17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjVis de copil - un loc la gradinita

Vis de copil – un loc la gradinita

Parintii din municipiul Târgu Jiu si-au inscris copiii la gradinita inca din luna ianuarie a acestui an, astfel ca toate locurile au fost ocupate, multi prescolari ramânând pe dinafara.


In municipiul Târgu Jiu exista 24 de gradinite cu program normal si program prelungit. Pentru a putea sa prinda un loc in aceste unitati de invatamânt, multi dintre parintii din municipiu au venit sa isi inscrie copiii inca din luna ianuarie a acestui an.


„Parintii au venit inca din septembrie, de când a inceput anul, sa rezerve un loc pentru micutii lor. Le-am spus sa mai astepte, sa vina in ianuarie, iar in luna martie toate locurile erau ocupate“, a declarat Constanta Teodorescu, directoarea Gradinitei „Vis de Copil“ din Târgu Jiu. In fiecare gradinita sunt câte patru grupe de copii, formate din 20 de locuri. Potrivit Constantei Teodorescu, in fiecare an numarul copiilor din grupa este depasit cu peste 40%.


Construirea unor spatii noi


Inspectoratul Scolar Judetean Gorj a facut demersuri in fiecare an pentru demararea constructiei altor gradinite in municipiul Târgu Jiu. „Demersuri au fost facute si la Ministerul Educatiei, am cerut mereu ajutor. De-a lungul anilor, multe gradinite au fost desfiintate, iar numarul copiilor a crescut. Cererea parintilor este cu 40% mai mare decât oferta noastra de locuri“, a spus Victoria Vladu, inspectoarea care se ocupa de situatia gradinitelor din judetul Gorj.


Potrivit Victoriei Vladu, Primaria Târgu Jiu a promis construirea unor noi spatii pe strada Siretului, dar nu se stie când. „Este vorba de gradinita de pe strada Siretului, exista un proiect de finantare pentru extindere. Nu stim ce sanse are sa fie aprobat si in aceste conditii primarul municipiului a dat dispozitie serviciului investitii sa faca demersurile pentru proiectare si finantare pe plan local“, a afirmat Constantin Cretan, purtatorul de cuvânt al Primariei Târgu Jiu.


Trei gradinite particulare


In afara de cele opt gradinite-camin si cele 16 gradinite cu program normal, in Târgu Jiu exista si trei gradinite particulare. La acestea, taxa lunara pentru un copil este cuprinsa intre 100 si 300 RON. Din cauza costurilor destul de mari, multi parinti prefera sa isi duca micutii la gradinitele de stat. „Daca il duc intr-o gradinita cu program normal nu ma costa nimic, iar daca il inscriu intr-una cu program prelungit ma costa 4 RON pe zi. Platesc masa celui mic, ceea ce manânca el acolo intr-o zi. E foarte convenabil fata de o gradinita particulara“, a spus Maria Popescu, o tânara mamica. La gradinitele particulare din oras isi inscriu copiii numai parintii care au venituri mari. Potrivit inspectoarei Vladu, conditiile din aceste gradinite nu sunt cu mult peste cele de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS