11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScolile craiovene, diferentiate de stegulete

Scolile craiovene, diferentiate de stegulete

Incepând din 2007, clasificarea scolilor doljene cu performante si calitati deosebite se va face in functie de culoarea steguletului acordat de Agentia Româna pentru Asigurarea Calitatii in Invatamântul Preuniversitar (ARACIP).


Asemenea programului implementat in urma cu doi ani de Agentia Româna pentru Asigurarea Calitatii in Invatamântul Preuniversitar (ARACIP), prin care scolile primeau stelute in functie de calitate si performanta, din 2007, unitatile scolare vor primi stegulete colorate. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, culorile steguletelor – galben, rosu si alb – vor face diferenta intre scoli. „Au mai existat tentative de evaluare, prin acordare de stelute. Scoala de cinci stele era considerata una de exceptie. Acum, ARACIP a inlocuit stelele cu steguletele. Astfel ca, in urmatorul an, conform legislatiei privind asigurarea calitatii in invatamântul preuniversitar, ARACIP trebuie sa evalueze toate unitatile de invatamânt din tara, iar in functie de performanta, calitate si pregatire, scolile vor primi câte un stegulet. Fiecarui indicator ii va corespunde un stegulet – galben, rosu sau alb, dupa modelul de evaluare a scolilor din Occident“, a spus Alexandru Gâdar, inspector scolar general adjunct din cadrul ISJ Dolj.


„Ne-am dori sa primim doar stegulete galbene“


In Dolj, majoritatea unitatilor de invatamânt spera sa primeasca steagul galben. „Am fost informati ca steagul galben reprezinta calitatea maxima si performanta de exceptie, cel rosu arata ca unitatea de invatamânt nu se incadreaza in parametrii optimi de functionare, iar ultimul stegulet, cel alb, scoate in evidenta faptul ca despre respectiva scoala nu se stiu prea multe lucruri. Asa ca noi ne-am dori sa primim doar stegulete galbene. De asemenea, pentru ca programul sa aiba efectul scontat, vom publica fise de caracterizare a institutiilor de invatamânt pentru ca toata lumea sa le poata studia si sa-si formeze o idee despre fiecare scoala. Parintii elevilor vor sti atunci unde se face cea mai buna carte, scoala cu cei mai buni profesori sau cu cea mai buna securitate, unde copilul poate merge fara teama“, a explicat Alexandru Gâdar.


Pâna la inceperea anului scolar 2006-2007, ARACIP va organiza programe speciale de instruire si perfectionare a cadrelor didactice. „Pâna anul scolar viitor, dascalii vor fi instruiti pentru a intelege cum se vor face evaluarile scolilor, importanta fiecarui stegulet si solutiile pentru a remedia anumite situatii neplacute“, a spus reprezentantul ISJ Dolj.


Legislatie


ARACIP este organismul abilitat pentru evaluarea externa si pentru acreditarea unitatilor din invatamântul preuniversitar de stat sau particular. „Evaluarea scolilor se va face pe doua criterii: evaluarea interna a calitatii se va face prin comisii instituite la nivelul unitatilor scolare din care vor face parte reprezentanti ai cadrelor didactice, ai parintilor si ai elevilor, iar a doua – evaluarea externa – va fi efectuata periodic doar de ARACIP“, a explicat Gâdar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS