13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsigurarea facultativa e la mare pret

Asigurarea facultativa e la mare pret

Persoanele neasigurate si care doresc sa se asigure facultativ trebuie sa plateasca contributia la fondul asigurarilor sociale de sanatate pe ultimii cinci ani si nu trei ani, cum a fost pâna acum. Modificarea a fost operata in baza Legii nr. 95/2006 privind reforma in sistemul sanitar si se aplica de la 1 iunie 2006 categoriilor sociale care nu au calitate de angajat sau carora statul nu le plateste contributia la asigurarile de sanatate.


Potrivit reprezentantilor Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, pentru a putea beneficia de asistenta medicala ca orice asigurat, o persoana fara venituri sau un patron, de exemplu, ca sa-si plateasca aceasta contributie la asigurarile de sanatate trebuie sa scoata din buzunar 12 milioane de lei, cu 4,5 milioane mai mult decât inainte. Plata se poate face si in rate, iar persoana in cauza poate beneficia de asistenta medicala numai in momentul achitarii intregii contributii. „Pentru aceste persoane, achitarea contributiei la fondul national de asigurari sociale de sanatate se face direct la Casa de Asigurari de Sanatate Dolj“, a precizat Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvânt al CAS Dolj. Pâna la sfârsitul lunii aprilie, numarul persoanelor asigurate in acest fel era de 2.699, dintre care 2.404 liber profesionisti (avocati, notari, medici etc.), asociati unici si persoane fara venituri si 295 de agricultori.


Angajatii nu au acces la asigurarile facultative


In aceasta categorie nu pot fi insa inclusi salariatii carora unitatea angajatoare a uitat sa le vireze contributia la asigurarile de sanatate si care vor sa-si plateasca aceasta contributie la asigurarile de sanatate. Potrivit reprezentantilor CAS Dolj, salariatul nu poate beneficia de asigurare facultativa pentru ca este ilegala retinerea de doua ori a contributiei la asigurarile de sanatate. „Legal, salariatului i se retine contributia la fondul national unic al asigurarilor de sanatate din veniturile realizate, iar retinerea de catre angajator a acestor sume si nevirarea lor la FNUASS constituie infractiune conform Legii nr. 130/1999 si a Codului de procedura fiscala. In aceste conditii, CAS Dolj nu poate accepta incasarea de doua ori a contributiei, o data de la angajator si o data de la salariat, si nici transferul obligatiei legale de la angajator la angajat (salariat), intrucât, procedând astfel, ar echivala cu o acceptare tacita a incalcarii prevederilor legale si ar insemna ca incurajeaza astfel de procedee“, a mai spus Daniela Gheorghe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS