20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBiserica noua cu temelii stravechi

Biserica noua cu temelii stravechi

Locuitorii Bulzestiului au fost mereu aproape de divinitate. „Bulzestenii au fost si au ramas foarte credinciosi. Pâna in 1989 aici existau cinci biserici, iar cu putin inainte de Revolutie a fost construita si cea de-a sasea“, a spus Marin Birau. Biserica Sfântul Dumitru a fost ridicata pe temeliile Bisericii Sfintii Voievozi, ruine ce datau din timpul domnitorului Matei Basarab. „Cu sprijinul poetului Marin Sorescu si cu al Mitropolitului Nestor Vornicescu am reusit sa ridicam biserica in numai un an. Am avut parte de tot felul de amenintari, ca ne vom pierde slujbele – eu eram primar in acea vreme – ca nu stim ce ne apucam sa facem. In plin regim comunist noi ne-am incapatânat sa facem o biserica. Si pâna la urma am reusit“, a mai spus Birau.


Sângele a adus biserica in paragina


Pentru a scapa totusi de amenintari si de eventualele probleme, cei implicati in ridicarea bisericii au sustinut ca, de fapt, ei nu fac altceva decât sa renoveze un lacas de cult. „Am spus ca nu facem decât sa renovam o biserica mai veche ca sa nu avem probleme cu autoritatile, dar nu a fost vorba de asa ceva. Biserica noua a fost ridicata din temelii pe locul fostului lacas ale carui ruine nu aveau, in cel mai inalt punct, coltul din partea stânga a altarului, nici macar un metru“, a afirmat Marin Birau. Cu toate problemele intâmpinate, Biserica Sfântul Dumitru a fost sfintita in 1989, pe 27 octombrie.


Legenda spune ca asezamântul ridicat in vremea domniei lui Matei Basarab a fost abandonat pentru ca la un moment dat a avut loc, chiar in incinta bisericii, un scandal intre preot si cântaret, scandal care a degenerat intr-o bataie in toata regula incheiata cu varsare de sânge. Credinta din acele vremuri spunea ca picior de om nu mai avea voie sa calce prin locul unde a ramas pata de sânge. Lacasul de cult a fost parasit si cu timpul s-a distrus ajungând pâna la noi doar ruinele temeliei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS