16.7 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVacariu, stapân pe morile din Dolj

Vacariu, stapân pe morile din Dolj

SC Morarit Service SA sta sa se prabuseasca. Ioan Vacariu, actualul director interimar al Directiei taxe si impozite a Primariei Craiova si fost manager al moraritului doljean, este acuzat de inspectorii fiscali de „inginerii“ financiare.


Dupa ce Banca Religiilor a inceput sa se simta din ce in ce mai rau, Ioan Vacariu, functionar important al acesteia, s-a retras strategic la SC Morarit Service SA, devenind in scurt timp (august 1998) director general al acesteia. Pâna la venirea sa ca director, postul era ocupat de Doina Rusu, pe care a virat-o catre functia de presedinte la Asociatia salariatilor din unitate, ramânând doar membru al Consiliului de Administratie al SC Morarit Service SA. Asociatia a negociat si a cumparat in rate de la FPS, in anul 1999, 39,9% din actiunile societatii, 0,02% din actiuni cumparându-le Ioan Vacariu ca manager, iar restul de 60% fiind detinut si acum de cuponari.


Mâna moarta a moraritului


La data când Asociatia salariatilor a cumparat de la FPS pachetul pe care-l detinea, in Morarit Service erau 83 de mori taranesti, iar in vara anului trecut mai ramasesera 47 de mori, pentru 30 dintre acestea existând dosare de notificare pe Legea nr. 10/2001. Chiar de la cumpararea actiunilor de la FPS Asociatia salariatilor s-a lansat in operatiuni financiare de anvergura, sub nasul directorului societatii, si el membru marcant al asociatiei. Ca sa poata licita actiunile scoase la vânzare de FPS, salariatii aveau nevoie de prezenta unei mâini moarte care sa le asigure legalitatea licitatiei si câstigarea ei. Pentru aceasta, Doina Rusu, mai-marele Asociatiei salariatilor, a recunoscut in toamna anului trecut ca a scos din contul asociatiei 130 de milioane de lei si le-a virat catre SC ATENA SRL din Craiova (societatea apartinea unui anume Popescu Mihai), care a participat la licitatie jucându-si rolul de mâna moarta pentru care se angajase. A doua zi dupa licitatia care a desemnat Asociatia salariatilor drept câstigatoare, SC ATENA a virat banii inapoi la asociatia care-i daduse pentru garantia de participare la licitatie. De la achizitionarea pachetului de 40% din actiunile SC Morarit Service SA, a inceput un lung sir de „inginerii“ prin care Consiliul de Administratie a confundat sistematic conturile Asociatiei salariatilor cu conturile unitatii pe care o conducea, pe de o parte, iar pe de alta parte, conducerea societatii a inceput sa imprumute societatea cu bani in contul carora in decursul câtorva luni a stors dobânzi de câteva sute de milioane de lei taind orice portita de redresare a societatii. In paralel cu acestea, directorul Vacariu a cumparat utilaje din morile societatii la preturi de fier vechi cu care, dupa cum a afirmat, a utilat cele trei mori pe care le are in proprietate. Pentru merite manageriale deosebite si performante profesionale remarcabile, primarul Antonie Solomon l-a promovat in functia de director interimar al Directiei taxe si impozite la Primaria Craiova.


A vândut cioara de pe gard


Cea mai tare afacere pusa la cale sub obladuirea directorului Ioan Vacariu este legata de moara de la Popânzalesti, comuna Dragotesti, judetul Dolj. In anul 2002, Asociatia salariatilor, reprezentata de Doina Rusu si Constantin Andrei, care erau si membrii marcanti ai Consiliului de Administratie de la SC Morarit Service SA al carui presedinte era chiar Vacariu, a incheiat o promisiune bilaterala de vânzare-cumparare a morii cu SC COMPANY SRL. Vânzatorul declara ca a dobândit moara in baza contractului de vânzare-cumparare de actiuni din 1.09.1999 incheiat cu FPS Dolj. Cei doi reprezentanti ai asociatiei au mintit in deplina cunostinta de cauza, pentru ca FPS nu vânduse moara de la Popânzalesti, ci doar 40% din actiunile SC Morarit Service SA care detinea printre altele si moara cu pricina. Rusu si Andrei au incasat un miliard de lei de la SC COMPANY ABV cu un ordin de plata care poarta aceeasi data cu imputernicirile pe care le aveau de la salariati si cu data autentificarii promisiunii. Mai mult, reprezentantii Asociatiei salariatilor nu puteau sa promita vânzarea morii pentru ca la acea data moara fusese notificata pe Legea nr. 10/2001, or, pâna la lamurirea situatiei, orice instrainare de bunuri notificate trebuia suspendata. „Moara ce face obiectul prezentului contract a fost notificata de fostul proprietar si s-a primit notificarea de la fostul proprietar in temeiul Legii nr. 10/2001“, scrie in promisiunea bilaterala de vânzare-cumparare incheiata intre Asociatia salariatilor si SC COMPANY ABV SRL. La capitolul clauze speciale al antecontractului de vânzare-cumparare, asociatia salariatilor promite celui care a dat miliardul de lei ca, daca nu va putea sa-i vânda moara de la Popânzalesti sau alta moara similara, sa-i restituie in loc de un miliard de lei, cât achitase cumparatorul, doua miliarde de lei. „In cazul in care promitenta vânzatoare nu este de acord cu cele mentionate, vânzatoarea se obliga sa-i restituie cumparatorului dublul sumei achitate, si anume doua miliarde de lei“, promisiune bilaterala de vânzare-cumparare din 21 martie 2002. Desi banii au fost incasati de Asociatia salariatilor care nu avea in proprietate moara de la Popânzalesti, societatea Morarit Service SA a fost cea care i-a atribuit SC COMPANY ABV pe baza a doua facturi emise in septembrie 2002 utilajele si cladirea morii cu pricina. Desi moara nu trebuia sa fie vânduta pâna la clarificarea situatiei juridice, ea a fost vânduta si revânduta in asa fel incât proprietarul nu mai stie impotriva cui sa se intoarca cu proces de recuperare a morii.


Salariatii, camatari la locul de munca


Sub obladuirea aceluiasi director general, Ioan Vacariu, in anul 2003 a inceput alta forma de stors bani de la SC Morarit Service SA. In luna mai, SC Morarit Service SA, aflata in impas financiar, a fost creditata de patru salariati ai sai cu aproape 500 de milioane de lei, pe baza de dispozitii de plata. Pentru acesti bani, conducerea societatii nu a incheiat contracte de creditare, dar a avut grija sa plateasca dobânzi in valoare de peste 200 de milioane de lei. Pentru opt luni ale anului 2003 , societatea a calculat o dobânda de 100 de milioane de lei, adica mai mult de 20% pe an, ceea ce inseamna ca SC Morarit Service SA era la acea data cea mai buna banca de depunere a economiilor celor patru salariati cu dare de mâna. Au urmat in paralel o serie intreaga de vânzari de grâu si utilaje de la Morarit Service SA, iar contravaloarea facturilor a fost incasata de Asociatia salariatilor ca si când aceasta ar fi fost vânzatoarea bunurilor. Directorul societatii, Ioan Vacariu, vazând ca totul se duce de râpa, a cumparat si el de la societatea pe care o conducea prin firma lui si a sotiei, SC VAVIPAN SRL, tot felul de utilaje de morarit pe care le-a platit cu acte in regula in decursul anului 2002 societatii de la care le-a cumparat, si nu Asociatiei salariatilor despre incurcaturile careia pare ca nu stie nimic. „Am luat acele utilaje la pretul de fier vechi si nici nu le-am folosit pe toate in cele trei mori pe care le detin in Dolj si in Gorj. Morile le-am cumparat de la cei care le-au dobândit, iar o parte din utilaje le-am cumparat de la alte firme si din alte judete. Am achitat toate facturile si ceea ce am cumparat provine de la licitatii“, a spus Ioan Vacariu. E adevarat ca in timp ce morile societatii pe care o conducea abia isi mai trageau sufletul, morile familiei Vacariu mergeau in plin din moment ce tot in decursul anului 2002 au macinat 248 de tone de grâu, cantitate ce provenea de la unitatea pe care o conducea seful familiei. Un control al inspectorilor fiscali de la DGFP Dolj, efectuat imediat dupa plecarea lui Vacariu din societate, a scos la iveala faptul ca morile familiei au macinat, in decursul anului 2002, 248 de tone de grâu pentru care s-a platit suma de 708.178.520 de lei, adica grâul de la morile familiei a fost cumparat de la societatea condusa de seful Vacariu cu pretul de 2.800 lei/kg. Pentru toate ilegalitatile descoperite de inspectorii fiscali, directorul de atunci al societatii, intr-o nota explicativa, spune ca nu a avut cunostinta de nimic pentru ca se ocupa in mod expres de compartimetul juridic, de personal si de achitarea obligatiilor la bugetul statului. „Subsemnatul s-a ocupat in mod expres de compartimentul juridic in acea perioada, fiind pe rol aproximativ 130 de procese de retrocedare, probleme de personal si achitarea obligatiilor catre bugetul statului“, precizari ce tin loc de nota explicativa data inspectorilor fiscali care au efectuat controlul la societate dupa plecarea lui Ioan Vacariu.


De la sef peste morari, sef peste taxele si impozitele Craiovei


In urma unei furtunoase sedinte a actionarilor din mai 2005, directorul Ioan Vacariu s-a retras in glorie de la societate, ajungând peste putin timp director peste taxele si impozitele din Craiova. In urma lui, asociatii au decis ca toti membrii consiliului de conducere care i-au fost parteneri trebuie revocati si numiti alti trei in fruntea carora a fost aleasa ca presedinte si director Verginica Ruptureanu. Acesta a cerut un control de specialitate in urma caruia au iesit la iveala lucruri de neimaginat. Rezultatele controlului stau la baza unui dosar penal aflat in cercetare la politia judeteana. Peste toate acestea, fostul director general al SC Morarit Service SA, Ioan Vacariu, spune ca nu se face vinovat de neregulile constatate si face si el la rândul lui o sesizare catre societatea pe care a parasit-o in graba cerând dreptate in numele sau ca actionar semnificativ al societatii. El cere sa se verifice daca actualii administratori respecta legislatia in vigoare privind vânzarea de active, desi la vremea când cumpara utilaje in nume personal nu a cerut sa se verifice legalitatea vânzarilor. Directorul de la taxe si impozite Craiova cere acest lucru in numele lui Ioan Vacariu – „actionar cu un numar de 200.000 de actiuni“ – si pretinde sa i se „comunice tot ce se intâmpla in SC Morarit Service SA cu privire la ceea ce inseamna situatie patrimoniala si financiara… si sa mi se puna la dispozitie documentele solicitate la adresa din Craiova“, adresa nr.1002 din 14.11.2005. Daca Vacariu este sau nu vinovat de ceea ce s-a intâmplat la SC Morarit Service SA in cei peste sase ani cât a condus societatea vor stabili organele abilitate. Deocamdata, intrebarea care se pune este cât de moral este gestul lui Antonie Solomon de a numi, fie chiar si cu delegatie, in fruntea directiei primariei un om asupra caruia planeaza macar suspiciunea ca nu vede bine in conditiile in care sub nasul sau de director general s-au intâmplat toate nenorocirile descoperite de inspectorii fiscali.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS