20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA venit vacanta... unde ne trimitem copiii?

A venit vacanta… unde ne trimitem copiii?

Vacanta de vara a venit. Prilej de bucurie pentru copii si mai mult stres pentru parinti… Intrebarea care se pune in aceasta perioada este „Unde merg copiii in vacanta?“.


Exista numeroase alternative, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale: sa il trimiti in vacanta la bunici, la tara; sa il trimiti in tabara la mare sau la munte; alte posibilitati, cum ar fi inscrierea in cadrul unor activitati pe timpul vacantei – cursuri diverse sau sa ramâna singur acasa.


Vacanta la bunici – un avantaj


Mersul in vacanta la bunici, la tara, poate fi un avantaj pe toate planurile – atât pentru parinti, care isi stiu copilul in siguranta, cât si pentru cel mic. Curiozitatea copilului este maxima, fapt care il va ajuta sa afle lucruri noi si interesante pentru a-si completa cunostintele generale. Spre exemplu, este inconjurat de multe animale domestice despre care va afla mai mult decât stie, activitatile gospodaresti il vor stimula pe plan fizic, diversele povesti si legende spuse de bunici sau rude se vor intipari in mintea sa. De asemenea, faptul ca este mai tot timpul in aer liber si are acces direct la fructe si legume chiar din curtea bunicilor va aduce un plus sanatatii copilului. Vârsta propice pentru acest tip de vacante ar fi pâna in 12-14 ani.


Taberele – stimulente pentru adolescenti


Dupa aceasta vârsta incepe adolescenta cu dorintele si teribilismele de rigoare. Acum taberele la munte sau la mare sunt cele care ii stimuleaza pe copii. Acestia simt nevoia de integrare in grup, apare nevoia de relationare cu sexul opus, flirturi si distractii specifice. Acest tip de vacanta ramâne in amintirea adolescentului chiar pâna mai târziu. Il poate ajuta sa fie mai increzator in fortele proprii, sa aiba incredere in ceilalti si, totodata, invata cum sa se comporte in anumite cazuri specifice de grup. Parintii, de obicei, se ingrijoreaza atunci când isi stiu odraslele departe de ei, astfel incât este necesar sa nu piarda din vedere faptul ca tabara este organizata, iar cadrele specializate au experienta in acest gen de activitati. Mersul in tabara intareste atât increderea parintelui in copilul sau, cât si cea a copilului in fortele proprii. Ca o concluzie, este bine si chiar necesar ca parintii sa isi trimita copilul cel putin in câteva tabere.


Cursurile de vara stimuleaza creativitatea copiilor


Inscrierea in cadrul unor cursuri pe timpul verii stimuleaza copilul strict in functie de domeniul ales. Astfel, imaginatia ii poate fi stimulata in cadrul unor cursuri de arte plastice sau poezie etc.; indemânarea si placerea – prin inscrierea la cursuri gen automobilism, ciclism, tenis, scrima; inteligenta – prin cursuri de sah, matematica, astronomie etc.


Tineti cont de dorinta copilului!


Ultima varianta, respectiv cea in care copilul isi petrece vacanta acasa, singur, este de ales in conditiile in care parintii nu pot asigura una dintre variantele enumerate. Totusi, nu avem de ce sa ne temem. Atâta vreme cât copilul a primit educatia potrivita si a fost instruit despre posibilele pericole la care este expus si cum sa le faca fata, este in siguranta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS