10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTransportul bolnavilor la dializa, vânat de firmele private

Transportul bolnavilor la dializa, vânat de firmele private

Transportul bolnavilor care necesita dializa, din cadrul Spitalului Judetean Slatina, este o afacere vânata si de firmele private. 100 de pacienti sunt transportati, in medie, de acasa spre spital si inapoi acasa, dupa ce si-au terminat sedinta de dializa, o data la trei zile. Cei cu acces la informatia care circula prin Ministerul Sanatatii s-au pregatit din vreme pentru noua strategie din sanatate. Mai mult, se vorbeste chiar ca in Olt oameni de afaceri se vor asocia (daca n-au facut-o deja) cu medici in firme care sa preia serviciul de transport pe programul de sanatate „Hemodializa in insuficienta renala cronica“. De la inceputul lunii mai, decontarea pentru acest serviciu a trecut din sarcina Casei Judetene de Asigurari de Sanatate catre centrul de dializa (de la Spitalul Judetean Slatina). Banii vin insa in continuare pe program de sanatate, ceea ce pentru orice furnizor din domeniul sanitar inseamna siguranta ca se recupereaza mai repede si sigur.


Serviciul Judetean de Ambulanta Olt, prestatorul traditional al serviciului de transport al bolnavilor la dializa, care a primit in primele patru luni ale anului banii de la CJAS Olt, iar pentru mai si iunie a semnat un contract cu Spitalul Judetean Slatina pentru un tarif sub cel permis prin normele CNAS, are toate sansele sa piarda in fata prestatorilor particulari.


Directorul Ambulantei Olt, dr. Adrian Popa, a declarat ca problema a fost dezbatuta si la conferinta nationala de sâmbata, 10 iunie, desfasurata in judetul Vâlcea. Toate serviciile judetene de ambulanta au aceeasi problema, le paste acelasi pericol si au de recuperat deja banii pentru transportul bolnavilor in mai.


Pentru Ambulanta Olt, cele aproximativ 1,2 miliarde de lei vechi, bani de recuperat pentru mai, inseamna cam un sfert din totalul veniturilor pe care institutia le inregistreaza lunar. „E corect ce se vrea. Eu am inteles, va fi o licitatie, pentru ca spitalul vrea un cost cât mai mic. Si cred ca sunt si persoane care au stiut din vreme ca acest serviciu se va preda, dar si ca Ambulantei se intentioneaza sa-i revina doar urgentele majore, care se rezolva cu masini de tip B si C, astfel incât sa nu se mai ocupe de transport. Problema nu este aceasta insa, ci faptul ca din saracia noastra, dupa ce ca-i sponsorizam la aceasta data cu transportul clinic, ii mai sponsorizam acum si pentru transportul bolnavilor la dializa“, a declarat directorul Popa. Pâna una-alta, la licitatia organizata la Slatina se poate prezenta inclusiv Ambulanta Olt.


Cum Spitalul Judetean Slatina a primit dreptul de a negocia direct cu prestatorii de servicii, bugetul pe programul de dializa fiind administrat direct de centre, s-a hotarât organizarea licitatiei pentru incredintarea serviciului de transport. „Fiind vorba de transport nemedicalizat si având oferte si de la alte firme, am hotarât scoaterea la licitatie. Contractul cu Ambulanta Olt expira pe 30.06.2006, iar costul extrem de ridicat, chiar daca este sub norme, ne-a determinat sa chemam si alte firme“, a declarat Nelu Cojocaru, seful Compartimentului Contractari din cadrul Spitalului Judetean.


Anuntul de licitatie a fost inaintat catre Monitorul Oficial si se asteapta publicarea. Licitatia are loc pe 27 iunie 2006, caietul de sarcini fiind inca in lucru. Pâna in prezent si-au anuntat deja interesul pentru aceasta licitatie doua firme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS