Nebunie la Poiana Mare…

Autori


Transferarea la Sapoca a bolnavilor psihic penali de la Spitalul din Poiana Mare s-a lasat cu scandal. Dupa ce au batut trei jurnalisti, angajatii spitalului l-au sechestrat pe directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Dolj.

Bolnavii psihic din cele patru sectii penale ale Spitalului de Neuropsihiatrie Poiana Mare au fost transferati ieri la Spitalul de Psihiatrie din Sapoca, judetul Buzau. La ora 8.00, sase autobuze si doua ambulante venite de la Buzau au intrat pe poarta spitalului din Poiana Mare. Formalitatile de imbarcare a bolnavilor au durat aproape trei ore, dupa care convoiul de autobuze, insotite de politisti doljeni si jandarmi de la Buzau, a plecat in sunet de sirene si sclipiri de girofaruri.

Mai multi angajati decât pacienti

Transferarea bolnavilor a fost, in sine, o chestiune destul de simpla. Documentele lor erau deja pregatite, bagajele erau facute, li s-au dat medicamentele pentru intreaga zi si hrana rece pentru drum, au fost sedati, apoi suiti in autobuze. Bolnavii care plecau au fost destul de linistiti, au plâns putin, dar s-au calmat, la câte sedative primisera. Aveau mai mult aerul unor oameni care pleaca in excursie cu autocarul. Nu acelasi lucru se putea spune despre cronicii care ramâneau si despre angajatii spitalului, care au varsat multe lacrimi de despartire. „Mie imi pare rau ca pleaca bolnavii, pentru ca aici aveau conditii foarte bune. Aveau mâncare, caldura, ca era noua centrala, da’ ce sa facem…“, spunea Ionel Rijnita, electrician in cadrul spitalului. „Ne pare rau ca pleaca“, sustinea asistenta Daniela Toana. „Cum sa nu ne para rau, ca doar i-am crescut si am avut grija de ei ca de copiii nostri“, a completat asistenta Emilia Cosereanu.

Parerea de rau a cadrelor medicale se datoreaza si pericolului care le paste de a-si pierde locurile de munca. „Au fost transferati la Sapoca toti bolnavii din sectiile penale, adica 162. In situatia de fata, noi ramânem doar cu cei 275 de bolnavi cronici, in timp ce spitalul are 313 salariati. Luna aceasta vor putea fi platiti toti salariatii, insa de luna viitoare se vor face disponibilizari. Din februarie, din cei 313 salariati vor fi disponibilizati 60“, a anuntat Marcela Ticu, lidera de sindicat din spital.

Transfer nemotivat

Cadrele medicale ale Spitalului de Psihiatrie sustin ca nu inteleg de ce Ministerul Sanatatii si Ministerul Justitiei au dispus desfiintarea sectiilor de penali de la Poiana Mare. „La noi sunt conditii foarte bune, exista hrana suficienta, am pus termopane, gresie si faianta, dam apa calda si caldura tot timpul. De aceea nu inteleg de ce penalii au fost transferati de la noi. Si pentru ei situatia e grea. Peste 50 dintre ei erau doljeni si inchipuiti-va ce inseamna pentru familiile lor sa se duca acum la câteva sute de kilometri sa-i viziteze…“, a declarat Marcela Ticu. Lidera de sindicat sustine ca masura desfiintarii sectiilor de penali de la Poiana Mare nu are nici o explicatie: „Comisia Europeana pentru Prevenirea Torturii a cerut in 1999 inchiderea spitalului. De atunci insa situatia s-a schimbat foarte mult la noi. Mai mult, Ministerul Sanatatii a infiintat in 2001 inca o sectie de penali, pentru ca in 2003 sa se hotarasca inchiderea spitalului. Culmea este ca, in 2004, Amnesty International a facut un raport favorabil spitalului“.

Nici directorul Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare nu pare sa inteleaga motivatia inchiderii sectiilor de penali: „Acest transfer nu s-a motivat in nici un fel, mai ales ca ultima comisie de control de la minister nu ne-a adus nici o acuzatie. Doar din auzite am inteles ca Uniunea Europeana ar fi cerut asta“.


Pumni si picioare pentru ziaristi

Unele dintre cadrele medicale ale Spitalului din Poiana Mare s-au comportat „ca la nebuni“ cu reprezentantii mass-media sositi la fata locului. Nu mai putin de trei jurnalisti – cameramanii televiziunilor Antena 1 (George Nita), Pro TV (Cosmin Gagiu) si TVR Craiova (Cristi Rosu) – au fost snopiti in bataie de câtiva ingrijitori, suparati ca ziaristii incearca sa surprinda imagini din curtea spitalului. Daca Nita si Gagiu s-au ales cu câtiva pumni, Cristi Rosu a fost la un pas de a-i fi distrusa camera de luat vederi. A salvat camera, dar i-au fost sparti ochelarii, in urma loviturilor cu pumnii si cu picioarele, primite inclusiv in figura din partea ingrijitorilor.

Agresiunea s-a petrecut la câtiva pasi de politistii si jandarmii care se aflau in fata Spitalului Poiana Mare. Fortele de ordine n-au putut interveni, insa, pentru ca directorul spitalului, dr. Viorel Oprescu, le interzisese sa puna piciorul in curte. Cerându-i-se un punct de vedere cu privire la agresiunile la care s-au dedat subalternii sai, directorul Oprescu a incercat s-o dreaga: „Daca s-a intâmplat, imi cer scuze! Voi analiza situatia si voi lua masuri“.

Director sechestrat cu tot cu ambulanta

La transferarea bolnavilor de la Poiana Mare a luat parte si directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, dr. Stefan Popescu. Dupa plecarea bolnavilor penali, cadrele medicale ale spitalului, temându-se ca-si vor pierde locurile de munca, au luat cu asalt biroul directorului Oprescu pentru a cere explicatii cu privire la soarta lor. Au nimerit exact in momentul in care dr. Stefan Popescu pleca spre Craiova. Angajatii spitalului au facut un zid viu in fata ambulantei cu care venise directorul Popescu. Soferul directorului adjunct al DSP a dat inapoi si a luat-o spre iesire pe alt drum. N-a avut noroc, pentru ca salariatii spitalului au inchis portile, nepermitându-i directorului adjunct al DSP Dolj sa iasa.

Au urmat minute intregi de parlamentari si negocieri, ocazie cu care Stefan Popescu a promis ca va gasi solutii pentru „umplerea“ spitalului, care are acum 500 de paturi, dar sufera de lipsa de pacienti. Directorul spitalului i-a sarit in ajutor lui Stefan Popescu, venind cu câteva propuneri de crestere a numarului de pacienti. „Incercam sa rezolvam cumva cu salariatii, pentru a nu-i da afara. Sa vedem… Incercam sa-i internam pe bolnavii psihic care nu-si iau tratamentul“, a venit cu ideea directorul Viorel Oprescu. Dupa mai bine de un sfert de ora de discutii, directorului adjunct al DSP i s-a permis sa plece.Comenteaza acum

Un comentariu;

  1. gabriel said:

    Pai domnilor, ar trebui ca sindicatul din Electroputere sa il sechestreze pe ministrul economiei si comertului, echipa rapid sa-l forteze pe domu’ Copos sa nu mai mearga la 6 din 49, si multe asemenea.
    Asta inseamna sa ai un servici si sa ” tii si cu dintii de el “.
    Mare nebunie!

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 31 ianuarie 2006

Local

» Scoala nr. 37 „Mihai Eminescu“ ramâne inchisa
» Angajatii RAT Craiova au fiert un pic in suc propriu
» Scurte stiri
» Granita Craiovei, umflata din pix
» Camataru, stapânul lui Solomon!
» CDR Oltenia „a uitat“ sa aleaga sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala
» Primaria i-a „cuplat“ pe constructori cu sponsorii
» Balteanu, capturat din intâmplare
» Furt pe mâna cu paznicii

Dolj

» Asalt la pasapoarte

Sport

» Oltenii trag tare la antrenamente
» Costea are probleme cu tijele
» Stoica, dorit de sârbi
» Velcovici – „chior“
» Ovidiu Stinga este noul oracol din Banie
» Au reaparut problemele medicale
» Bornescu exerseaza in limba sârba
» Malaele si Adi Popescu, monitorizati de „Dulau“
» Minerul Matasari se pregateste la Olanesti
» Armata – FC Caracal
» Motrenii testeaza Dacia
» Nazismul i-a cucerit pe ultrasii italieni
» Di Canio, robul fascismului
» Co Adriaanse a fost atacat cu pietre
» Internationali turci, in vizorul mafiotilor
» Animalele sunt mai bune decât oamenii!
» „Nu suntem la teatru“
» Colegiul National „Carol I“ a câstigat faza municipala
» „Putem produce surpriza in SUA“

Bani & Afaceri

» Casele de amanet, la un pas de faliment
» Salarii mai mari in administratia publica
» Se cauta director pentru OSPA
» Adio spaga in vama
» Sindicalistii din Finante, in proces cu ministerul
» Prospetimea si eleganta noii generatii Mercedes
» Alfa Romeo Brera – Regina Frumusetii in 2005

Magazin

» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Reduceri la haine de iarna
» Lenjeria intima – intre perle si diamante
» Scurte stiri
» INTRERUPERI PROGRAMATE
» Fereşte-te de radar!
» Picatura de cunoastere
» Variante bicolore in amenajarea unui apartament
» Cum iti alegi patul asa dormi!
» Feriga, o planta ideala de apartament
» Ogarul afgan, un patruped delicat
» PESTE CU SOS TOMAT SI VINETE

Top