9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAderarea se decide in iunie

Aderarea se decide in iunie

Pentru a satisface cererile UE privind combaterea coruptiei, Bulgaria a intreprins masuri ferme in aceasta directie, spre deosebire de România care se face ca nu aude apelurile de la Bruxelles, comenteaza AFP. Cu toate ca ritmul justitiei este foarte lent, in Bulgaria responsabili cu rang inalt, acuzati de nereguli financiare, au inceput sa fie plasati in detentie preventiva. Aceasta in opozitie cu ce se intâmpla in România, unde deputatii au refuzat, in urma cu câteva zile, sa autorizeze o perchezitie la domiciliul fostului premier Adrian Nastase, continua agentia. România si Bulgaria urmeaza sa devina membre ale UE la 1 ianuarie 2007, daca nu va fi declansata clauza de salvgardare, dar pentru aceasta trebuie „sa arate ca nimeni nu este mai presus de lege, iar coruptia la nivel inalt poate fi eradicata“, a subliniat Olli Rehn, comisarul european pentru extindere in cadrul unui Consiliu al Ministrilor de Externe desfasurat la Salzburg, Austria.


Amânarea deciziei pâna in noiembrie, nepractica


Referitor la decizia pe care europenii o vor lua referitor la aderarea România si Bulgariei, Rehn a declarat intr-o conferinta de presa: „Vom prezenta raportul nostru final pentru România si Bulgaria la mijlocul lunii mai si ne asteptam ca decizia finala sa fie luata de Consiliul European in luna iunie“. Oficialii europeni au afirmat ca nu ar fi practic ca decizia privind aderarea celor doua tari sa fie lasata in suspensie pâna in noiembrie, pentru ca atât UE, cât si cele doua state candidate trebuie sa prevada acest lucru in bugetele lor, comenteaza AFP.


2007, perspectiva viabila


Olli Rehn se arata inca optimist in privinta României si Bulgariei declarând la Salzburg: „Perspectiva 2007 este viabila pentru ambele, dar amândoua trebuie sa parcurga drumul ramas, sa-si foloseasca intreaga energie si sa depuna toate eforturile pentru punerea in practica a reformelor’“. Acesta a continuat: „Intrarea in UE a Bulgariei si României la data prevazuta, 1 ianuarie 2007, inca este realizabila“, chiar daca cele doua tari mai au de obtinut progrese. Seful diplomatiei franceze, Philippe Douste-Blazy, nu a ascuns rezervele Parisului in ceea ce priveste extinderea Uniunii Europene catre Balcani, dar in schimb a avut o atitudine pozitiva in privinta viitoarelor doua state membre ale organizatiei, România si Bulgaria.


Olanda vrea raport decisiv in noiembrie


Comisia Europeana urmeaza sa publice un raport de monitorizare in luna mai, in urma caruia va fi dat verdictul in privinta aderarii României si Bulgariei, potrivit unor surse comunitare. Insa Ben Bot, ministrul olandez de externe are alt punct de vedere, acesta declarând in cadrul Consiliului Ministrilor de Externe de la Salzburg ca decizia privind aderarea României la UE va fi luata in noiembrie. „Un al doilea raport este prevazut in noiembrie si vom lua decizia pe aceasta baza“, a precizat acesta. Aceleasi surse comunitare anunta ca acest raport din noiembrie este destinat sa „mentina presiunea“ asupra Sofiei si Bucurestiului. Din motive de organizare bugetara, o decizie in privinta extinderii nu poate fi luata in ultimul moment, cu doar câteva saptamâni inaintea datei efective de aderare, a explicat sursa citata. Bot a mai declarat in cadrul aceluiasi consiliu ca „România si Bulgaria isi dau toata silinta si, mentinând presiunea, le putem mentine pe calea cea buna“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS