Tibi Patru, Bogdan Berneanu, Simona Mladin, Mihai Gavrila si Vergica Diaconu constituie, in opinia politiei, un „grup de crima organizata“ care a obtinut ilegal o returnare de TVA de 5,5 miliarde de lei.
Un grup de ziaristi craioveni este cercetat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pentru faptul ca s-au indeletnicit cu obtinerea unor returnari ilegale de TVA si spalarea de bani. Cunoscutii jurnalisti Bogdan Berneanu, de 34 de ani, si Tibi Patru, de 47 de ani, au fost deja arestati preventiv pentru 30 de zile, in baza unui mandat emis luni seara de Tribunalul Dolj, iar invinuitii Mihai Gavrila, de 25 de ani, Simona Mladin, de 28 de ani, si Vergica Diaconu, de 46 de ani, s-au ales cu interdictia de a parasi localitatea. Dosarul penal aflat acum in ancheta procurorilor Serviciului Teritorial Craiova din cadrul DIICOT vizeaza savârsirea „de catre un grup de crima organizata“, dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Române, a infractiunilor de inselaciune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, spalare de bani, evaziune fiscala si asociere in vederea savârsirii de infractiuni, fapte comise cu scopul de a obtine, in august 2004, o returnare ilegala de TVA de circa 5,5 miliarde de lei de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj.
Tranzactie fictiva cu utilaje tipografice
Dupa cum au stabilit pâna in prezent anchetatorii, Tibi Patru si Bogdan Berneanu s-au inteles sa incheie o tranzactie fictiva intre firmele SC OLTIB ULTRA SRL Craiova (care il avea printre asociati pe Patru) si SC MEDIA GRUP GAZETA SRL Craiova (condusa din umbra de Berneanu). Tranzactia viza achizitionarea si receptionarea unor utilaje tipografice, care insa nu s-au aflat niciodata in patrimoniul SC OLTIB ULTRA. Procurorii au ajuns la concluzia ca scopul intelegerii privind tranzactia fictiva ar fi fost inca de la inceput obtinerea unei rambursari ilegale de TVA de la DGFP Dolj.
Vânzarea-cumpararea presupuselor utilaje tipografice, ce ar fi valorat circa 35 de miliarde de lei, s-a efectuat in iunie 2004, prin intermediul unor apropiati ai celor doi: Vergica Diaconu (administrator la SC OLTIB ULTRA SRL Craiova), Simona Mladin (jurist la SC MEDIA GRUP GAZETA SRL Craiova) si Mihail Gavrila (administrator la SC MEDIA GRUP GAZETA SRL), care isi asternusera semnaturile pe documente ce atestau operatiunea comerciala fictiva derulata intre cele doua societati. In baza documentelor false, firma SC MEDIA GRUP GAZETA SRL – cea care in acea vreme edita ziarul Gazeta de Craiova (devenit ulterior Gazeta de Dolj), cotidian care spera ca a dat „lovitura de gratie“ – a solicitat si obtinut de la DGFP Dolj o rambursare ilegala de TVA de 5.555.926.754 de lei.
In august 2004, DGFP Dolj a virat suma de circa 5,5 miliarde de lei in contul SC MEDIA GRUP GAZETA SRL Craiova. In baza unor contracte fictive privind creditarea acestei societati, jurista Simona Mladin a retras din contul de la Banca Transilvania cea mai mare parte a sumei. Conform procurorilor, banii i-ar fi fost dusi lui Bogdan Berneanu, o parte din ei ajungând si la Tibi Patru.
Din nou inspectoarea Seftulescu
Verificarea dosarului privind solicitarea de returnare a TVA catre firma SC MEDIA GROUP GAZETA SRL a fost efectuata de inspectoarea Georgeta Seftulescu de la DGFP Dolj. Inspectoarea Seftulescu, cea care a dat unda verde restituirii ilegale de TVA in acest caz, este aceeasi persoana trimisa in judecata de Parchetul Tribunalului Dolj in urma cu un an, fiind acuzata de avizarea ilegala a unei returnari de TVA de 3,7 miliarde catre omul de afaceri craiovean Ile Pascalau.
„Lovitura de gratie“
Infiintata in 2004 cu miliardele daruite de sefii de atunci ai finantelor doljene, Lucian Zaharia si Simona Busica, Gazeta de Craiova a tinut-o dintr-o „lovitura de gratie“ in alta. Din 9 noiembrie isi schimba numele in Gazeta de Dolj si capata un manager de „exceptie“.
Condamnare pentru santaj
Tibi Patru a fost condamnat la un an de inchisoare cu suspendare pentru santaj, sentinta pronuntata de o instanta din Harghita. Daca va fi gasit vinovat si va primi o condamnare cu inchisoarea in urma restituirii ilegale de TVA, Patru va trebui sa-si efectueze si pedeapsa restanta.