20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Balul izmenelor

Obiceiuri noi in Mehedinti. Localnicii din comuna Ilovita au serbat in noaptea de sâmbata spre duminica a X-a editie a concursului-parada Balul izmenelor.


Concursul este in fapt un bal popular, iar toti cei care vin la caminul cultural din centrul satului trebuie neaparat sa fie imbracati in „cioarecii oltenesti“. Balul cioarecilor oltenesti a ajuns la cea de-a X-a editie si a fost preluat din Banat, Ilovita fiind amplasata in zona de interferenta a Banatului cu Mehedintiul. Petre Tinica, organizatorul si omul care a dat nastere acestui nou obicei din Mehedinti, ii indeamna pe baieti ca la fiecare sarbatoare mare sa se imbrace asa cum o faceau cei batrâni, pentru a nu se pierde traditia.


Balul la care au participat peste 40 de perechi imbracate in izmene si costume populare a fost o adevarata sarbatoare a localnicilor, care s-au strâns cu mic, cu mare in centrul satului, sala caminului cultural fiind neincapatoare. Cei prezenti au jucat si chiuit pe acorduri muzicale oltenesti, dar si banatene pâna la ivirea zorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS