala. Noi, dascalii, nu am avut nimic. Nu a existat nici urma de protocol“, a spus profesorul Constantin Lungulescu.


Fara incidente


Cea de-a doua proba a Testelor Nationale nu a inregistrat nici un incident. Si de data aceasta s-a pus accentul pe legitimarea candidatilor si a profesorilor supraveghetori, iar accesul elevilor in unitatile scolare a fost posibil pâna la ora 8.30. Examenul continua astazi cu ultima proba a Testelor Nationale, proba la alegere dintre Geografia României si Istoria Românilor, urmând ca pe 25 iunie candidatii sa afle rezultatele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS