11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCâinii comunitari din Craiova ne-au costat doua miliarde de lei

Câinii comunitari din Craiova ne-au costat doua miliarde de lei

Problema câinilor vagabonzi aflati pe strazile din Craiova este alarmanta. Reprezentantii Serviciului Ecarisaj Craiova sustin ca in anul 2005 au fost eutanasiati peste 2.800 de câini, dar, in loc ca numarul acestora sa scada, animalele sunt si mai multe in prezent…


Primaria Craiova sustine ca a alocat pentru gestionarea Adapostului canin de la Facai in anul 2005 aproximativ doua miliarde de lei. „Doar pentru hrana am cheltuit, anul trecut, 108.450.000 de lei, iar pentru medicamente 99.950.000 de lei. Restul banilor au fost folositi pentru plata salariilor angajatilor, pentru achizitionarea de substante dezinfectante necesare, dar si pentru alimentarea cu motorina a masinii de ecarisaj“, a mentionat Sorin Ciobanu, directorul Serviciului de Salubritate Craiova, de care apartine Adapostul canin de la Facai.


2.800 de câini eutanasiati anul trecut


Reprezentantii Serviciului Ecarisaj Craiova sustin ca in 2005 au fost adapostiti la Facai 3.073 de câini. Din acest numar, doar 200 au fost adoptati de craioveni. „Restul de animale, 2.800, au fost eutanasiate… Din cele 200 de cereri de adoptie, 18 au venit din partea unor persoane fizice, oameni care au venit si au platit taxa de peste 750.000 de lei stabilita de Consiliul Local Craiova pentru fiecare câine luat acasa. Doar 180 de câini au fost adoptati de asociatiile pentru protectia animalelor din Craiova, „Suflete nevinovate“, care are un adapost canin la Cârcea, si „Viata animalelor“ are un adapost in comuna Dudovicesti. Asociatiile nu platesc insa taxa pentru câinii ridicati!“, a precizat Ionel Avram, seful Serviciului Ecarisaj Craiova.


Reprezentantii Serviciului de Ecarisaj de la Adapostul de la Facai sustin ca pentru fiecare câine comunitar prins prin cartierele Craiovei si adus la Facai se cheltuieste destul de mult. Acestia au mentionat ca imediat ce animalul este adus in Adapostul de la Facai este vaccinat antirabic. „Vaccinul se numeste Rabirom si costa 3.900 de lei, la care se adauga costurile pentru seringa, ac, dezinfectantul, in total aproximativ 10.000 de lei. Apoi deparazitarea câinilor necesita alti bani, eliberarea unui carnet de sanatate, circa 7.500 de lei, anestezia cu tot cu seringa aproximativ 40.000 de lei, costurile pentru ustensilele de dezinfectare a animalului, aproximativ 25.000 de lei. Animalului i se administreaza antibiotice Neopen, timp de trei zile, costul unei asemenea operatiuni ajungând la 20.500 de lei… Hrana câinelui, care consta doar in granule speciale pentru animale, pentru 14 zile ajunge la 116.382 de lei… Cel mai scump este insa microcipul care i se pune catelului, acesta ajungând la 157.000 de lei. Pentru cheltuielile mentionate, dar si altele indirecte, valoarea la care poate fi adoptat un câine ajunge la 780.304 lei, pentru o femela, si 756.324, pentru un mascul“, a adaugat Ionel Avram.


Un veterinar la… zece câini pe zi


Reprezentantii Serviciului de Ecarisaj Craiova sustin ca numarul aproximativ al câinilor vagabonzi din Craiova este alarmant, depasind 5.000. Zilnic, hingherii aduc in Adapostul canin de la Facai aproximativ zece câini… „Nu avem decât o singura echipa care se ocupa de Adapostul de la Facai. Eu sunt medic veterinar acolo, singurul de altfel, alaturi de un tehnician. Am avea nevoie de cel putin inca trei echipe, pentru a reusi sa facem fata. Situatia câinilor vagabonzi din Craiova este alarmanta, având in vedere ca o catea fata de doua ori pe an… Avem in continuare solicitari din partea iubitorilor de animale pentru adoptarea unui câine, insa sunt extrem de putine. In cele 14 zile, cât cazam un catel la Facai, sunt foarte putini care vin sa ii adopte, restul animalelor sunt eutanasiate“, a precizat Ionel Avram.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII