Safta Istrate, de 46 de ani, din comuna Tatulesti, a decis marti noapte sa-si puna capat zilelor, aruncându-se pe o fereastra a Spitalului din Scornicesti. Cu câteva ore inainte de a face acest gest, Safta vorbise despre baiatul ei, care trebuia sa vina sa o viziteze a doua zi.
Safta Istrate se internase in Spitalul din Scornicesti pe 20 martie. Pentru ca nu se simtea prea bine, venise sa-si faca niste analize. Avusese TBC si fusese internata in 2000, dar scapase cu bine. Mihaela Samoila, medicul care era de garda marti noapte, a spus ca nu s-ar fi gândit niciodata ca o femeie linistita ca Safta isi va pune capat zilelor: „Era pacienta noastra din 2000, atunci când a fost diagnosticata cu TBC. A reusit sa se vindece, dar se mai interna din când in când. Eram de garda si avusesem mult de lucru. Pe la 00.40 am auzit tipetele asistentelor si mi-am dat seama ca s-a intâmplat ceva grav. Când am ajuns in curte, femeia era semiconstienta si avea functiile vitale. Vorbea ceva despre baiatul ei, care trebuia sa vina si despre un buletin. Am chemat imediat ambulanta si politia din localitate. A fost diagnosticata cu traumatism cranio-cerebral inchis, contuzii toraco-abdominale si o fractura de femur. Am sunat imediat la colegul meu de la Slatina, doctorul Moisa, si i-am spus ce s-a intâmplat. Din pacate, la Slatina femeia a murit“. Cu doar cinci minute inainte de sinucidere, femeia intrebase un bolnav de pe holul spitalului cât este ceasul. A mers apoi la baie, a inchis usa si s-a aruncat in gol. La Spitalul Judetean din Slatina, femeia a fost diagnosticata cu traumatism cranio-cerebral, contuzii toraco-abdominale, fractura de bazin, fractura femur stâng si fractura calcaneu stâng. Eforturile medicilor de la Unitatea de Primire Urgente au fost in zadar, astfel ca, la ora 3.55, la o ora si jumatate dupa ce fusese adusa la camera de garda, femeia a decedat.
Pentru politistii din Scornicesti, identificarea femeii care s-a aruncat de la etaj a fost dificila. „Initial, când am aflat numele bolnavei, am crezut ca este sotia unui fost coleg de-al nostru. Am facut cercetari si am aflat ca e din comuna Tatulesti. Ceilalti pacienti au spus ca fusese agitata toata seara. A tinut in permanenta un scaun lânga fereastra salonului. Putin dupa miezul noptii, a mers la baie si de acolo s-a aruncat“, a spus Manole Melesie, comandantul Postului de Politie din Scornicesti.
„Era o femeie inchisa, o macina ceva“
Viata a incercat-o greu pe Safta. Necasatorita si cu doi copii, dintre care unul internat la o casa de copii, femeia s-a imbolnavit de TBC in 2000.
Era saraca si traia alaturi de unul dintre baieti si de un frate, doar din 850.000 de lei pe care-i primea ca ajutor social. Baiatul reusise sa se angajeze gestionar la un privatizat din Tatulesti.
Despre el vorbea Safta cu drag. Ca e un copil muncitor, ca patronul il lauda, ca vrea sa se insoare cu o fata din sat, dar parintii acesteia nu-i dau voie. Colega ei de camera, Natalia Schiau, povesteste ca femeia din Tatulesti ii spusese multe lucruri despre viata ei, despre necazuri, despre copil. „Il astepta. Spunea ca vine a doua zi sa ia un buletin de care avea nevoie. Am vorbit toata ziua, toata seara. La miezul noptii am mâncat si ne-am luat medicamentele. Apoi a spus ca merge la baie. Am asteptat sa se intoarca, dar n-a mai venit. Am auzit tipete din strada, dar am crezut ca e vreun betiv. Am aflat mai târziu ca Safta sarise de pe geamul de la baie. Era o femeie inchisa, pe care o macina ceva“, a spus Natalia Schiau.
„Citise toata biblioteca din comuna“
Moartea Saftei Istrate a cazut ca un trasnet asupra oamenilor din Tatulesti. Acestia o stiau ca pe o femeie cuminte, macinata de boala si de lipsuri materiale. Nu le-a venit sa creada ca vecina lor, plecata de o saptamâna la Scornicesti, la spital, nu se va mai intoarce printre ei. Primarul Lucian Istrate, ruda cu femeia care s-a sinucis, a fost socat la aflarea vestii:
„N-am stiut nimic. Eu am fost plecat la Slatina. E nedrept. Sunt oameni care n-au suparat pe nimeni cu nimic, n-au creat nici un fel de probleme. Are un baiat de toata isprava, e gestionar aici, in sat, la un privatizat, care e foarte multumit de el. Nu stiu de ce a facut asta, nu pot sa ma gândesc acum la nimic“.
In urma Saftei Istrate au ramas doi copii si amintirea oamenilor din Tatulesti, care-i stiau cea mai mare pasiune. „Citea femeia asta, ceva de speriat. Era unul dintre cei mai fideli cititori ai bibliotecii din sat. Citise toata biblioteca. Dumnezeu s-o ierte“, a spus Lucian Istrate.