Cancerul de col uterin le lasa reci pe femei

Autori


Desi cancerul de col uterin este una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate, doljencele neglijeaza sa se prezinte la controlul periodic pentru depistarea maladiei. Nici Programul national de preventie al Ministerului Sanatatii nu a reusit sa convinga femeile sa vina la medic.

Ca raspândire in lume, cancerul de col uterin este cel mai frecvent intâlnita maladie care afecteaza femeile. Doua femei dintr-o suta il pot face inainte de 80 de ani. Numarul cel mai mare de cazuri se inregistreaza in tarile subdezvoltate sau in cele in care nu exista programe de depistare in masa a acestei afectiuni. Specialistii sustin insa ca daca este depistat in stadiul initial, cancerul de col uterin este cel mai usor de vindecat.

Medicii de familie au refuzat voluntariatul

In ciuda statisticilor ingrijoratoare, in România, implicit in judetul Dolj, populatia este putin interesata de prevenirea bolii, desi disponibilitate din partea Ministerului Sanatatii ar exista. Potrivit Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, in 2001 a debutat Programul national de preventie a cancerului de col uterin. Pâna in septembrie 2004, activitatile pe acest program au constat in intocmirea bazei de lucru (achizitionarea de materiale sanitare si ustensile de laborator). Dupa aceasta perioada s-a trecut la desfasurarea propriu-zisa, al carei scop era acela de a informa femeile cu privire la cancerul mamar si a le facilita efectuarea de investigatii in vederea depistarii bolii de col uterin.

Primul pas a fost insa facut cu stângul. Coordonatorii programului au incercat sa atraga medicii de familie in derularea lui, dar pentru ca nu au fost prevazute si fonduri pentru salarii, acestia au „evitat“ sa faca munca voluntara. „Fiind vorba de un program gratuit, activitatile medicilor de familie nu sunt platite de Casa de Asigurari de Sanatate. Asa se face ca au raspuns greoi la solicitarea noastra. Ne-am dat seama de acest lucru din numarul mic de femei trimise sa-si efectueze testul de depistare a cancerului (testul Papanicolau)“, a sustinut dr. Mihaela Maria Sava, sefa Biroului asistenta medicala, programe, din cadrul DSP Dolj.


Depistarea a fost sub 1%

De la sfârsitul lui 2004, programul de prevenire s-a desfasurat prin cabinetele de planificare familiala, destul de bine organizate si raspândite in intreg judetul, fiind examinate pâna in prezent peste 2.200 de femei. In 2005 insa, adresabilitatea a fost sub asteptari. In loc de 1.000, cum se estima, s-au prezentat pentru teste doar putin peste 700 de femei. „Centrele de planning sunt frecventate in general de femeile tinere, care doresc sa-si programeze sarcina. Asa se face ca tocmai populatia predispusa la imbolnavire, adica femeile trecute de 40 de ani, au fost testate cel mai putin. De aceea, depistarea a fost sub 1%“, a adaugat dr. Sava. Adresabilitatea a fost cu atât mai mica cu cât depistarea cancerului de col uterin nu implica doar testul Papanicolau, ci si o serie de alte teste mult mai sofisticate, cum ar fi examinarea la videocolposcop, pentru femeile carora le sunt depistate infectii uterine. Astfel de teste se efectueaza in cabinetul de oncologie din ambulatoriul de specialitate (policlinica) al Spitalului de Urgenta Craiova si sunt decontate de Casa de Asigurari de Sanatate.

Unde se pot efectua teste in Craiova

In Craiova, testele de depistare a cancerului de col uterin se efectueaza gratuit in cadrul Centrului Judetean de Planificare Familiala de pe Aleea Voinicului, nr. 14, sau la cabinetele de planning din incinta Spitalului Municipal „Filantropia“ (lânga Maternitate), respectiv din cadrul Policlinicii Studentesti.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 27 ianuarie 2006

Local

» Noaptea si ziua dupa dezastru
» Cauza scurgerii de gaze – o sudura rupta
» Ranitii din explozie sunt in viata
» Ajutoare pentru asistente si infirmiere
» Geamurile de la guvern, lichidare de stoc
» Bomba de sub blocuri
» Pagube de 500.000 de euro
» RAT Craiova investeste in ratele pentru plata masinilor
» Craiova, transformata in santier si in urma cu trei ani
» Taximetristii restantieri ramân fara autorizatii
» Reactii on line
» Explozia din Lapus vazuta cu ochi de copil
» Elevii de la Scoala nr. 37 „Mihai Eminescu“, in vacanta fortata
» „Pelerinaj“ la locul exploziei
» Ancheta interna la Distrigaz

Dolj

» Giugea si Groza, salarii micsorate
» Deputatii doljeni, bugetari de peste 20 de miliarde de lei
» Oile de la Macesu de Jos, salvate de greutate
» Verificare la centrele medico-sociale

Sport

» Stinga vrea mai multa comunicare
» Alb-albastrii au trecut cu bine primul test
» Stavaru trage de nas
» Mitchell nu cedeaza
» Duminica libera pentru juveti
» Bani din sut pentru echipa Pandurii
» Amical cu Jiul Petrosani
» Cosmarul portocaliu
» A venit timpul revansei
» Lucescu si Ienei cred in calificare
» Tricolorii mici vor intâlni Germania
» Roma a dat recital pe „Delle Alpi“
» „Extraterestrii“ ingenuncheati
» Tunisia si Guinea s-au calificat in sferturi
» Scurte stiri

Bani & Afaceri

» Cartelul lui Mondea
» Trei oferte pentru cumpararea fierului vechi de la CET Târgu Jiu
» Craiovenii controleaza aerul pe care il respira
» Aeroportul din Craiova va fi modernizat

Magazin

» Plafarul, farmacia naturii
» Hainele de firma – cumparate la comun
» Scurte stiri
» IA TE UITA!
» Bancul zilei
» Utile Craiova
» Program audiente
» Fereşte-te de radar!
» Picatura de cunoastere
» IA TE UITA!
» Bancul zilei

Opinii

» O nenorocire nu vine niciodata singura

Top