13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNoroi si alunecari de teren

Noroi si alunecari de teren

Dupa ce apele s-au retras, comuna Sopot a ramas inecata in noroi, iar 24 de case asezate pe Dealul Bucium risca sa fie inghitite de alunecarile de teren.


Pârâul Meretel s-a asezat din nou in matca, iar in urma lui au ramas noroaiele. Ulita care duce la casele asezate pe malul stâng al Meretelului este desfundata si poate fi strabatuta numai in cizme de cauciuc. Printre proprietarii caselor din partea stânga a Meretelului se numara si Gheorghita Amandache, barbatul care in momentul revarsarii apelor a refuzat sa fie scos din locuinta si a devenit astfel un fel de vedeta locala. Intrebat de ce a refuzat evacuarea, Amandache a raspuns: „Nu mai voiam sa ies. Intotdeauna m-au scos cu barca, dar de fiecare data a trebuit sa ma intorc aici. Ne-au promis case, dar nu le-am vazut. Nu voiam sa ies, ca mai bine m-ar scoate si m-ar duce direct la cimitir. Acum dorm ca porcul in namol, hainele sunt ude, grâul mi-a incoltit in patul. Nu am ce sa manânc, nu am cu ce sa ma imbrac. Casa sta sa cada, dar noi, eu, sotia, fiica, nepotul de câteva luni si mama, de 79 de ani, bolnava la pat, stam in ea“.


Singur in calea dealului


Din cauza precipitatiilor abundente si a faptului ca oamenii au defrisat Dealul Bucium, pamântul a inceput sa o ia spre casele asezate la câteva zeci de metri mai jos. Printre locuintele amenintate este si cea a lui Ion Dragomir. Barbatul are 94 de ani si marturiseste ca nu mai are pe nimeni care sa aiba grija de el. „Am un câine in curte. Venea un baiat de-aici din sat, dar n-a mai trecut pe la mine de doi ani. Nu m-am certat cu el, dar n-a mai venit, nu stiu de ce si nici nu m-am dus sa-l intreb“, a spus batrânul. Cu toate ca are o vârsta inaintata, barbatul s-a gândit sa faca totusi ceva ca apa sa nu mai vina peste el. „Fusei in deal, prin gradina din spatele casei, ca sa fac un sant sa nu mai vina apa peste casa“, a spus Ion Dragomir. In ciuda greutatilor, batrânul nu poate sa nu faca haz de necaz. „Am un câine al naibii, ca ii dau numai carne. Ca am bani, am pensie de trei milioane si jumatate si imi ajunge, ca pe apa nu trebuie sa dau banii“, a spus Ion Dragomir. Intrebat cum se descurca cu batrânetea si cu singuratatea, tristetea a revenit pe chipul batrânului. „Mâncarea mi-o fac singur si cum o fac asa o manânc. Nu ma supar pe nimeni, nu ma cert cu nimeni. Si beau mai mult ceai, ca e iarna, ca e vara, beau ceai. Cu vederea o duc rau de tot. Cinci sute de mii se duc in fiecare luna pe medicamente. Am fost ieri sa-mi iau si eu doua pâini din sat si am facut o ora dus-intors. Eu merg oricum mai greu, iar cu noroaiele astea… Ce sa fac, mai plâng, ma mai jelesc. Dumneavoastra nu stiti cum e sa stai singur la 94 de ani si sa nu aiba cine sa-ti aduca o caldare cu apa. Ar fi mai bine daca ar veni dealul asta o data ca sa ma ingroape aici“, a mai spus Ion Dragomir.


Apa din fântâni nu este potabila


Inaintând cu greu prin noroiul de pe ulita, ne-a intâmpinat o femeie ce tinea in mâini doua cizme. „Venii cu cizme, ca nu stiam daca aveti. N-am vazut noroi ca acum de când sunt. A inceput sa mi se farâme si casa. M-am mutat la fata, dar ginerele nu ma vrea, m-a injurat aseara. Acasa am barbatul infirm, are 60 de ani si are probleme cu muschii de la picioare, iar coasta asta a inceput sa o ia la vale. Unde sa ma duc eu? Macar de mi-ar da bani de un grajd, ca ma mut in el“, a spus Maria Punga. Ca sa vada cum stau lucrurile, femeia a inceput sa studieze miscarea pamânturilor care-i ameninta locuinta. „Am pus semne ca sa vad daca pleaca la vale si sa stiti ca pleaca. Nu trebuia sa plece, au fost pomi, dar oamenii i-au taiat, colea daca nu sapau la cazma, nu se intâmpla asa“, a mai spus femeia.


Pe lânga toate astea, lipsa apei potabile le da mari batai de cap localnicilor. „Ca sa bem caram apa tocmai de la biserica, iar de spalat spal cu apa din fântâna pe care o am in curte si cum bag mâna in apa cum ma umplu de blânde rosii pe piele. Mi se trage de anul trecut de când a venit apa mare si am trecut prin ea pâna la piept. Am fost si la Fundeni, dar tot nu mi-a trecut, cum ma ating de apa asta, cum mi se pateaza pielea. Ce sa fac, trebuie sa spal si nu pot cara atâta apa“, a mai spus Maria Punga.


In case stau numai gainile


Putin mai la vale este gospodaria lui Ionel Birsanescu, acum plina de gunoaie si mizerii aduse de apele revarsate ale Meretelului. Acesta nu mai sta demult aici. Locuieste intr-o camera pe care i-a oferit-o patronul magazinului la care lucreaza. „Nu mai stau aici de anul trecut. E prea mult mâl si e mizerie. Stau la magazin, in camera data de patronul meu. In casa cresc gainile si mai trec pe aici numai ca sa le dau iepurilor si calului de mâncare“, a spus Ionel Birsanescu. Vizavi de casa acestuia este casa Ilenei Alexandru. Aceasta locuieste aici impreuna cu sotul si copilul de 11 ani. „Am fugit de fiecare data din calea apelor. Cum vad apa ca ajunge la scara, nu mai stau. Sotul meu a fost plecat la munca in Italia si nu stia ce se intâmpla acasa, dar m-a vazut pe un post de televiziune international si a venit acasa. Nici el nu a putut sa stea acolo sa munceasca, nici aici nu mai putem sta pentru ca nu avem cu ce sa ne reconstruim casa. Acum locuim intr-o anexa pentru ca peretii locuintei stau sa cada“, a spus Ileana Alexandru.


Trei sate izolate


Comuna Sopot are trei sate izolate, Bascov, in care locuiesc 630 de oameni si cei mai multi tineri ai comunei, Pereni, cu 74 de locuitori, si Cernat, cu 86. „Din cauza drumurilor impracticabile, copiii din aceste sate nu pot ajunge la scoala de centru“, a spus Catalin Traistaru, primarul comunei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS