19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConcert antidiscriminare, fara spectatori

Concert antidiscriminare, fara spectatori

Sâmbata dupa-amiaza, cântecele lui Elvis Presley au rasunat pe velodromul din Parcul „Romanescu“, interpretate insa in limba rromani. Cel care le-a cântat este un imitator al regelui rock’n’roll-ului, al carui nume de scena este Elvis Rromano.


Concertul sustinut de Elvis Rromano si de trupa Nightloosers face parte din proiectul „Chiar diferiti, acelasi sânge!“, o campanie sociala de prevenire si combatere a prejudecatilor si discriminarii fata de cetatenii români de etnie roma (Programul PHARE Dezvoltarea Societatii Civile – Democratie si drepturile omului). Organizatorii evenimentului, Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi din Cluj-Napoca in colaborare cu Agentia Nationala pentru Romi, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii si Asociatia „Sanse Egale“, au gândit un turneu national care a inclus in circuit si Craiova. Dupa ce in locatiile anterioare – Bucuresti, Cluj si Timisoara, artistii reusisera sa strânga de fiecare data câteva sute de spectatori, in Craiova, Elvis Rromano si Nightloosers au avut parte de o surpriza de proportii. La ora 17.00, când trebuia sa inceapa spectacolul, pe velodrom de-abia daca se adunase o mâna de oameni. Nici macar reprezentantii etniei rome nu s-au aratat interesati de concertul care li se adresa lor, desi, dupa spusele organizatorilor, in Banie convietuieste cea mai mare comunitate de romi din Europa.


Concert de doua ore


„Sunt total dezamagit de ce se intâmpla in Craiova. Nicaieri in tara asta nu se intâmpla ca romii sa nu aiba voie in discoteci, dar aici exista locatii unde bodyguarzii au indicatii clare sa nu le permita romilor accesul. Bineinteles ca vom reveni aici, pentru ca este nevoie de noi. Daca stam doar in Bucuresti sau Cluj, nu rezolvam nimic“, a afirmat Ciprian Neculau, unul dintre organizatori. Si totusi, artistii au trecut peste dezamagirea pricinuita de numarul mic de spectatori si au sustinut un concert de doua ore, asa cum programasera initial. Elvis Rromano, sustinut instrumental de trupa Nightloosers, a cântat, a dansat imitând miscarile idolului sau si pentru ca era putina lume si-a permis chiar sa coboare de pe scena si sa invite la dans câteva spectatoare. Asa cum ii sade bine unui artist care se ingrijeste de imaginea sa, la mijlocul spectacolului solistul a facut chiar o mica pauza pentru a-si rearanja parul si a-si schimba tinuta. „Romii au dat doua lucruri bune românilor: arta si meseria“, a declarat acesta când a revenit pe scena. La finalul spectacolului, Elvis Rromano, pe numele sau adevarat Tudor Lakatos, isi câstigase deja câtiva fani craioveni, care au tinut neaparat sa ia un autograf si sa se fotografieze alaturi de cântaret.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII