19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBijuterii din aur pentru profesoare

Bijuterii din aur pentru profesoare

Ziua de 8 Martie a completat caseta cu bijuterii a profesoarelor si invatatoarelor. Cercei, bratari, brose sau lantisoare de aur au fost accesoriile perfecte care au insotit imensele buchete de flori.


Bratari, coliere, cercei, brose si alte accesorii de aur au fost ieri, de 8 Martie, cadoul perfect oferit de elevii craioveni, „in semn de pretuire“, doamnelor invatatoare si profesoare. Alaturi de darurile pretioase, cumparate de scolari cu bani din bugetul familiei, au stat si buchetele de flori care in aceasta perioada au fost in topul preferintelor. „Cel mai bine s-au vândut garoafele, lalelele si freziile, care nu au sarit de 30.000 de lei, dar asta nu inseamna ca trandafirii sau crinii imperiali nu au fost cumparati“, a spus Marian Vlaicu, comerciant de flori. Acesta a precizat ca, asemeni anilor anteriori, cei mai fideli cumparatori au fost si in acest an elevii, care au daruit flori doamnelor de la catedra. „Bineinteles ca, pe lânga alte cadouri, am cumparat si flori. Asta face parte din traditie“, a spus Delia Iordache, eleva la Colegiul National „Stefan Velovan“ din Craiova.


„Profesoarele, rasplatite din plin de elevi“


Pentru a putea safisface gusturile profesoarelor, elevii au scos din buzunarul parintilor diverse sume de bani. De la 100.000 de lei si pâna la 400.000 de lei, in functie de unitatea de invatamânt (scoala generala, liceu sau colegiu de prestigiu), in Banie toti elevii au avut de cotizat. „Pentru 8 Martie am strâns bani la clasa. Fiecare elev a dat cât a putut. De la minimum 100.000 de lei si pâna la 400.000 de lei. Cel putin la noi in scoala acestea au fost preturile. Am auzit ca in «Carol I» scorurile sunt si mai mari“, a spus o eleva de la Colegiul National „Fratii Buzesti“. Sumele reale insa nu le stie nimeni, cert este ca insasi conducerea Colegiului National „Carol I“ din Craiova spune ca, intr-o institutiei de invatamânt unde femeile sunt majoritare, este si firesc ca fiecare sa primeasca o mica atentie din partea elevilor. „Colegele noastre au fost rasplatite din plin de elevi. La primele ore ale zilei, cancelaria arata ca o sera de flori. Pe unde intorceai capul vedeai numai buchete imense de flori“, a spus Daniel Barbu, directorul Colegiului. Acest lucru este recunoscut si de Maria A., eleva la colegiul „Carol I“, care a declarat: „Din banii pe care i-am strâns la clasa, dirigintei i-am cumparat o brosa de aur, iar celorlalte profesoare casete de bijuterii… Lânga aceste daruri am pus simbolic si câte un buchet de flori“.


Nici prescolarii doljeni nu s-au lasat mai prejos decât colegii lor mai mari si au oferit ieri, de Ziua Femeii, educatoarelor de la gradinite, cadouri scumpe. „Cum sa nu dam bani pentru diriginta sau invatatoare, când fratiorul meu mai mic a dat bani la gradinita pentru educatoare…“, a spus aceeasi adolescenta.


„La femeia de serviciu se gândeste cineva…?“


Intr-o lume in care predomina saracia, o parte a craiovenilor spun ca ar fi normal sa existe si un simt al masurii. „Ca se da o floare sau o ciocolata nu este o crima. Ba mai mult, e chiar un gest de noblete, toata lumea procedeaza asa. Dar sa dai sume colosale pe bijuterii scumpe (un gram de aur costa intre 500.000 si 550.000 de lei) pentru invatatoare sau profesoare este exagerat. Cert este ca nu acelea care primesc sunt de vina, ci parintii copiilor care recurg la astfel de practici“, a spus Ion Belu, din Craiova. Acesta a completat cu faptul ca a oferi cuiva drag o floare este un gest ce tine de educatie. „Regret ca spun acest lucru, dar ne aflam intr-o lume a competitiei. O femeie este o femeie, indiferent de statutul sau pozitia ei sociala. Oare la femeia de serviciu se gândeste cineva…?“, a precizat craioveanul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII