Raportul de tara elaborat de Comisia Europeana va fi citit astazi, in plenul Parlamentului European de la Strasbourg, de catre comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn. Informatiile aparute in ultima perioada sunt dintre cele mai diverse.
Importanti oficiali europeni se declara in favoarea aderarii grabnice a României si Bulgariei, iar autoritatile de la Bucuresti spun ca si-au facut datoria in ceea ce priveste integrarea europeana.
Schita raportului, obtinut de Reuters in urma cu câteva zile, nu cuprindea nici o recomandare clara privind data aderarii. Surse citate de agentia bulgara Novinite.com afirmau ieri ca, cel mai probabil, decizia va fi luata astazi, cu doar câteva ore inainte ca executivul european sa prezinte raportul in plen.
Cert este insa faptul ca raportul va contine o mentiune explicita in legatura cu data aderarii celor doua tari.
Si ca sunt trei variante posibile: recomandarea ca România si Bulgaria sa devina membre ale UE in 2007, propunerea de amânare a aderarii pentru 2008 sau recomandarea ca aderarea sa aiba loc la 1 ianuarie 2007, dar conditionat. A treia varianta este cea mai plauzibila
Euroobservatorul bulgar Atanas Atanasov are alt scenariu. El spunea ieri, citând surse din CE, ca astazi se va decide ca România sa adere pe 1 ianuarie 2007, iar Bulgaria câteva luni mai târziu. „Un scenariu posibil este acela ca vecinul nostru de la nord sa adere la UE pe 1 ianuarie 2007, iar noi la jumatatea anului viitor“, a spus Atanasov, citat de Focus News.
El da si alte variante: cele doua tari sa adere la data stabilita, ori România sa adere la termen, iar Bulgaria sa fie amânata pentru 2008.
De mentionat ca, potrivit procedurilor UE, Comisia Europeana doar avanseaza propunerea referitoare la primirea de noi membri, decizia finala apartinând Consiliului Europei.
Cât de mult este aderarea României o decizie politica
Una dintre cele mai competente voci britanice in ceea ce priveste UE, Anand Menon, director al European Research Institute din Birmingham, afirma in urma cu ceva timp ca aderarea este o decizie politica si se produce atunci când vor liderii UE.
„Pregatit esti de fapt atunci când spune UE ca esti pregatit“, considera Menon. El isi argumenta pozitia prin faptul ca multe dintre actualele membre ale Uniunii au fost acceptate inainte de a indeplini intregul acquis comunitar.
Un chestionar facut ieri de EurActiv.ro printre cele mai importante figuri din Parlamentul European confirma teoria lui Menon. Intrebati „cât din raport va asteptati sa fie progrese reale si cât sa fie decizie politica?“, cei mai multi au dat de inteles ca, desi rapoartele CE sunt considerate obiective si „tehnice“, concluzia dupa un astfel de raport este una politica. „Raportul CE va fi bazat numai pe fapte. Concluzia legata de data aderarii a fost intotdeauna, si in trecut, o decizie politica bazata pe raportul Comisiei“, a spus Annemie Neyts-Uyttebroeck, presedinta grupului liberalilor si democratilor din PE. „Sper sa nu fie o decizie politica. Decizia ar trebui sa se bazeze pe progresul inregistrat si o evaluare a progreselor care inca mai trebuie realizate. Ar trebui sa stabileasca tinte si deadline-uri pentru realizarea in continuare de progrese“, considera presedintele Partidului Socialistilor Europeni, Poul Nyrup Rasmussen.
La rândul sau, Graham Watson, liderul ALDE a apreciat ca „rapoartele Comisiei legate de aderare se bazeaza pe analize obiective, dar colorate de climatul politic – atât cel din UE cât si din tara care urmeaza sa adere“.